Drastične promjene?

EU istraživanje kako će korona utjecati na tržište nekretnina u Europi u idućih šest mjeseci

Ispitanici vjeruju kako će cijene nekretnina pasti za 5 do 10 posto
 Neja Markičević/Cropix
U anketi je sudjelovalo 2310 ispitanika, a gotovo polovica više od pet godina radi u Remaxovu sustavu

Veliko europsko istraživanje o tome kako će korona utjecati na tržište nekretnina u narednih šest mjeseci i potencijalni utjecaj korone na tržište nekretnina proveo je RE/MAX Europe, jedan od lidera u sektoru nekretnina i franšize nekretnina, povezan svojom međunarodnom mrežom ureda. Najveći njihov franšizer u Hrvatskoj je RE/MAX Centar nekretnina, koji nam je prepustio dobivene podatke.

Prvi govore o najmu kuća i stanova. Iako se očekivalo smanjenje cijena najma za od pet do 10 posto kod stanova koji su pogođeni u većoj mjeri od obiteljskih kuća, sudionici istraživanja su rekli da transakcije najma do sada u vrijeme korone nisu imale značajnih pomaka u tom smjeru. Više od 50 posto ispitanika predvidjelo je da će u idućem razdoblju urbani stanovi biti pogođeni više od onih u ruralnim područjima, iznimka je Njemačka gdje 50 posto sudionika ispitivanja iz tog područja predviđa gotovo nikakvu promjenu na tržištu u ruralnim područjima i rast cijena od 20 posto u urbanim područjima.

Drastične promjene?

Vezano za prodaju nekretnina, više od 50 posto sudionika očekuje smanjenje cijena za od pet do 10 posto, odnosno blagu tendenciju pada cijena obiteljskih kuća. Slično iznajmljivanju nekretnina, očekuje se da će urbani stanovi biti pogođeni u većoj mjeri nego ruralna područja. Opet, izvanredna je Njemačka gdje sudionici ovog istraživanja uglavnom predviđaju rast cijena u urbanim područjima do 10 posto. Francuska, Finska, Nizozemska, Češka i Turska također predviđaju pozitivne izglede s porastom od dva do pet posto za obiteljske kuće. Što se tiče vrijednosti komercijalnih nekretnina, ispitanici predviđaju u narednom periodu pad od 10 do 20 posto.

image
Shutterstock

Kod broja prodajnih transakcija u narednih šest mjeseci očekuje se da će najveće smanjenje zadesiti stanove, 50 posto sudionika iz Francuske, Poljske i Bugarske je predvidjelo povećanje prodajnih transakcija, ali samo obiteljskih kuća. Odgovori ispitanika sugeriraju smanjenje broja transakcija, posebno za komercijalne nekretnine projicirane širom Europe. U međuvremenu više od 40 posto svih sudionika vidi smanjenje investicijskih nekretnina. Ponovno, Turska je bila glavno odstupanje sa 45 posto sudionika koji su očekivali povećanje broja ugovorenih poslova. Francuska, Nizozemska i Turska projiciraju povećanje ugovora s posebnim naglaskom na investicijske nekretnine.

Većina sudionika smatra da se tržište u EU neće oporaviti do kraja ove godine, a malo bolju situaciju očekuju nakon početka iduće

Većina sudionika smatra da se tržišta EU neće oporaviti do kraja 2020, u smislu da neće biti situacija kakva je bila prije pandemije. Istraživanje je pokazalo da 61,4 posto smatra da ipak neće biti drastičnijih promjena u odnosu na sada te očekuju lagani oporavak tek početkom 2021. godine.

Agenti i vlasnici

- Istraživanje je također ukazalo na glavni razlog malog broja transakcija, a to je visoka stopa nezaposlenosti, zajedno s oklijevanjem prodavatelja - zaključuju iz Remax Centra nekretnina.

U anketi je sudjelovalo 2310 ispitanika, od toga 1759 agenata i 371 vlasnika RE/MAX franšize, od toga 47,1 posto žena i 52,9 posto muškaraca. Nadalje, 52,4 posto ispitanika starije je od 45 godina. Gotovo polovica ispitanika koja je sudjelovala u ovom istraživanju više od pet godina radi u Remaxovu sustavu.

Urbani stanovi za najam više će biti pogođeni ovom situacijom od onih u ruralnim područjima, a jedino Nijemci predviđaju rast cijena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 10:49