KAO NOVA

Uz nekoliko trikova neugledna kuća u Novom Vinodolskom postala atraktivna vila

Prije i nakon rekonstrukcije

 K S/
Važno je baviti se postojećim fondom, obnavljati, ne nužno rušiti, jer se i tako može napraviti mnogo, kaže arhitektica L. Čišić

Kako rekonstruirati kuću obična izgleda na obali, s balkonom s balustradama, pokazala je još jednom arhitektica Larisa Čišić, koja vodi kunstmanir STUDIO, na primjeru kuće u Novom Vinodolskom u naselju Kalvarija. Jednostavni make over, uz nekoliko arhitektonskih zahvata pretvorili su ovu kuću u atraktivnu kuću za odmor Lavandina. I što je najbolje bez rušenja kuće sagrađene 1986. godine i prevelike investicije.

- Kuća je ranije bila kao hostel za ljetovanje obitelji i prijatelje, s mnogo manjih soba, 11 kreveta i jednom kupaonicom, a u prizemlju su bile dvije kuhinje, veliki blagovaonski stol i kupaonica. No, za razliku od drugih sličnih nije bila prevelika, recimo na pet etaža, nego jednokatnica veličine 130 kvadrata, s time da je jedna etaža suteren - opisuje arhitektica.

image

Prije preuređenja

Ana Orlić/
image

Nakon preuređenja

Ana Orlić/
image

Nakon preuređenja

Ana Orlić/

U okružju je prekrasno dvorište s kaskadnim vrtovima. Zadatak je bio preurediti kuću u apartmanski objekt. Na prvom katu sada je jedan veliki od 60 kvadrata s wellnessom, odnosno s kupaonicom sa saunom i slobodnostojećom kadom koja gleda na zelenilo dvorišta. I manji od 25 kvadrata koji sadrži sobu i kupaonicu. Na sredini terase je dodan kosi zid koji razdvaja dva apartmana. Zidovi na terasi su sad u tamno plavoj boji, kao akcent koji je i fotogeničan te dodatno naglašava dubinu vanjskog prostora. No oba se apartmana po potrebi mogu i zajednički koristiti.

- Ranije je na jednom zidu male sobe na sjevernoj strani kuće bio prozor koji smo otvorili, i odlično je ispalo, tu su sad postavljena balkonska vrata i tri stepenice koje vode u dvorište. Riječ je o strani kuće za koju se prije savjetovalo, zbog bure, da bude što zatvorenija, no postavili smo aluminijske rolete i vanjsku stolariju na balkonska vrata. Taj sjeverni vrt koristit će se kao direktan vanjski nastavak prostora wellnessa, uvijek u hladovini i s pogledom na obronke Velebita. Zgodno je i da je stepenište napravilo natkriveni prostor u dvorištu baš na mjestu gdje je ranije bila špina i pralo se suđe - opisala je Larisa.

image
Ana Orlić/
image
Ana Orlić/

Prizemlje kuće je ostavljeno za vlasnike, te sadrži otvoreni prostor, dvije sobe i kupaonicu.

Uređenje interijera apartmana je u japansko skandinavskom stilu u smislu da je kauč jednostavan, ormari nisu zatvoreni i krevet je madrac na postolju, odnosno boxspring. Na mjesto uzglavlja su postavljeni ratanski tepisi, kao potpis arhitektice Larice, zbog kruga kao elementa, a ušiveni su samo čavlima.

image
Ana Orlić/
image
Ana Orlić/

Lampe koje su kao ježevi, 3d izrez kruga u zlatnoj i crnoj varijanti, te kugla iznad samostojeće kade kao sunce, neki su od zanimljivih detalja koji se mogu vidjeti. Ostavljeni su i detalji iz prošlosti, blagovaonske stolice, te obnovljena drvena komoda. Ima ovdje i detalja iz Jyska kao što su stolice na terasi...

image
Ana Orlić/

Slike na zidu je arhitektica sama improvizirala od okvira. Pločice koje su se koristile u kupaoni su Armani iz outleta, pa izgleda u dojmu kao moderna špilja sa sjajnim kamenom. Korištene su i ručno rađene pločice samoborskog brenda Pločica kao ‘backsplash‘ kuhinje velikog apartmana. Infracrvena sauna s USBom za sviranje glazbe i prigušenom rasvjetom za trenutke opuštanja je također iz Samobora, tvrtke Rudex saune. Glavni izvođač radova je bila tvrtka Ilba graditeljstvo.

image
Ana Orlić/

- Donja stolarija u kući je zadržana, pravo drvo obojano je u tamo plavo, kao dodatak tamnom akcentu gornjeg volumena. Balustradna ograda terase na katu je uklonjena te dozidana puna ograda koja je omogućila bolju intimnost u korištenju terase te je u duhu punih kosih zidova, lijepi obgrilila gornji volumen. Važno je baviti se postojećim fondom jer se i tako može napravti mnogo. Do kada će trajati neosjetljivost na veličinu volumena, okoliš, prirodu... - pita se Larisa Ćišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2024 13:57