INSTANT RJEŠENJE

Plutajuće police možete bez problema postaviti i sami, a dizajnerica vam savjetuje gdje ćete sve s pomoću njih kreirati savršen ambijent

Plutajuće police mogu biti dizajnerski, a istovremeno i funkcionalan detalj

 PAOLO DE SANTIS/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
Ove posebne police djeluju dekorativno, ali nude i dodatni prostor za izlaganje i pohranu dragih nam predmeta

Kad uselite u novi prostor, prazni zidovi djeluju asketski moćno, ali mogu vas i uplašiti. Prostor koji treba namjestiti uvijek predstavlja izazov - često nam se dogodi da stan ili kuću ne namjestimo, nego samo ispunimo namještajem. Namještanje doma je proces koji zahtijeva vrijeme i trud, a slično je i s praznim zidovima.

U novi ste stan postavili ormare, stolove, stolce, fotelje, tepihe... ali zidovi su i dalje prazni? Ne bojte se, i to se da srediti. Naš su prijedlog police, točnije, plutajuće police. Za razliku od slika, fotografija i postera, police nemaju samo dekorativnu ulogu, one su i praktični dodatak svakom interijeru.

image

Ne morate slike vješati o zid - možete ih jednostavno postaviti i na policu

PAOLO DE SANTIS/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Plutajuće police su police koje stoje uza zid bez vidljive potpore. Umjesto upornja ispod police, one se vješaju na upornje koji se nalaze skriveni iza njih. Tako nastaje iluzija da polica ‘pluta‘ na zidu.

‘To ima svoje dobre i loše strane‘, upozorava za portal Family Handyman dizajnerica Desiree Kludy, vlasnica tvrtke Design Key Studio - Decorating Den Interiors. ‘Prednost je u njihovoj montaži, zahvaljujući kojoj je lako kreirati moderni interijer, a loša je strana ograničena nosivost takvih polica‘, navodi Kludy. Nosivost ovisi o više čimbenika, poput vrsti zida, jačini potpornja i materijalu te površini police. Kludy predlaže više kreativnih načina kako u potpunosti iskoristiti potencijal plutajućih polica.

image

Postavljajući razne detalje na plutajuće police promijenit ćete ambijent sobe

SILVIA COZZI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Istaknite policama zid koji želite

Police (i njihov sadržaj) privlače poglede, stoga nije teško pretpostaviti da će zid na koji su postavljene biti u centru pozornosti. Postavite police na onaj zid u prostoriji koji želite da bude centralni, oko kojeg ćete dalje graditi cijelu priču s uređenjem. "Police pridonose iluziji visine jer privlače pogled odozdo prema gore, pa se soba čini prostranijom", prisnažuje Kludy.

image

Prazna mjesta oko televizora plutajuće će police savršeno ispuniti

PAOLO DE SANTIS/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

‘Uramite‘ policama televizor

Popunjavanje praznina u blizini televizora može biti izazovno - želite ukrasiti prostor bez vizualnog nereda. Nemojte komplicirati: simetrično poslagane oko televizora, plutajuće police su savršeno rješenje. ‘Plutajuće police stvarno pomažu dekorirati prostor i razbiti dosadu praznog zida‘, kaže Kludy i dodaju: ‘Police koje imaju potpornje daju posve drukčiji dojam, stoga su plutajuće bolje rješenje‘.

Unesite više reda u kupaonicu

Naravno, plutajuće police nisu tu samo da izgledaju lijepo, one su i izrazito funkcionalne. A prostorija koja žudi da svaki centimetar bude funkcionalan je baš kupaonica, stoga na plutajućim policama možete držati potrepštine za pranje rublja i ukrasne dodatke, sve što vam mora biti nadohvat ruke.

Ove su police lijepe, ali i čvrste. ‘Ako su postavljene pravilno, plutajuće police uistinu izgledaju posebno. Pazite kad ih postavljate: ako to učinite nepravilno, s vremenom će se zbog težine nagnuti prema dolje, što ne želite‘, kaže Kludy.

image

Izložite li ih na policama, šalice i čaše razigrat će vaš zid

CHARLES DE CANDOLLE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Ispunite policama niše u zidu

Niše su zgodan dizajnerski detalj, a plutajuće police su kao stvorene da biste nišama dali posebnu draž. ‘Kad stiliziram svoje police, držim se jedne palete boja i ravnomjerno raspoređujem predmete kako bi bili povezani i uravnoteženi‘, kaže Emi. ‘Jedna je boja dovoljna, za raznolikost koristim različite teksture i oblike.‘

Obogatite policama kuhinjske zidove

Plutajuće police sjajno izgledaju tamo gdje su i najkorisnije - u kuhinji. Na njima možete držati začine, šalice, posuđe, a izgledat će dobro i postavite li ih kao prirodan nastavak kuhinjskih elemenata. S policama kuhinja izgleda otvorenije i prozračnije, a idealne su i za ‘spojiti‘ kuhinjske kutove.

Osim toga, ovaj je dizajn svevremenski. ‘Nije riječ o trendu koji će zastarjeti za godinu-dvije‘, slaže se Kludy. "Police će godinama izgledati sve sofisticiranije.‘

image

Police kuhinji mogu dati dašak luksuza

TOMS LLAMAS QUINTAS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Postavite ih u predsoblje

Što je više ukućana, više pari obuće treba smjestiti u predsoblje. Većina obuće nije baš spremna da bude izložena, ali nekoliko zanimljivih (i čistih!) pari cipela možete postaviti na plutajuće police kako biste se pohvalili s njima. Možete otići i korak dalje i napraviti zanimljiv izlog sa svim svojim cipelama, tako da ih izložite na plutajućim policama.

Ove su police alternativa dosadnjikavim ormarićima za cipele - i to kakva!

image

S pomoću polica izložite sve drage vam predmete

ROBERT DALY/CAIA IMAGE/PROFIMEDIA

Iskoristite police da biste rasvijetlili prostoriju

Pametnom uporabom plutajućih polica možete kreirati posebnu atmosferu u sobi - ugradite li ispod njih ambijentalnu rasvjetu. Razmišljate li na vrijeme o tome i uspijete li sakriti žice, stvorit ćete ugođaj koji će ugodno iznenaditi goste, ali u kojem ćete i sami svakodnevno uživati.

Ako vam se ne da igrati sa skrivanjem žica, iskoristite LED svjetla na baterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 09:08