MOGUĆE JE

U kupaonici vam nedostaje kvadrata? Baš svi dizajneri tvrde da samo jednu stvar trebate napraviti

 SHUTTERSTOCK
Pri planiranju ili adaptaciji male kupaonice oslobodite podnu površinu ugradnjom visećih elemenata

Najmanje je prostore najteže uređivati. Svaka prostorija ima određene elemente koje valja funkcionalno razmjestiti u prostoru - kad je tih elemenata previše, uređenje takvog prostora moglo bi predstavljati ozbiljan problem.

Kupaonica je jedna od najmanjih prostorija u svakom domu, obično je to prostor na kojem se štedi pri organizaciji životnih kvadrata. Takav je pristup logičan, uzme li se da je kupaonica jedna od - povijesno gledano - najmlađih prostorija u našim domovima. Još početkom prošlog stoljeća kupaonicu su zamjenjivali bokal vode i lavor smješteni u spavaćoj sobi, a na zahod se išlo u zasebni prostor u dvorištu.

image
BIRGIT REITZ-HOFMANN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Kupaonice su manje i zbog još jednog praktičnog razloga: manju je prostoriju po potrebi lakše ugrijati od veće, a kako se u kupaonici ne boravi predugo, tako ni grijanje u toj prostoriji nije trebalo raditi cijelo vrijeme.

U modernim domovima kupaonice više nisu baš tako male, ali još se uvijek na njima ‘štedi‘ kad je prostor u pitanju. Želite li adaptirati svoju staru kupaonicu - ili selite u stan u kojem vas čeka manja kupaonica - evo jednog dobrog trika koji će vašu kupaonicu učiniti vizualno proširiti.

image
TOM MERTON/CAIA IMAGE/PROFIMEDIA

Ljudsko oko je ponekad lako zavarati, stoga postoje i trikovi koji vizualno mogu vaš prostor povećati, a da pritom ne odustanete niti od jednog elementa koji ste željeli smjestiti u kupaonicu. Jednostavno, sve sanitarije i namještaj postavite na zidove i tako oslobodite pod - tako ćete ‘prevariti‘ oko i vizualno kupaonicu učiniti većom.

Osnova svake kupaonice su sanitarije. Toaletna školjka, bide, kada, umivaonik... sve to možete postaviti na zidove. Dobro, kadu ne možete, ali i to je rješiv problem. Umjesto kade, možete organizirati prostor za tuširanje, s tuš kanalicom ugrađenom u pod. Ako taj prostor ogradite tuš stijenom, kupaonica će se činiti još prostranijom.

image
ASTRONAUT IMAGES/CAIA IMAGE/PROFIMEDIA

Umivaonik možete smjestiti u modernu viseću kupaonsku bazu. Tako ćete osloboditi pod, ali dobiti i dodatni prostor za pohranu - naročito odlučite li se za bazu s praktičnim ladicama. Možete birati kupaonsku bazu s već ugrađenim umivaonikom, što je još praktičniji izbor.

Na zid postavite i toaletnu školjku i bide. Osim što će ljepše izgledati, puno će jednostavnije biti čistiti prostor oko (i ispod) školjke, nećete se morati zavlačiti iza školjke u pokušaju da detaljno očistite pod.

image
SHUTTERSTOCK

Ista stvar vrijedi i za kupaonski namještaj. Kupaonski ormarići, prijeko potrebni u svakoj kupaonici, ljepše izgledaju montirani na zid, a i jednostavniji su za održavanje. Na zid možete postaviti i sve elemente kupaonske galanterije, od četke za toalet do držača četkica za zube.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 08:38