INTERIJER ZA PAMĆENJE

Fascinantna kuća skrivena u zelenilu

 skyground architectural film & photography
Tko kaže da jednostavno ne može biti i zanimljivo? Ova kuća uvjerit će vas u suprotno

U potrazi za mirnim kutkom, naišli smo na ovu besprijekorno uređenu obiteljsku kuću od 135 kvadrata 'skrivenu' u zelenilu divnog Tajlanda. Ovaj životni prostor ne oduševljava samo svojom lokacijom i spektakularnim pogledom na okolna planinska bogatstva, već i unutarnjim uređenjem koje isto tako ostavlja bez daha već na prvi pogled. Uređenje ovog predivnog doma u Mae Hong Sonu, tajlanskoj provinciji na sjeveru, potpisuje arhitektonski studio ASWA.

Ovaj stambeni projekt od sveukupno tri međusobno povezane cjeline dizajniran je za njemačko-tajlandski par, a prvenstveno je trebao izgledati poput skulpturalnog volumena usred vegetacijskog krajolika. Isto tako, vlasnici su željeli da njihov dom ima otvorene i osvijetljene povezane prostore.

U tome su dizajneri i uspjeli zahvaljujući velikim staklenim prozorima koji u interijer unose dovoljnu količinu prirodnog svjetla. Uz to, u unutrašnjosti je sve bazirano na korištenju bijele boje na zidovima, svijetlog drvenog poda i namještaja u neutralnim bojama.

ASWA-in projekt sastoji se od tri betonska volumena koji su povezani, ali ipak malo odmaknuti jedan od drugog. u prizemlju se nalazi stambeni prostor s malom ostavom i WC-om, a na drugom katu smjestili su se radni prostor, vanjska terasa iznad prvog volumena i hidromasažna kada. Gornji kat sadrži glavnu spavaću sobu i kupaonicu, a prostorije su obasjane svjetlošću velikog svjetlosnog prozora s kojeg se pruža spektakularan pogled na planine.

Što se tiče samog stila uređenja, ni ovdje ništa nije prepušteno slučaju. Dizajneri su se vodili za minimalizmom i nisu posvećivali previše pažnje nepotrebnim detaljima koji često mogu stvoriti dojam nereda i kaosa u prostoru. U kući su također korišteni prvenstveno prirodni materijali, od kojih prevladavaju drvo i staklo.

Kuća na fantastičan način naglašava prirodnu ventilaciju za energetsku učinkovitost, a njezin krov obložen je velikim pločama solarnih ćelija koje mogu pružiti struju za toplu vodu.

sdr_soft

Interijer je funkcionalno povezan s vanjskim dijelovima kuće, i to kliznim staklenim vratima koja se jednostavno otvaraju i zatvaraju. Terase su uređene u vizualnom skladu s unutarnjom stranom kako bi se stvorio kohezivni prostor.

Uz bijelu baznu podlogu koja se proteže čitavim interijerom, spavaća soba sadrži nešto tamno obojenog namještaja, dekorativnih rasvjetnih tijela i velikog krovnog prozora koji u cijelu prostoriju unosi mnogo prirodnog svjetla.

sdr_soft

sdr_soft

Izvor: designboom.com

Foto: skyground architectural film & photography

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 03:40