POVRATAK NEONA

Svijetleći znakovi prostor čine istodobno modernim i nostalgičnim

U posljednje vrijeme ponovno su u modi neonski svijetleći znakovi, koje posebno vole mladi. Bilo da imaju konkretnu poruku ili je ona indirektna, oni mogu učiniti prostor istodobno modernim i nostalgičnim. Mnogi ih povezuju s reklamama, kafićima, klubovima i hotelima, no neonsko svjetlo ima moć potpuno transformirati prostoriju i u našim domovima. Nama je u posljednje vrijeme posebno upala u oko nova kolekcija britanskog brenda Locomocean, specijaliziranog za izradu neonskih znakova smještenih u prozirnom boxu od akrila s rupama za jednostavno montiranje na zid. Velika je prednost to što dolaze s prekidačem za prigušivanje, tako da se može lako prilagoditi savršeno osvjetljenje i atmosfera u prostoriji.

Inače, prvu neonsku lampu izumio je inženjer i kemičar Georges Claude daleke 1902. godine, a prvi put je prikazana javnosti 1910. godine u Parizu. Neonske lampe nastaju tako da se najprije oblikuju šuplje staklene cijevi iz kojih se djelomično odzrači zrak pa se kroz njih pusti električna struja visokog napona. Tada se u njih ubaci neon ili neki drugi plin koji strujom aktivira i emitira svjetlost. Različite boje se postižu umetanjem različitih plinova ili nanošenjem različitih nijansi i fosfornih premaza na staklene cijevi. Na primjer, živine cijevi proizvode plavu svjetlost umjesto klasične neonske narančaste.

Godine 1923. Georges Claude i njegova tvrtka Claude Neon predstavili su neonske reklame u Sjedinjenim Državama, potaknuvši eru neonskih ukrasa koja će oblikovati estetiku američkih gradova. Brzo se povezao s vanjskim oglašavanjem, a desetljećima je bio nezaobilazan u reklamiranju filmova u kinima.

Unatoč povijesnim i komercijalnim asocijacijama, neon danas ima potencijal biti više od retro simbola ili kozmopolitskih fraza. Kombinacija apstraktnih dizajna, atmosferskih boja i kinetičkih svojstava svjetla može potpuno promijeniti prostor čak i bez referenci na povijesnu estetiku ili eksplicitne poruke. Kombinirani sa sirovim betonom, rustikalnim ciglama i biljkama, neonski znakovi mogu stvoriti prekrasan retro ambijent koji vraća u neka druga vremena, a istovremenom stvara osjećaj modernog i vibrantnog doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:05