PREPORUKE

Za savršen ljetni užitak čitanja: ovo su slikovnice i knjige za djecu i mlade!

 Školska knjiga
Uz izabrane naslove Školske knjige, snižene do 30 posto, mali će čitatelji putovati svijetom mašte na siguran i uzbudljiv način te doživjeti mnogobrojne pustolovine

Ljeto je godišnje doba koje povezujemo s odmorom i uživanjem u slobodnom vremenu, ali i s visokim temperaturama zraka koje nas sprečavaju da budemo fizički aktivni od jutra do mraka. Savršen predah od dnevnih vrućina oduvijek nam nude dobre slikovnice i knjige koje se isplati čitati uvijek i svuda, pa tako i u udobnoj ležaljci na plaži, pod krošnjama visokih stabala u šumi, u gužvi na autocesti, pod svjetlošću baterijske lampe u šatoru…

Uz izabrane naslove Školske knjige (snižene do 30 posto) mali će čitatelji putovati svijetom mašte na siguran i uzbudljiv način te doživjeti mnogobrojne avanture: upoznat će bogove, divove, čudovišta i junake Nordijske mitologije, priče i čudesne krajolike Čarobnog kraljevstva bajki, nebeska tijela u glazbenoj slikovnici Orkestar priča priču – Planeti, najzanimljivije povijesne događaje u Putovima svile, skrivena staništa divljih životinja u Iluminaturi i umjetnička djela velikog Vincenta u Malom van Goghu.

image
Školska knjiga

Tom Birkett i Isabella Mazzanti: Nordijska mitologija – Priče iz svijeta bogova, divova, čudovišta i junaka

Raskošno ilustrirana knjiga Nordijska mitologija: Priče iz svijeta bogova, divova, čudovišta i junaka, koju je napisao Tom Birkett, ilustrirala Isabella Mazzanti, a prevela Sonja Miličević Vukelić, odvest će čitatelje u uzbudljivu pustolovinu kroz vrijeme i svjetove, preko leda i vatre do zlatnih dvorana u kojima mitska bića blaguju i ratuju! Očaravajuća zbirka mitskih priča koje se prenose usmenom predajom još od doba moćnih Vikinga otkriva veličanstvene pothvate i zanimljive sudbine bogova, divova i mitoloških bića.

Uz neke poznatije priče, primjerice o snažnom Thoru, čitatelji će upoznati mnoštvo novih likova nordijske mitologije – od božice koja je plakala zlatnim suzama i upravljala kočijom koju su vukle čudesne mačke do goleme zmije koja je svojim tijelom obuhvaćala cijeli svijet. Otkrit će i priče o smrtonosnim divovima, tajanstvenim vilenjacima i začuđujućim nornama koje čarobnim tkanjem određuju sudbine svih živih bića. Za dugačke i vruće ljetne noći u kojima starijim osnovnoškolcima san ne pada na oči!

Čarobno kraljevstvo bajki – 12 klasičnih priča u novom ruhu

Najčarobniji dijelovi bajke nisu uvijek čarobnjaci i kraljevne, nego čudnovati i prelijepi krajolici u kojima se zbiva priča. Raskošno ilustrirana knjiga Čarobno kraljevstvo bajki Kate Davies i Lucille Clerc puna je divnih scenografija, od Sirenopolisa u kojemu žive sirene, preko velike borove šume s drvosječinom kolibom i vještičinom kućom, do maloga francuskog sela s poljima mirisne lavande pokraj Ljepotičine kuće. Novi naraštaji dobili su klasične bajke u modernom ruhu usklađene sa suvremenom estetikom.

Čarobno kraljevstvo bajki sadržava dvanaest klasičnih priča. To su: Mala sirena, Ivica i Marica, Ljepotica i Zvijer, Pepeljuga, Knjiga o džungli, Orašar, Otok s blagom, Čarobnjak iz Oza, Snježna kraljica, Robin Hood, Snjeguljica i Alica u Zemlji čudesa. Izvrsne priče, koje je preveo Marko Maras, i privlačne ilustracije čine ovu knjigu idealnim štivom za sve male i velike literarne sladokusce.

image
Školska knjiga

Jessica Courtney-Tickle: Orkestar priča priču – Planeti

Ljubiteljima zvijezda, planeta i drugih nebeskih tijela namijenjena je iznimno zanimljiva i raskošno ilustrirana interaktivna glazbena slikovnica Orkestar priča priču – Planeti Jessice Courtney-Tickle. U njoj pratimo dvoje djece u svemirskoj pustolovini. Mali i veliki čitatelji mogu pritisnuti simbol note na svakoj stranici i poslušati kako će priča oživjeti uz glazbu iz Planeta Gustava Holsta, a nakon čitanja knjige na zadnjoj stranici mogu se ponovno poslušati svi glazbeni ulomci i doznati dodatne informacije o instrumentima, ritmovima i glazbenim tehnikama koje ih čine tako moćnima.

Knjiga Planeti koju je prevela Katarina Ivanjek najnovija je u nizu slikovnica iz popularnoga svjetskog serijala Orkestar priča priču (Orašar, Trnoružica, Labuđe jezero, Karneval životinja, Četiri godišnja doba i Učim svirati). Savršene su to interaktivne početnice za upoznavanje klasične glazbe!

Sandrine Andrews: Mali van Gogh

Serija Tralalart – umjetnost za najmlađe upoznaje male čitatelje s djelima velikih umjetnika. U Malom van Goghu djecu sa svojim umjetničkim djelima upoznaje umjetnik koji ih poziva na interakciju uz konkretne upute: pomakni, podigni, spusti… Djeca promatraju slike, a zatim se zabavljaju mijenjajući prizor vrhovima prstiju! Otvaraju i zatvaraju prozor Spavaće sobe u Arlesu, približavaju i udaljavaju valove pokraj Ribarskih brodova na plaži Saintes-Maries-de-la-Mer, podižu klonuli cvijet u vazi prikazanoj na slici Suncokreti i skrivaju Mjesec u Noćnom pejzažu s izlaskom Mjeseca.

Igrajući se tvrdo ukoričenim slikovnicama, s nevjerojatnom lakoćom u svoje pamćenje upisuju umjetnine koje su izložene u najprestižnijim svjetskim muzejima. U toj interaktivnoj igri s remek-djelima svjetskoga slikarstva mladi se čitatelji od najranije dobi na zabavan način upoznaju s vrhunskom umjetnošću i razvijaju finu motoriku. Dvostruki dobitak! U istoj seriji pronaći ćete i naslove Mali Monet i Životinje.

image
Školska knjiga

Carnovsky i Rachel Williams: Iluminatura

Život u prirodi nikada ne staje. Uvjerit ćete se u to kad otvorite ovu privlačnu knjigu milanskoga dizajnerskog dvojca Carnovsky i Rachel Williams s čarobnim trobojnim filtrima s pomoću kojih možete razlikovati dnevni i noćni svijet životinja na deset svjetskih odredišta. S pomoću crvenog filtra upoznat ćete životinje koje su aktivne danju, a zahvaljujući plavom filtru, bit će vam dostupne noćne životinje i one koje su aktivne u sumrak. Zeleni filtar pak poslužit će vam za uvid u biljni svijet u pojedinom staništu.

Iluminatura vodi čitatelje na uzbudljivo putovanje svjetskim prašumama, rijekama, jezerima, oceanima, grebenima, pustinjama, gorjima i ravnicama. Slikovnicu je preveo Vedran Pavlić i izvrstan je ljetni izbor za male istraživače i učenike, ali i za odrasle koji uživaju u tajnama divljine!

Peter Frankopan, Neil Packer: Putovi svile – Nova povijest svijeta

Kad pomislimo da znamo sve o povijesti, neki pametni ljudi otkriju nam nešto posve novo! Jedan je od njih i ugledan britanski povjesničar i publicist Peter Frankopan, autor svjetskog bestselera za mlade čitatelje Putovi svile – Nova povijest svijeta koji se čita poput napetog krimića. U njegovu je središtu jedno doista upečatljivo putovanje – putovanje Putovima svile.

Od drevnih zakona koje su propisivali kralj Hamurabi i moćno Perzijsko Carstvo do jezovitih Huna, uspona Europe, dvaju svjetskih ratova i današnjih političkih odnosa, Putovi svile koje je preveo Vedran Pavlić prolaze kroz vrijeme i povijest ispreplećući različite narode, carstva i kontinente te stvarajući priču o povijesti našeg svijeta. U njoj ćete, primjerice, otkriti zašto su križari opljačkali kršćanski Zadar, kako je kuga ili crna smrt u 13. i 14. stoljeću prorijedila čovječanstvo te kakve veze ima brod prepun čaja s proglašenjem američke nezavisnosti.

Knjiga je napisana na iznimno zanimljiv način, a još atraktivnijom čine je sjajne ilustracije Neila Packera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. rujan 2024 02:09