Na UNESCO-ovoj listi

Rijetki obrtnici u Slavoniji i Baranji koji čuvaju lijepu tradiciju licitarskog obrta

 BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO 
"Imamo preko 40 oblika licitarskih ukrasa, a svake godine su oni jednako traženi među našim kupcima"

Godine 1953. Franjo Blažeković osnovao je obrtničku radionicu Blažeković medičar i voskar, a 1985. godine naslijedila ga je njegova kći Antonija Ranogajec sa suprugom Josipom. Oni su malo-pomalo svladavali tajne ovog lijepog zanata i tako nastavili tradiciju licitarskog i voskarskog obrta u Osijeku, te su jedni od rijetkih obrtnika u Slavoniji i Baranji koji čuvaju i njeguju tu lijepu tradiciju.

image

Josip i Antonija Ranogajec nastavili su radnje licitarskog i voskarskog obrta, te su jedni od rijetkih obrtnika u Slavoniji i Baranji koji čuvaju tu lijepu tradiciju

BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO

Antonija Ranogajec kroz cijeli svoj radni vijek trudi se njegovati vlastiti izričaj uz temeljito poznavanje zanatske vještine i zanatskog umijeća u izradi licitara, uvijek povodeći se za vlastitim visokim estetskim kriterijima, te je u svaki proizvod koji je izradila dala maksimum sebe i svoje osobnosti.

image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO
image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO
image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO

KOLEKCIJE

- U radionici smo zadržali i očuvali višestoljetnu tradiciju izrade licitara te na taj način, a i kroz promociju obrta kroz različite kulturne projekte u Republici Hrvatskoj i izvan nje pridonijeli da se ovaj obrt, odnosno licitarsko umijeće uvrsti na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva - priča nam ovaj bračni par.

image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO
image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO

Pitamo ih kakvi licitarski ukrasi su traženi ove božićne sezone.

- Svi su jednako traženi. Mi imamo preko četrdeset oblika, pa je logično da svatko ima neku svoju preferenciju. Zanimljivo je to što ih Antonija svake godine drugačije šara, pa su, iako istog oblika, uvijek različiti. Tako ljudi koji su zaljubljenici u licitarstvo svake godine kupuju po nekoliko primjeraka za svoje božićno drvce i na taj način stvaraju kolekcije koje su stilski usklađene, a opet raznolike - priča nam Josip Ranogajec.

image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO
image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO

Posebno su nam za oko zapeli vjenčići, pa nas je zanimalo je li riječ o novitetu.

- Pa ne možemo reći da je riječ o novom proizvodu jer smo ih počeli raditi oko 2000. godine - smije se Josip i dodaje kako vole vjenčiće jer vole krugove.

- Simbolika kruga je posebna, jer je riječ o neprekidnosti. Licitari su simbol ljubavi i dobrote, pa kad se nalaze na krugu, odnosno vjenčiću, volimo misliti kako naši vjenčići simboliziraju neprekidni tok ljubavi i dobrote. Ako se bolje zagledate, primijetit ćete da detalji na vjenčićima nisu izabrani nasumce, već je riječ o pomno odabranim komadima koji pričaju određenu priču - objašnjava Josip.

image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO
image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO

Pitamo ovaj par koliko daleko idu u personalizaciji proizvoda.

- Trudimo se biti što prilagodljiviji, no ne ispunjavamo želje klijenata uvijek točno onako kako žele ako to nije u skladu s licitarskom estetikom. Neke stvari ne funkcioniraju na licitarima, pa se uvijek trudimo dati sugestiju kako bi i klijenti bili zadovoljni, a proizvod u skladu sa standardima - pojašnjavaju nam.

image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO
image
BLAŽEKOVIĆ MEDIČARSTVO

RADIONICE

Ovaj obrt istaknuo se svojim radovima i angažmanima na brojnim manifestacijama, a jedna od najzanimljivijih je svakako projekt Ministarstva vanjskih poslova RH "Hrvatski božićni nakit u Vatikanu", gdje su sudjelovali u kićenju bora na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Nakon niza važnih projekata, gdje se Antonija potvrdila kao majstor svog zanata, Hrvatska obrtnička komora dodijelila joj je status umjetničkog i tradicijskog obrta 2009. godine. U očuvanju i promoviranju obrta sudjelovala je na nizu obrtničkih sajmova te je svoj obrt predstavila kroz likovne radionice od dječjih vrtića, muzeja, škola i gradskih knjižnica.

- Posljednjih godina uočili smo da je važno nastaviti očuvanje obrta putem društvenih mreža, što je veoma lijepo prihvaćeno od strane posjetitelja stranice Blažeković medičar i voskar na Facebooku - zaključio je Josip Ranogajec.

Više na: Blažeković medičar i voskar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 16:05