NE BACAJTE IH!

Vaši su stari svijećnjaci pravo blago (čak i najstariji i najotrcaniji), a evo i zašto!

 MAYA23K/GETTY IMAGES

Svijećnjaci su jedna od onih stvari kojih nikad nema dovoljno dok ih odjednom ne dobijete previše. Iako ih uvijek možete upotrijebiti jer su namijenjeni stvaranju ugodne atmosfere i osvjetljavanju vašeg stola za večeru, postoji i mnogo cool i inovativnih DIY načina da ih upotrijebite u drugim kontekstima koje možda ne očekujete. Čak i najstariji i najotrcaniji svijećnjaci mogu dobiti novu funkcionalnu i dekorativnu ulogu.

image
VTT STUDIO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Bilo da tražite načine kako upotrijebiti jeftine svijećnjake ili pokušavate pronaći novu svrhu za svoju kolekciju naslijeđenih komada, postoje izvrsne uradi sam ideje za svijećnjake svih oblika i veličina, od kojih većina uključuje malo ljepila i nešto mašte. Još bolje, stvaranje vlastitih DIY predmeta s pomoću starih svijećnjaka jeftina je alternativa kupnji novog dekora i sjajan način za prenamjenu odbačenih svijećnjaka s tavana i podruma.

Povišeni pladanj

Držači za svijeće savršeni su za podizanje svakodnevnih predmeta, doslovno i figurativno. Upotrijebite četiri kratka svijećnjaka s pladnjem da biste podigli predmete u svom domu. Upotrijebite vruće ljepilo da čvrsto pričvrstite vrh svijećnjaka za dno pladnja. Ovo funkcionira s kvadratnim i okruglim pladnjevima od raznih materijala, uključujući staklo, drvo i metal. Takav pladanj možete upotrijebiti za pohranjivanje potrepština za kupaonicu, na kaminu ili komodi za ukrasne predmete ili na pultu za grupiranje stvari poput boca ulja i začina kako biste ukrotili nered. Također možete staviti svijećnjak između dva pladnja za odlaganje na više nivoa.

Hranilica za ptice

Upotrijebite stare svijećnjake i starinsko posuđe kako biste napravili preslatki ukras za dvorište i mjesto za hranjenje ptica. Podlogu tanjurića, tanjura ili plitke zdjelice pričvrstite ljepilom na svijećnjaka i napunite ptičjim sjemenom. Ovo također funkcionira sa svim plitkim posudama, uključujući kalupe za pite, posude za pečenje, poklopce i tanjuriće. Napravite ih nekoliko i grupirajte u dvorištu kao savršeno mjesto za privlačenje ptica u vaš vrt. Također možete napraviti luksuznu verziju koristeći staklene dijelove na vrhu i dnu svijećnjaka.

Snježna kugla

Uz obilje blagdanskih zabavnih detalja, možda tražite simpatične i nove načine za ukrašavanje stola ili druge površine u vašem domu. Uradi sam podignute snježne kugle odličan su način da unesete malo zimskog raspoloženja. Napravite jednu tako da zalijepite svijećnjak na poklopac staklenke. Koristite staklenku kao vrh ili dodajte malu posudu za ribice. Ako koristite zatvorenu posudu, poput staklenke, možete čak dodati pravu vodu i šljokice ili napraviti suhu verziju sa snijegom u prahu i elementima poput sićušnih stabala i figurica sobova.

Povišeni središnji dio

Još jedan sjajan način da dodate više slojeva i visine stolu je korištenje širokog svijećnjaka kao osnove za veliku zdjelu ispunjenu voćem ili cvijećem. Dodaje visinu bez blokiranja pogleda preko stola i podiže najveći dio zdjele s površine, čineći stol manje pretrpanim s više korisnog prostora. Upotrijebite čvrsto ljepilo da zalijepite bazu zdjele na ravni dio svijećnjaka. Budući da je zdjela šira, provjerite je li i baza dovoljno široka kako biste izbjegli prevrtanje.

Spremnici za kupaonicu

Ove su staklenke savršene za držanje malih kupaonskih predmeta poput štapića i blazinica. Za osnovnu verziju, zalijepite jednostavne čaše ili staklenke na svijećnjake vrućim ljepilom ili upotrijebite druge staklene posude. Ostavite ih prozirnima ili obojite bazu obojenom ili metalik bojom u spreju.

Držač za nakit

Jedna od najjednostavnijih namjena starog svijećnjaka jest pretvoriti ga u elegantan držač za nakit savršen za komodu ili toaletni stol. Samo prebacite nekoliko narukvica preko svijećnjaka. Također je izvrstan za gumice za kosu. Možete ostaviti svijećnjak kakav jest ili ga obojiti kako bi odgovarao vašem dizajnu. Za vrh komode, koristite svijećnjak s tanjurićem ili malom posudom zalijepljenom za pohranjivanje prstenja i drugog manjeg nakita.

Mini oglasna ploča

Ovu malu ploču s porukama možete izraditi sa starim svijećnjakom, malim okvirom za slike i listom pluta. Staklo u okviru zamijenite plutenim čepom, a zatim zalijepite dno okvira na svijećnjak. Ovaj DIY također je izvrstan za stvaranje malih natpisa u okviru ili ploče koristeći boju za ploču na originalnom staklu. Ili ostavite okvir kakav jest i umetnite svoju omiljenu fotografiju kako biste stvorili povišenu galeriju slika.

Tanjur za kolače

Ako volite zabavu, lijepa prezentacija kolača i pekarskih proizvoda je bitna. Pretvorite bilo koji tanjur ili pladanj u izlog za slatke poslastice koristeći svijećnjak. Mnogo jeftiniji od tanjura za torte kupljenih u trgovini, trebat će vam malo ljepila da pričvrstite bazu svijećnjaka na tanjur. Upotrijebite veliki pladanj za kolače ili torte ili napravite verziju na više katova sa svijećnjacima i tanjurićima savršenim za držanje viših kolača. Za izradu pladnja možete koristiti i okruglu drvenu dasku za rezanje ili dasku za sir. Dodajte stakleni poklopac i postaje šik posuda.

Svijećnjaci od bundeve

Dok oni i dalje ispunjavaju funkciju svoje izvorne namjere kao svijećnjaci, ovaj DIY dodaje malo više stila i glamura svijećama.Izbušite ili izrežite rupu u plastičnoj ili spužvastoj bundevi prije nego što je navučete preko vrha svijećnjaka za zabavan jesenski ukras savršen za stol ili kamin. Obojite svijećnjak u sezonsku metalik nijansu ili ga obojite u mat crno za malo jesenskog šarma. Također možete koristiti ovaj pristup s drugim jesenskim ukrasima poput gumenih ili plastičnih lubanja navučenih preko svijećnjaka.

Uzdignute dekoracije

Ukrasni komadi mogu biti skupi kod trgovaca, ali ovaj cool DIY donosi istu količinu blagdanskog šarma bez visoke cijene. Samo dodajte kuglu od cvjećarske pjene ili stiropora na vrh svijećnjaka s nekoliko kapi ljepila. Ubacite blagdanske ukrase poput češera, bobičastog voća, imele i zvončića. Obojite bazu u sezonsku boju ili uvijek elegantnu zlatnu boju. Ovaj mali topiar izgleda sjajno na blagdanskom stolu ili kao dio središnjeg ukrasa, među ostalim svečanim blagdanskim ukrasima.

Stalak za šešire

Za odlaganje šešira dodajte okrugli disk, pjenastu kuglu ili plastičnu zdjelu za salatu na vrh svijećnjaka s malo ljepila. Okrugli dio zdjele držat će šešir visoko i spriječiti ga da se zgnječi. Obojite zdjelu i svijeću istom bojom za besprijekoran izgled. Držači bi izgledali posebno zapanjujuće u metalik nijansi poput zlatne ili srebrne ili obojeni u bogatu mat crnu boju. Možda ćete trebati koristiti teže svijećnjake za ovaj DIY jer se veći šeširi mogu prevrnuti.

Uzdignuta žardinjera

Ako tražite način da dodate visinu stolu ili polici, pokušajte zalijepiti male žardinjere za podlogu od držača za svijećnjake. Ove podignute žardinjere izvrsne su za stvaranje slojeva u bilo kojem prostoru. Mogu se prilagoditi svim veličinama uključujući velike podne svijećnjake i žardinjere. Obojite žardinjeru i svijećnjake u istu boju za besprijekoran izgled ili upotrijebite mjedenu ili srebrnu podlogu za porculansku žardinjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 14:51