savjeti i za one koji žele bojati

Prljave i sive zidove možete osvježiti i bez krečenja: samo ih premažite ovime i bit će kao novi

 /SHUTTERSTOCK

Krečenje ili bojanje zidova, slažu se stručnjaci, najefikasnija je, najjednostavnija i najpovoljnija stvar koju možete učiniti u svom domu ako mu želite podariti novi izgled, osvježiti ga i učiniti neku vidljiviju prostornu promjenu. No, jeste li znali da najveću površinu u domu tj, zidove možete očistiti i osvježiti bez krečenja? O da! Naime, bez obzira u koju boju ih obojili, nakon nekoliko godina zidovi će poprimiti sivi ton, a ako je kuća zadimljena, onda žućkasti. Umjesto da kupite kantu boje i svu opremu potrebnu za osvježenje sobe, pokušajte ih prvo očistiti sa samo tri sastojka koja imate u kuhinji. Pomiješajte vodu, sodu bikarbonu i dosta dezinficijensa u posudi. U ovu tekućinu namočite čisti valjak za boju i razmažite po cijeloj površini. Po potrebi ponovite postupak. Osim što će biti kao novi, zidovi će odlično mirisati, a kako tvrde oni koji su to probali, ovakva akcija će ukloniti i mrlje od bojica i flomastera koje su izradila djeca.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako se ipak odlučite na krečenje, onda je poželjno znati neka pravila. Najvažnija donosi vam Pevex.

Koji materijali su mi potrebni za bojanje zidova?

Za bojenje zidova najvažniji materijal je svakako boja za unutarnje zidove. Kod takve boje možeš birati klasičnu bijelu ili neku od već zamiješanih, dekorativnih boja koje imaju posebne efekte poput efekta pijeska ili sjajnih čestica.

image
/SHUTTERSTOCK

Napomena: pripazi kod dekorativnih boja koliko kvadrata pokriva određena litraža tako da uspiješ pokriti sve zidove.

Druga opcija je da biraš klasičnu, bijelu boju za unutarnje zidove, te ako želiš neku svoju nijansu da biraš pigmente koje ćeš pomiješati s bojom i dobiti jedinstvenu nijansu.

Koji mi još dodaci trebaju za bojanje zidova?

Za bojanje zidova potrebno ti je još nekoliko dodataka koji će ti olakšati proces. Za početak potreban ti je valjak za bojanje i kist s kojim ćeš obrađivati manje površine oko utičnica, dovratnika i lajsni.

image
/SHUTTERSTOCK
image
Press

Za odlijevanje potrebne boje trebat će ti posuda za boju, a nezaobilazno je i cjedilo za boju koje će spriječiti razlijevanje boje iz tvog valjka ili kista.

Da bi tvoj posao bojenja zidova prošao bez nepotrebnog dodatnog čišćenja predlažemo da zaštitiš podove, namještaj i rasvjetu s zaštitom za bojenje u obliku najlonskih plahti koje treba učvrstiti krep trakom.

Krečenje rubova

1. korak - umakanje kista

Oboji krajeve, izbočine i rubove tako da umočiš 1/3 kista u boju. Nemoj ga ostrugati od rubove kante.

2. korak - držanje kista

Kist drži kao olovku i boji glatkim potezima. Ne moraš se brinuti ako se boja malo izlije jer ćeš površinu svakako prebojati kasnije.

image
/SHUTTERSTOCK

Savjeti: koristi malu kantu kad nadopunjavaš izbočine jer će ti biti puno lakše penjati se i spuštati niz ljestve

Valjanje stropova i zidova

1. korak - punjenje valjka

Navlaži valjak mokrom krpom i napuni ga bojom. Umoči ga samo malo u boju i prebojaj po zidu ili stropu kako bi se boja iznutra izravnala. Ne preporučujemo jako umakanje valjka zbog mogućnosti velikog nereda.

2. korak - glavno krečenje

Počevši par centimetara od samoga kraja, valjaj boju po plafonu ili zidu. U smjeru "cik cak" prelazi preko linija i idi sporo kako boja ne bi curila. Radi u sekcijama od metar i za zidove počni od gore prema dolje.

3. korak - krečenje rubova

Okreni valjak horizontalno i prođi vrlo blizu stropa i poda. Ukloni curenje tako da lagano prevaljaš obojeno područje iz smjera stropa prema podu. Koristi jako malo pritiska.

Savjeti: ako koristiš kantu od 5 litara stavi u nju mrežicu za valjak, za četke upotrijebi dodatne posude zbog lakšeg čišćenja, bojaj zid po zid i prebojaj ih dva puta, ako trebaš uzeti pauzu prekrij kantu s poklopcem i pokrij posude s plastičnom folijom ako nećeš dugo bojati, kistove i valjke prekrij plastičnom ili aluminijskom folijom i stavi ih u hladnjak.

Predlažemo da uz rubove jako pažljivo položiš krep traku (preko utičnica ili uz rub dovratka) i tako osiguraš da ti je potez kistom uvijek ravan te spriječiš razlijevanje boje.

Bojanje rubnjaka

1. korak - postavljanje trake

Nakon što su zidovi skroz suhi, stavi traku dužinom rubnjaka. Pritisni ju špahtlom.

2. korak - bojanje rubnjaka i uklanjanje trake

Oboji rubnjak s kistom. Nakon što se boja malo prosuši, pažljivo ukloni traku. Nemoj čekati da se u potpunosti osuši jer bi moglo doći do guljenja boje.

Savjeti: nož ti može pomoći na mjestima gdje je teško skinuti traku, određene trake imaju točno vrijeme uklanjanja - provjeri na ambalaži!

image
/SHUTTERSTOCK

Čišćenje

Boje s bazom od lateksa

1. korak

Koristi četku za vraćanje boje iz posude nazad u originalnu kantu. Čvrsto zatvori kantu s poklopcem.

2. korak

Stavi kistu pod toplu vodu i iskoristi češalj kako bi se boja uklonila iz čekinja.

3. korak

Stavi malo tekućeg sapuna na čekinje i isperi ponovno. Ispravi ga i ostavi da se osuši u visećem ili vodoravnom položaju.

4. korak

Valjak dobro isperi pod mlazom vode. Ostavi ga da se suši u uspravnom položaju i suhog ga pospremi u papirnatu vrećicu ili kartonsku kutiju.

image
/SHUTTERSTOCK

Boje na bazi ulja

Čišćenje boja na bazi ulja može biti izazov. Nekad je najbolje ostaviti alat da se osuši i baciti ga.

Ako ga želiš sačuvati, trebat ćeš mineralna ulja, razrjeđivač, aceton, četku za čišćenje i dvije metalne plitice ili staklene tegle s poklopcima. U jednu pliticu stavit ćeš čista otapala, a u drugu nečiste.

1. korak

Ulij malo otapala u jednu pliticu - dovoljno da se kist umoči do polovice. Kistom je potrebno proći nekoliko puta po plitici kako bi se izbacio višak boje s mekinja. Proces je potrebno ponoviti više puta.

2. korak

Kada je sva boja izašla iz kista, očisti ga još jednom. Ako koristiš sintetički kist operi ga još jednom s tekućim sapunom i vodom. Nakon čišćenja, oblikuj kist i ostavi ga da se suši u visećem ili vodoravnom položaju.

3. korak

Provjeri s lokalnim reciklažnim dvorištem oko zbrinjavanja ostatka otapala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 21:55