green house

Fotograf i učiteljica vlasnici su kuće koja je službeno proglašena najljepšom kućom u 2023. godini. Pogledajte kako izgleda!

 KILIAN O‘SULLIVAN/KILIAN O‘SULLIVAN/VIEW

U mnoštvu lijepih kuća koje viđamo svakodnevno, teško nas je, iskreno, oduševiti ili impresionirati. No, dogodi se. Jako nam se sviđa i ova obiteljska kuća s pet prostorija izgrađena tako da štedi energiju, a koja je uronjena u zelenilo te djeluje vrlo luksuzno i ​​udobno. Kuća je osvojila prestižnu britansku nagradu RIBA House of the Year 2023. Kuća koju su nazvali ‘Green House‘ inspirirana je, logično, prirodno, a projekt je tvrtke Hayhurst & Co.

-Prava je urbana oaza, prepuna cvijeća i biljaka i obasjana prirodnim svjetlom - objasnili su arhitekti.

image
KILIAN O‘SULLIVAN/KILIAN O‘SULLIVAN/VIEW
image
KILIAN O‘SULLIVAN/KILIAN O‘SULLIVAN/VIEW

Nalazi se u zaštićenom području u Tottenhamu i ima prekrasan vrt, krovnu terasu i atrij, tako da se idealno uklopila u okolno zelenilo. Svjetlo koje dolazi kroz krovni prozor daje prostoru potpuno novu dimenziju, a igra sjena koja se mijenja iz sata u sat daje dodatnu dinamiku. Zato je kuća drugačija svaki put kad se promijene godišnja doba.

Vlasnici, fotograf Tom i učiteljica Amandine, htjeli su, govore, stvoriti pristupačnu i funkcionalnu kuću s pet spavaćih soba i maksimalnim stambenim prostorom, koja je prozračna i okrenuta prirodi. Imaju dvoje djece.

image
KILIAN O‘SULLIVAN/KILIAN O‘SULLIVAN/VIEW
image
Press
image
KILIAN O‘SULLIVAN/KILIAN O‘SULLIVAN/VIEW

U prizemlju se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak koji su zapravo spojeni u jedno, a po potrebi se mogu odvojiti namjenskim zavjesama od poda do stropa. Zelene stepenice su središnji dio ovog dijela kuće i vode na prvi kat gdje su smještene spavaće sobe i kupaonice.

Zelena kuća osmišljena je tako da se što bolje poveže s okolišem i gotovo u potpunosti izbriše granicu između unutarnjeg i vanjskog. Energetska učinkovitost dodatno se postiže recikliranim materijalima, a toplinske pumpe i solarni paneli također smanjuju troškove, piše Architecture.com.

image
KILIAN O‘SULLIVAN/KILIAN O‘SULLIVAN/VIEW

No, kada kročite u ovu kuću, ne primijetite da se štedjelo jer sve djeluje luksuzno i ​​iznimno udobno.

- Dizajn za ovu kuću oslanja se na prirodnu povijest i zeleni karakter lokacije, pružajući suvremeno i niskoenergetsko preoblikovanje domaćeg staklenika. Obiteljska kuća koja briše granice između unutarnjeg i vanjskog prostora i stvara hrabro, ponovno ozelenjavanje nekoć neomiljenog mjesta - objašnjavaju dizajneri iz tvrtke Hayhurst & Co i dodaju kako je i sama lokacija kuće specifična. Riječ je, naime, o zabačenoj lokaciji na kojoj se sada nalazi ova divna, zelena kuća, a koja je nekoć bila poljana s voćnjacima, staklenicima i povrtnjakom.

image
Press
image
Press

Osim što pruža učinkovit oblik, kuća ne koristi fosilna goriva, grije se dizalicom topline zrak-izvor i sa solarnim panelima postavljenim na krovu koji pomažu u potrebama kuće za električnom energijom, dok rezervoar za vodu skuplja kišnicu s krova, za navodnjavanje sadnica.

image
KILIAN O‘SULLIVAN/KILIAN O‘SULLIVAN/VIEW
image
KILIAN O‘SULLIVAN/KILIAN O‘SULLIVAN/VIEW

Središnji, gornje osvijetljeni atrij povezuje sve stambene prostore, na katu i dolje, i dovodi dnevno svjetlo u srce kuće, gdje bočni prozori ne bi bili mogući zbog blizine kuće. susjedne nekretnine. Atrij također pomaže u hlađenju kuće tijekom vrućih dana kroz pasivnu dimnjačku ventilaciju. Svi prostori unutar kuće imaju pogled na nebo ili zelenilo. Dugi pogledi s dva aspekta stvaraju se kroz cijelu kuću na prednje i stražnje vrtove te okolne šume i drveće, stvarajući dodatni osjećaj otvorenosti koji povezuje iznutra i izvana. Zavjese obavijaju cijeli atrij kako bi središnji prostor za blagovanje mogao biti odvojen kao sjajna blagovaonica dvostruke visine, kao i pružanje akustične apsorpcije životnim prostorima.

image
KILIAN O‘SULLIVAN/KILIAN O‘SULLIVAN/VIEW

Kuća je izgrađena s pomoću konstrukcije od križno laminiranog drva (CLT), koja je iznutra izložena. Križno lamelirano drvo (CLT) nazvano je betonom budućnosti. Kao vrlo otporan oblik projektiranog drva napravljenog lijepljenjem slojeva punog piljenog drveta, CLT preoblikuje način na koji danas razumijemo arhitekturu i dizajn.

Kao materijal s visokim stupnjem fleksibilnosti, CLT mora proći velike deformacije da bi se slomio i srušio, za razliku od betona, dok je na drugu stranu to materijal koji je odabran zbog svoje topline i prirodnih svojstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 10:43