BEZ ZAMJERKE

Uzela je kanticu boje i od dosadne kuhinje napravila pravo remek-djelo: Koliko je potrošila? Iznenadit ćete se

 ONEILLBRO/GETTY IMAGES

Renovacija doma, koliko god predstavljala zahtjevan pothvat zapravo je jedini način da zaista stvorimo svoj dom iz snova. Kuhinja je pritom često mjesto u kojem želimo da svaka stvar bude na svome mjestu već od samog početka te o puno elemenata moramo odlučiti relativno brzo kako bi se radovi uopće mogli odvijati. Gdje će biti postavljeni utikači, kakvi će biti ormarići, gdje će se nalaziti kućanski aparati i kako će izgledati jedan prosječan dan u kuhinji već se unaprijed mora utvrditi kako bi se izbjegle nelogičnosti i stvaranje nepraktičnog rasporeda elemenata koji bi nam poslije samo smetao.

Iako vjerojatno već znate svoje želje i kojim smjerom želite krenuti kada je riječ o renoviranju, potrebno je voditi računa i o stilu uređenja koji prevladava u vašem domu. To se posebno odnosi na one interijere u kojima prevladava otvoreni tlocrt, odnosno gdje su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak jedna prostorija, kao u primjeru koji slijedi.

Kad su umjetnica i fotografkinja Cass Danson i njezina obitelj (uključujući njezinog supruga Matta, dvoje djece i štene Juno) kupili novoizgrađenu kuću u zapadnom Melbourneu u Australiji, Cass je željela da prostor više odražava njihove osobnosti — živi kolorit, sličan njezinom slikarskom stilu.

Kuhinja je bila jedna prostorija koju je trebalo malo dotjerati. Iako je kuhinja nedavno opremljena, Cass je željela da prostor djeluje manje sterilno. Izvorna kuhinja je imala gornje i doljnje ormare od laminata, a kako je okrenuta prema dnevnoj sobi i blagovaonici, koje su obojene u žive boje, Cass je željela da kuhinjski ormarići također dobiju malo boje, ali da i dalje ostane elegantni i sofisticirani.

- Željeli smo da kuhinja bude mekša, rekla je Cass za Apartment Therapy. - Sviđale su nam se pločice, pa smo htjeli napraviti nešto što će ih nadopuniti. Cilj je bio da bude privlačnija.

Za Cass je također bilo važno obnoviti kuhinju uz minimalne troškove. - Kada je riječ o promjenama u mom domu, boja mi je na prvom mjestu, kaže ona. - Nemam veliki budžet, jer sam mama koja ostaje kod kuće, a troškovi života su trenutno divlji! Dakle, sve što radimo u kući mora biti super niskobudžetno.

Cass je uspjela napraviti velike promjene s manjim proračunom - cijela je transformacija stajala ispod 500 dolara. Boja je bila glavni alat korišten za ponovno dizajniranje sobe; započeli su bojanjem ormarića Dulux bojom - svijetlo rumenilo. Zatim su zamijenili svoj postojeću radnu ploču i dodali ručke od brušenog mesinga te zamijenili srebrnu slavinu odgovarajućom svjetloružičastom koja je upotpunila ormariće.

Dansonova kuhinja je dokaz da boja može napraviti ogromnu razliku u osvježavanju sobe - i da ne morate potrošiti puno da biste vidjeli prekrasne rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 11:44