VELIKI SERIJAL - 1. DIO

Priznati hrvatski arhitekti odabrali su "mlade nade"! Ljude iz svoje struke na koje treba obratiti pažnju

 TOM DUBRAVEC;BORIS KOVAČEV/CROPIX
U prvom dijelu donosimo vam izbor Kate Marunice i Nenada Ravnića te Andrije Rusana

KATA MARUNICA/ NENAD RAVNIĆ I ANTONIA CVITAN VULETIĆ/ LUKA CVITAN

"Uočili smo kod njih ono nešto neprimjetno, čudnu i neočekivanu odluku koja riješi problem"

Prije 10 godina u tjedniku Globus objavljena je tema u kojoj su priznati umjetnici, dizajneri i arhitekti uputili na mlade nade, ljude iz svoje struke mlađe generacije na koje treba obratiti pažnju. Tada je arhitekt Branko Silađin odabrao studio u poletu koji se zvao NFO, oni su i bili kao neki NLO koji se pojavio na arhitektonskoj sceni krajem 2000-tih.

image

Globus

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Lani smo nazvali Katu Marunicu i Nenada Ravnića, osnivače tog studija, i pitali na koga bi oni danas od ekipe arhitekata u usponu usmjerili pažnju javnosti. U trenu su odgovorili da su to sigurno studio Prostorne taktike iz Splita, arhitekata Antonije Cvitan Vuletić i Luke Cvitana. Kada smo im javili vijest, ugodno su se iznenadili, tim više što se tada nisu poznavali. Mi smo odgodili temu za idući ljetni broj, a oni su se u međuvremenu upoznali. Štoviše, dogovaraju moguću suradnju.

image

Kata Marunica, Nenad Ravnić i Prostorne taktike

TOM DUBRAVEC;BORIS KOVAČEV/CROPIX

“Uočili smo kod njih ono nešto neprimjetno, moment ludila, čudnu i neočekivanu odluku, ali koja riješi cijeli problem, nekakvu iskrenu ideju koja se prožima kroz projekte, čime smo vjerojatno podsvjesno prepoznali i naša razmišljanja o ljudima, prostoru i arhitekturi”, otkrio nam je Nenad Ravnić svoje razloge odabira. I nastavio:

“Način na koji promišljaju o prostoru, spremnost ‘opalit’ žestoki koncept, ali i biti primiren kada treba, karakteristike su kojima se ne mogu svi pohvaliti. U projektima je primjetan i snažan osjećaj odgovornosti prema budućim korisnicima i ne podlijeganje trendovima, što je danas, nažalost, prečesta pojava, posebice u ‘visokoj’ arhitekturi.”

Prvi put su ih zapravo primijetili kroz razne natječaje kao sudionike ili dobitnike određenih nagrada, a malo više kada je Nenad bio član ocjenjivačkog suda za rekonstrukciju starog mosta u Trogiru, na kojem su Prostorne taktike na kraju dobile prvu nagradu.

image

Projekt most preko Foše trebao je biti ovo ljeto završen u Trogiru, ali će uskoro. Riječ je o osjetljivom zahvatu koji je naslonjen na povijesnu jezgru s jedne strane i na tržnicu s druge strane, a uz to ima veliku funkcionalnu važnost

Prostorne taktike

Igrom slučaja i Kata je u međuvremenu počela od prošle jeseni raditi dio vremena na Arhitektonskom fakultetu u Splitu, gdje joj je jedan od bližih suradnika upravo Luka Cvitan iz Prostornih taktika, tako da je i to bila zabavna slučajnost.

Antonia Cvitan Vuletić i Luka Cvitan Prostorne taktike, studio za arhitekturu i urbanizam, osnovali su 2017. godine.

- NFO je jedan od ureda koji je u fokus kolega i mene došao negdje na mojim zadnjim godinama fakulteta i tada smo ih često spominjali, referirali se na njihove radove, pratili razvoj projekata i slično. Pretpostavljam da nam je bilo bliže mjerilo u tom trenutnu nasuprot referenci naših profesora i renomiranih imena hrvatske arhitekture promatrati ekipu mlađih ljudi kako osvajaju prva mjesta na natječajima i rade dobre projekte - kaže Antonia.

Luka dodaje kako je interesantno da su im se projekti susreli i na natječaju za benzinsku crpku u Splitu, gdje su i jedni i drugi imali rješenje s algama koje su trebale proizvoditi biogorivo. Veseli ih što će uskoro surađivati na jednom projektu koji za Antoniju i Luku ima veliki emotivni naboj, rekonstrukciju kina Bačvice.

Priznati arhitekti odabrali su "mlade" nade, ljude iz svoje struke mlađe generacije na koje treba obratiti pažnju

image

Andrija Rusan i Janko Kralj

BORIS KOVACEV/CROPIX

ANDRIJA RUSAN I JANKO KRALJ

"Moj je stil ispravna i hrabra reakcija na lokaciju, a ne trendi izgled ili osobni potpis"

- Janko Kralj je arhitekt, usuđujem se to reći, kojeg dobro poznajem, a poznajem ga još od njegovih studentskih dana. Došao mi je u ured na praksu, ostao par mjeseci i otišao uz moju popratnu rečenicu: ‘Kada diplomiraš, dođi raditi kod mene.’ Zašto? Već tada je pokazao da ima ono što dobar arhitekt mora imati: osjećaj za prostor, osjećaj za konstrukciju, veliki interes za detalj, ‘napornu’ želju da što bolje svlada zanat i već je tada pokazao arhitektonski, stvaralački talent. I bio je realan što se tiče mogućnosti stvaranja u našoj sredini. O marljivosti, pouzdanosti i lojalnosti da ne govorim - govori nam na samom početku Andrija Rusan.

Arhitekta Andriju Rusana nije potrebno posebno predstavljati, jednostavno bismo mogli reći da bilo tko u Hrvatskoj, a i šire u regiji i svijetu, ako ima i malo zanimanja za arhitekturu poznaje njegovo ime i rad koji najbolje govori o njemu. Arhitekt, osnivač arhitektonskog časopisa Oris, multimedijalnog prostora Oris Kuća arhitekture i međunarodnoga arhitektonskog simpozija Dani Orisa jedna je od najutjecajnijih ličnosti u hrvatskoj arhitekturi.

Janko Kralj, rođen u Varaždinu, a diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, odmah nakon završetka studija prihvatio je mjesto u arhitektonskom uredu Andrije Rusana. Janko je danas suvlasnik i direktor arhitektonskog ureda ATAK studio, a mogli bismo reći da je cijela ta priča počela na jednom od prvih zadataka koje mu je Andrija povjerio.

-­ Nakon što mi je došao u ured, prihvatio se posla i već je za nekoliko mjeseci poslan na teren, na Lošinj, i zapravo je bio project manager na ogromnom, zahtjevnom projektu hotela Bellevue. Zahvaljujući (i) njemu, taj hotel od 35.000 kvadrata isprojektiran je i izveden u samo sedam mjeseci. Isprojektiran i u tehničkom i u kreativnom smislu. Naša povezanost je bila nužna, očita i, vjerujem, ugodna za obojicu - prisjeća se Rusan.

image

Obiteljska kuća u Zagrebu na Krvariću, projekt Janka Kralja koji je trenutno u izvedbi. Ima atrij na manje privlačnom dijelu parcele kako bi se što je više moguće poticalo korištenje vanjskog prostora te oplemenilo unutarnje

ATAK studio

Janko danas u svojem uredu oblikuje stil za koji kaže da bi volio da se definira kao ispravna i hrabra reakcija na lokaciju, a ne trendi izgled ili unaprijed definirani osobni potpis.

- Inspiriraju me sistemi rada u product developmentu, prototyping, organizacija industrijske proizvodnje te primjena istih u arhitekturi, a smeta me komprimiranje složenih projekata u slogan i svođenje ozbiljnih tema na kratki ‘uradi sam’ video. Arhitektura nije nešto o čemu se priča na brzinu i usput, ona je doslovno ‘here to stay’ i zaslužuje više od pet sekundi ‘attention spana’ i ‘swipea’ - kaže nam Janko te dodaje: - U tom smislu izdvojio bih projekte na kojima radim, a koje smatram značajnima - obiteljsku kuću na Krvariću u Zagrebu te kuću na Baćinskim jezerima. Obje su nenametljivi hvatači pogleda orijentirani prema ljepoti, ali obje imaju i atrije na manje privlačnim dijelovima parcele kako bi se poticalo korištenje vanjskog prostora te oplemenilo unutarnje prostore. Želite li da vam kuća za malo novca bude dramatično ugodnija od običnog living boxa, inzistirajte na atriju - ističe.

Andrija i Janko trenutačno rade na daljnjem usavršavanju svog prijateljstva, a za kraj nam Andrija otkriva zašto je odabrao Janka.

- Odabrao sam ga jer je talentiran, jer se ne boji raditi, jer je sjajan karakter, jer je (pre)dobar, jer razumije zanat, jer nije umišljen, jer voli arhitekturu, jer osluškuje želje investitora, jer je pozitivac! Spreman je samokritički raditi na svom talentu i učiti, učiti... - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. kolovoz 2024 11:12