APOKALIPSA

Sablasne scene iz 100 milijardi dolara vrijednog napuštenog grada: "Ježim se od ovog mjesta"

 SHUTTERSTOCK

U planovima investitora, Forest City je trebao je biti futurističko urbano središte u Johoru, jednom od devet malezijskih sultanata. U istim tim planovima, predočenim 2016. godine, grad je trebao postati domom 700,000 stanovnika.

Danas u Forest Cityju živi oko 9,000 stanovnika. Ni traga gradskoj vrevi, gradom vlada sablasna tišina.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Nakon početka gradnje, stvari su krenule nizbrdo. Djelomično zbog promjena na kineskom tržištu kapitala, odakle je trebala doći većina od planiranih 100 milijardi dolara za razvoj grada, a djelomično zbog promjene u malezijskom zakonodavstvuo, novac je prestao dolaziti, a gradnja stala.

Nedavno je Forest City posjetio i YouTuber Ben Morris, iz čijeg se videa može vidjeti u kakvom je otužnom stanju grad koji je trebao biti malezijski dragulj. Preskupi za domaće kupce, a neisplativi za kineske ulagače, kvadrati stambenog i poslovnog prostora zjape prazni, a tek nedavno stvrdnuti beton zgrada polako zarasta u bujno raslinje.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

U svom videu Morris pojašnjava nastalu situaciju: "Nagađa se da su razvoj i gradnja stali iz više razloga. Ovaj je grad izgrađen da zadovolji kinesko tržište, kako bi se tamošnji kupci odlučili na kupnju nekretnine u inozemstvu. Ali bivši premijer Malezije uveo je vizna ograničenja za kineske kupce kako bi se izbjeglo da Forest City postane grad izgrađen za strance."

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Morris je jedan od onih koji su u tom gradu duhova proveli dan-dva, ali puno je onih koji su tamo trebali živjeti i raditi, ali su nakon nekog vremena pobjegli glavom bez obzira. Jedan od djelatnika u informatičkoj industriji priznao je da nije mogao izdržati više od šest mjeseci: "Jeziv je osjećaj živjetu na tom mjestu, tišina ubija. Na kraju sam doslovno pobjegao, ježim se od same pomisli da se ponovno vratim tamo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 12:53