TROPSKI UVJETI

Zagrepčani u šoku: Stabla banana u ‘užarenom‘ gradu rastu kao luda, pogledajte ove fotke koje smo snimili

Šalata 

 CROPIX, R.Š./
Pronašli smo ih na Martinovki, Trnju, na Šalati, u središtu grada...

Podnositi ovo ljeto je posebno teško mnogima koji borave u Zagrebu jer toplina nije popustila gotovo čitavo godišnje doba. I danas je prognoza 32 stupnjeva Celzijusa iako je kraj kolovoza.

No, nekome posebno odgovaraju ovakve vrućine, tako se u gradu na niz mjesta može vidjeti ovih dana raskošne, razlistale listove drva banane. Poneke čak imaju plod, doduše nejestivi... Stabla banana snimili smo na Martinovki, Trnju, na Šalati i u središtu grada, a ima ih i drugdje, jer sve ih se više sadi.

image


RANKO SUVAR/CROPIX

Stablo banane daje tropski ugođaj sa svojim raskošnim mesnatim listovima. Može na našem podneblju narasti i oko tri metra. Ovim povodom razgovarali smo s Hrvojem Kovačem, vrtlarom, stručnjakom iz Botaničkog vrta, koji ih i sam uzgaja kod sebe doma u centru Zagreb, te smo ga pitali da li to samo nama izgleda da su stabla banana ovo ljeto po gradu veća ili je to doista tako?

image

Hrvoje Kovač

DAMJAN TADIC/CROPIX/CROPIX

- Klima je tropska, bilo je dosta kiše u početku ljeta, pa onda intenzivno sunce i to im jako odgovara. Sigurno su ovo ljeto narasle 40 posto veće nego ranije, tako i u mojem vrtu. Za njih je zapravo idelno voda, sunce, voda, sunce. Sad je duže nešto više sunca, ali ako ih se dobro zalijeva i u polu hladu su to njima odgovara, naročito ako su duboko u tlu zasađene onda im duža vrućina ne smeta - kaže H. Kovač, kojeg smo zamolili da nam pošalje fotografije iz svog vrta.

Na njima se vidi i da stabla banana imaju plod, doduše manji.

- Plod je bljutavog okusa, jer nema fruktoze - opisao je.

U kojim bi uvjetima u Zagrebu mogli imati jestivi plod, pitamo ga.

- Da ostane ovakvo vrijeme barem još mjesec i pol, uz povremenu kišu, ali već krajem rujna kod nas zahladi. I naravno ako rastu u stakleniku - odgovara.

image

Plod banane u vrtu doma Hrvoja Kovača, stručnjaka iz Botaničkog vrta

USTUPLJENA/
image

Centar Zagreba, dvorište vrtlara Hrvoja Kovača

ALBUM/

Kaže da su stabla banana i bez jestivog ploda dekorativna, lijepa za dvorište.

Za kraj nam je dao nekoliko savjeta vezano za uzgoj u gradu.

- Sad po vrućini zalijem ih svaka dva dana s kišnicom. I narežem koru banane na sitno i stavim na zemlju oko njih za dohranu. Mogli bi reći da je to u stilu vratite bananu banani, odnosno vratimo biljci ono što ti daje - objašnjava vrtlar Botaničkog vrta.

image

Stablo banane na Martinovki

RANKO SUVAR/CROPIX

Hrvoje Kovač već je ranije za D&D pisao da kada ga kao vrtlara pitaju koja mu je najdraža biljka, obično odgovara da su mi sve jednako drage, ali kako postoji biljka u koju se “zaljubio” pri prvom kontaktu. Radi se upravo o biljci banane, koja nije tipična za naše podneblje. Naprosto, napisao je ranije, nemoguće je da vas ne oduševi biljka koja u nepovoljnim uvjetima “raste pred vašim očima”.

- U Zagrebu ih se sve više počelo saditi od prije deset godina, a ovo ljeto vidimo ih gotovo u punoj snazi - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:38