Cool mjesto: PMS

Zavirite u ljupki i kreativni dućančić u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici
Profil
Naziv:
PMS (Prostor manufakturne slobode)
Adresa:
Tkalčićeva 61
Vlasnica:
Marta Grbešić
Ponuda:
unikatne rukotvorine/ galerijski prostor

PMS? Molim?! Vjerujte, iako zvuči kao nešto što bi trebalo izbjegavati u šiiiiiirokom luku, ovaj živopisni dućančić u samom središtu Zagreba ima potencijala da postane novo umjetničko okupljalište.

U vremenu sterilnog pristupa trgovini i hipermarketizaciji svega, PMS (što je ustvari skraćeni naziv za Prostor manufakturne slobode) pravo je osvježenje: smješten u Tkalčićevoj 61, šarmantno se ističe među beskrajnim kafićima, a svojom filozofijom među sličnim prodajno/galerijskim prostorima.

Ovaj dućan ležerne atmosfere kao da ocrtava karakater njegove vlasnice Marte Grbešić, mlade umjetnice, modne dizajnerice i vizionarke. – PMS ne nudi samo unikatne rukotvorine raznoraznih umjetnika, već svima daje priliku i prostor za kreativno izražavanje i prezentaciju ideja.

Osobne selekcije nema, svatko je dobrodošao ponuditi svoje radove koji se primaju na rok od 3 mjeseca, a o daljnoj sudbini odlučuje zainteresiranost javnosti – ili ostaju u prodaji, ili ne – objasnila je vlasnica Marta Grbešić način funkcioniranja PMS-a, dodajući kako se otvaranje ovakve trgovine dogodilo sasvim slučajno.

Kako to i inače u životu biva. Spontano jednako odlično. Prvo je, kaže, tragala za prostorom u kojem bi mogla izložiti i prodavati svoje stvarčice, a negdje u tom procesu joj je sinulo

– Zašto ne pomoći i svojim kolegama? Pa ekipa radi predobre stvari za koje nitko ne zna. I tako se sve zarolalo, a PMS se otvorio za javnost u 10. mjesecu prošle godine.

U našem naglašeno potrošačkom društvu, gdje je profit dominantni pokretač svake ideje, neočekivano je susresti nekog poput Marte, i skloni smo takve pojedince nazivati sanjarima jer ih pokreće ludička ljubav prema kreativnom izražavanju, želja za jačanjem umjetničke zajednice i razbijanjem jednoobraznosti i monotonije. – Ovakva galerija moj je dugogodišnji san.

Dizajnerica Marta Grbešić ispunila je dugogodišnji san. Otvorila je galeriju koja potiče na kreativnost i akciju

I sama sam se u svom umjetničkom stvaralaštvu često susretala s problemom pronalaska adekvatnog prostora za izlaganje, prostora gdje nema favoriziranja u selekciji izlagača, mjesta gdje svatko može biti svoj i pokazati stvari kojima se bavi, mjesta koje potiče na kreativnost i akciju, mjesta manufakturne slobode.

U realizaciju ovog projekta ušla sam bez mnogo kalkulacije, ali s mnogo emocija. Vjerujte, danas je od neprocjenjive važnosti za mlade umjetnike imati prostor koji svima nudi jednaku priliku za izlaganje i samopromociju, ali koji je i svojevrsni dinamični kulturni kružok s konstantnim protokom ideja – otkrila je Marta, napomenuvši kako pritom nimalo nije zapostavila posao kostimografa u kazalištima Mala scena i Komedija.

Martin altruistični koncept PMS-a prepoznali su mnogi kreativci iz cijele Hrvatske (osim same vlasnice, tu izlažu ne samo akademski umjetnici, diplomirani dizajneri, marljivi fotografi, samouki slikari, već ima tu radova i od maštovitih umirovljenika, simpatičnih kućanica, pa čak i od ozbiljnih poslovnjaka) – dobra priča se proširila, a samim time je i taj maleni prostor preko noći postao dupkom pun primamljivih čudesa dostupnih svima zbog sasvim pristupačnih cijena.

Ja vam, kunem se, zaista nisam neki šopingholičar, ali uistinu teško savladavam želju da kupim baš sve iz PMS-a kada su izložene rukotvorine toliko tople, ljupke i izmamljuju osmijeh.

Dok zavaljena u udoban naslonjač pijuckam kavu, vrludam pogledom uokolo: originalni suveniri, fotografije, detalji za stan, unikatne haljine, remenje… i uhvatim samu sebe kako razmišljam o tome da mi je prijeko potrebna ova kožnata avijatičarska kapa koja bi me spasila od mojih vrlo čestih “bad hair” dana.

Hmm, a i ova preslatka pregača na točkice možda probudi usnulu kuharicu u meni kojoj je domet spravljanje čokolina i kuhanje jaja. Pa onda umrem od smijeha zbog minijaturnih brošića od prešanog papira oblikovanog u duhovita čudovišta.

Svi neafirmirani umjetnici dobrodošli su u PMS izlagati radove na tri mjeseca

Nenadano i u trenu se zaljubim u nevjerojatne ogrlice od bakra, te nekako jedva uvjerim samu sebe da mi stvaaarno ne treba ovaj genijalni etui za cigarete jer ja čak ni ne pušim. Hej, a sat? Nemam niti jedan sat u stanu, možda bi ovaj retro telefon oslikan i pretvoren u sat riješio moju bolest stalnog kašnjenja? A tek ove kožnate nogavice? To bi značilo da bih čak i po snijegu mogla nositi svoje omiljene šarene tenisice?

Pozornost mi ponovno privlači Marta dok mi objašnjava da osim prodajno/izložbenog prostora, PMS organizira večeri čitanja poezije te neuobičajene umjetničke i edukativne radionice, poput one posljednje – radionice recikliranja vrećica gdje je mala grupica ekološki osviještenih entuzijasta marljivo kreirala šarene cekere za plac, moderne urbane torbe za frajersko prešetavanje po špici, otkačene kabanice, sasvim lude kišobrane i još štošta od najobičnijih starih plastičnih vrećica.

Zato kada sljedeći put osjetite primamljivi zov rakijica u Cici, kave u Funku ili pak zidića ispred Melina, nemojte odmah postati dio šarene promenade ljudi iz Tkalče – prošetajte još malo i obiđite Prostor manufakturne slobode.

Dočekat će vas lijepe i nasmiješene djevojke u moru unikatnih sitnica koje mogu oplemeniti vaš dom, ili pak vaš modni izričaj. A vi ćete podržati svježu umjetničku scenu u Zagrebu. Ili pak i sami postati dio nje ukoliko vas je ova priča ohrabrila spoznajom kako postoji mjesto gdje se možete slobodno i neopterećeno prezentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:13