VATRA IZ ŠKOLJKE

Sjeli ste na zahod, obavili nuždu, pa ustanovili da uopće nema vodokotlića? Ne brinite - aktivirajte bacač plamena!

 SHUTTERSTOCK
Gdje ima dima, ima i vatre, tako bar kaže stara poslovica. U zahodu za spaljivanje fekalija definitivno ima vatre. A dim? On odlazi kroz ventilacijsku cijev

Kanalizacija je jedno od čuda civilizacije na koja smo se već toliko navikli i uzimamo ih već odavno zdravo za gotovo. Sjednemo na zahod, obavimo svoje, pustimo vodu i ne zanima nas kako sustav funkcionira – sve dok savršeno funkcionira.

Ali ne uživamo svi podjednako u tim blagodatima civilizacije – za primjer, u Zagrebu čak 110.000 stanovnika nije priključeno na sustav javne odvodnje. Oni koriste septičke jame, koje traže redovito pražnjenje, a mnoge od njih ne zadovoljavaju današnje standarde i ugrožavaju okoliš.

S druge strane, osim priključka na gradski sustav odvodnje, alternativa ne postoji. Ili barem nije postojala – do predstavljanja toaleta za spaljivanje fekalija. Ovakvi toaleti nisu od jučer, ali vremenom su postali sofisticirani i izuzetno efikasni. O čemu je zapravo riječ?

Kao što naziv govori, zahod za spaljivanje radi upravo to – fekalije koje bi inače otišle u kanalizaciju, ovaj zahod spaljuje. Otpad se spaljuje nakon svake uporabe, a toalet radi na struju ili na plin. Ovi zahodi efikasno spaljuju i tekući i kruti otpadom. Plinovi koji nastaju kao nusprodukt procesa spaljivanja iz toaletne školjke se odvode kroz odgovarajuću ventilacijsku cijev. Kod najboljih modela, ova je cijev opremljena i katalizatorom koji pročišćava plinove i čini ih bezopasnima.

image
SHUTTERSTOCK

Kad se pravilno koriste, ove zahode nije teško održavati – važno je samo povremeno prazniti spremnik pepela. Proizvođači tvrde da četveročlana porodica obavljanjem nužde tjedno napravi pepela koliko stane u jednu šalicu, stoga ni pražnjenje spremnika s pepelom neće biti zahtjevan posao.

Najbolja je stvar da zahodi za spaljivanje ne moraju biti spojeni na kanalizaciju, a mnogima nije potreban ni dovod vode. Stoga je instalacija jednostavna: dovoljno je pozicionirati zahodsku školjku na željeno mjesto, spojiti je na ventilacijsku cijev i izvor napajanja (i plinski modeli zahtijevaju malo struje za displej na poklopcu školjke).

image
SHUTTERSTOCK

Kako ovakav zahod funkcionira? Prvo ćete provjeriti je li na displeju poklopca zahodske školjke zeleno svjetlo – što je znak da je zahod spreman za uporabu. Zatim podignete poklopac i dasku, umetnete papirnatu oblogu, obavite nuždu, spustite poklopac i pritisnete tipku START. Sadržaj papirnate obloge past će u posudu za spaljivanje, gdje će biti spaljen, a pepeo će pasti u spremnik. U pepelu nema bakterija i patogena, a dovoljno je bogat kalijem i fosforom da se može koristiti i kao gnojivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2024 09:46