SVI SU LUDI ZA...

Skulpturalni namještaj - na granici dizajna i umjetnosti

Spavaća soba s namještajem Hommes Studio

 HOMMES STUDIO
Predmeti koji ne izgledaju kao da su kupljeni u običnom dućanu učinit će svaki dom posebnim i dati mu jedinstvenu umjetničku notu

Kada komad namještaja, dekoracija ili detalj u interijeru izgledaju kao umjetničko djelo, riječ je o skulpturalnom dizajnu, danas iznimno popularnom trendu uređenja interijera. U pravilu je riječ o komadima koji izgledom odskaču od konfekcije, djeluju luksuzno i neuobičajenog su oblika. Mogu i ne moraju biti skupi, jer skulpturalni dizajn možete unijeti u dom i sitnicama poput svijećnjaka, vaze, male stolne lampe... Oni nisu samo uporabni, već i dekorativni elementi doma. Koketiraju s umjetnošću, a izrađeni su od kvalitetnih, najčešće prirodnih materijala poput mramora, kamena, betona, mesinga, stakla... Iako se ponekad rade i od visokokvalitetne plastike.

image

Samostojeća kada Ragusa, ViaDurini

ViaDurini

Takvi komadi čine dom posebnim, drugačijim, unikatnim. Često su inspirirani prirodom, s organskim oblicima i fluidnim linijama koje stvaraju dojam kretanja. Daju dojam glamura ili moderne, pročišćene elegancije - ovisi u kojem je stilu uređen dom.

image

Zidna tapeta Rare Artifacts, Mindthegap

MINTHEGAP

Skulpturalno ponekad znači i doslovce unošenje skulptura u životni prostor, a najčešće su to kipovi inspirirani antikom. Odlični su kao statement komad u dnevnom boravku, no kod izbora treba voditi računa o veličini prostora. Prevelika skulptura izgledat će smiješno u malom prostoru, a komad koji je previše osjetljiv možda neće biti prikladan za mjesto gdje ukućani često prolaze. Ako imate mali stan, možete ga oplemeniti unikatnim loncem za biljke ili zidnom tapetom s antičkim uzorkom. Neće zauzeti puno mjesta, a efekt će biti postignut.

image

Posuda Michael II, Ach Collection

ACH COLLECTION

Kad govorimo o skulpturalnom namještaju, modularna sofa mekih i oblih linija idealna je kao središnja točka sobe. Ili, primjerice, mramorni blagovaonski stol iznad kojeg je raskošan luster.

image

Statua Hero, Mineheart

MINEHEART

Bilo da se radi o manjoj bisti, vazi u obliku antičke skulpture ili držaču za knjige, ove će dekoracije podignuti svaki prostor. Stavite ih na policu s knjigama, u blagovaonicu, na radni stol ili u hodnik.

image

Visilica Cupolone, dizajn AMeBe za Seletti

SELETTI

Naravno, skulpturalni dizajn ne podrazumijeva da su svi komadi u domu posebni. Čar je u vještom miješanju klasičnih i modernih sa statement komadima. Primjerice, jednostavna zidna polica u kombinaciji s vintage foteljom i neobičnom lampom.

image

Visilica Swirl, Le Klint

NEGDIS

Kod skulpturalnog dizajna značajnu ulogu igra rasvjeta. Ona prostoru daje dubinu i dimenziju, bilo da je riječ o velikom luksuznom lusteru, modernoj visilici, stolnoj lampi ili dekorativnoj zidnoj rasvjeti.

Miješanje i slaganje različitih elemenata omogućit će vam da stvorite jedinstven i moderan dom koji će impresionirati svakoga tko ga vidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 05:43