SKRIVENA BLAGA HRVATSKE

Znate li što predstavlja ova oronula građevina u Rijeci? Nekada je bila simbol moći jedinstven u cijelom svijetu

 DARKO TOMAS/CROPIX/

Može izgledati kao da bi se ova napuštena građevina svakog trenutka mogla strmoglaviti u more, ali neka vas ne zavara njezin oronuli izgled. Ova raspadnuta stanica za lansiranje torpeda nekoć je bila apsolutni primjer snage i napretka pomorskog oružja.

Možda niste znali, ali u Rijeka je nekada bila mjesto gdje su sastavljena i testirana prva torpeda. Izvorna stanica za lansiranje koja je stajala na vrhu mjesta izgrađena je 1860-ih. To je omogućilo gradu da postane ključno mjesto za proizvodnju i testiranje samohodnih podvodnih projektila, piše Atlas Obscura.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Ovdje je Robert Whitehead, radeći na prototipovima Giovannija Luppisa, stvorio i lansirao prvi uspješan torpedo. Njegov riboliki stroj napravio je revoluciju u pomorskoj vojnoj obrani.

Tijekom 100 godina tvornica je proizvela više od 30 različitih modela. Stanica za lansiranje koja danas stoji izgrađena je 1930-ih i bila je u uporabi samo nešto više od 30 godina. Tvornica je zatvorena 1966., stavljajući točku na slavne dane oružja na ovoj lokaciji.

image
/SHUTTERSTOCK
image
DARKO TOMAS/CROPIX

Sada se velika stanica za lansiranje zapravo raspada; samo je ljuska nekadašnjeg izgleda. Odavno već nije testno središte, a njezini jedini posjetitelji su povremeni urbani istraživači ili ribiči. Izgleda kao nešto na što biste očekivali da ćete naići u apokaliptičnoj pustoši. Trula struktura ima male naznake svoje velike povijesne važnosti i izgleda kao da bi se uskoro mogla srušiti u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:26