totalni vodič

Imate jednu šansu odabrati savršenu kuhinjsku radnu ploču: evo kako donijeti pravu odluku

 SHUTTERSTOCK

Iako se izraz "daske koje život znače" odnosi na daske kazališnih pozornica, ista bi fraza savršeno pristajala još jednoj površini - kuhinjskoj radnoj ploči. U domu vjerojatno ne postoji površina koja na dnevnoj bazi doživi toliko akcije kao kuhinjska radna ploča, stoga već pri izboru radne ploče valja dobro odvagnuti kakva nam ploča najbolje odgovara.

Izbor ploče nekima oduzme doslovno tri minute, a neki dvoje još i pri ugradnji ploče na kuhinjske elemente. Da biste donijeli što bolju (i što bržu) odluku, evo kakve sve kuhinjske radne ploče možete pronaći u našim trgovinama.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Porculanske ploče

Porculan je najfinija vrsta keramike, a izgledom će podići vrijednost svakoj kuhinji. Riječ je o materijalu izrazito otpornom na visoku temperaturu, stoga ćete bez problema moći premjestiti lonac direktno sa štednjaka na radnu ploču. Istovremeno, otporan je na ogrebotine, neporozan i jednostavan za održavanje, što ga čini idealnim za kuhinjsku radnu ploču.

Porculan ima još jednu prednost: osim kao radnu ploču, moguće je njime obzidati i kuhinjski otok (naravno, bočne ploče moraju biti tanje od radne), a možete i savršeno uskladiti radnu ploču s podnim pločicama. Nije jeftin (kvadratni metar je uglavnom skuplji od 200 eura), ali još je uvijek povoljniji od mramora - i jednostavniji za održavanje.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Ploče od masivnog drva

Drvo je izuzetno topli materijal i kuhinji daje pomalo rustikalni izgled, čak i u kombinaciji s modernim kuhinjskim elementima. Za kuhinjske se ploče najčešće upotrebljavaju hrast i bukva, ali moguće je nabaviti i ploče od breze, akacije ili sve popularnijeg bambusa. Posebna im je prednost mogućnost prilagodbe nestandardnim dimenzijama ostalih kuhinjskih elemenata, jer je drvo lakše modificirati.

Iako je osjet masivnog drva pod prstima nešto posebno, radne ploče od ovog materijala treba maziti i paziti. Na ovakvoj radnoj ploči nećete bez posljedica ostavljati vrelo posuđe, a morat ćete ga zaštititi i od mogućih ogrebotina. Uz to, osjetljive su na vlagu, a potrebno ih je i povremeno brusiti i lakirati kako bi se usporilo propadanje materijala.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Kamene ploče

Želite li uistinu luksuznu kuhinju, radna ploča od kamena svojevrsni je "must have". Ploče od prirodnog kamena, poput mramornih ili granitnih, vašu će kuhinju učiniti nalik onima iz visokobudžetnih hollywoodskih filmova, a vas instant zvijezdom. Dobro, možda smo se malo zanijeli, ali kamene ploče statusni su simbol ekskluzivnih kuhinja.

Kuhinjska ploča od kvarca također djeluje impresivno, a i cijena joj je nešto manja. Kamene ploče su u načelu prilično skupe, a valja računati i na skuplju montažu. Također, svaka pojedina ploča je jedinstvena, tako da se može dogoditi da ploča koju ste dobili ne izgleda poput one koju ste vidjeli u prodajnom salonu.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Ploče od iverala

Ove su ploče najčešći izbor za kuhinjske radne površine zbog vrlo dobrog omjera cijene i kvalitete. Izrađene su od iverice, s gornje strane oplemenjene visokotlačnim laminatom. Upravo zahvaljujući gornjem sloju nude veliki broj dekora i tekstura, tako da ih je moguće prilagoditi svakom interijeru.

Ove su ploče otporne na visoke temperature, ne upijaju tekućinu i jednostavne su za održavanje. Moguće ih je pronaći u gotovo svim specijaliziranim trgovinama, a krasi ih i dugi vijek trajanja.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Ploče od reciklirane plastike

Plastične ploče za kuhinjsku radnu površinu? I još pritom od reciklirane plastike? Ovdje bi mnogi kupci povukli crtu preko koje nisu spremni ići, ali reciklirana plastika je materijal koji će se u budućnosti sve češće nalaziti u stanovima i kućama. Tvrtka Smile Plastic iz Walesa ili talijanski startup Plastiz primjer su proizvođača ploča od reciklirane plastike koji se pojavljuju na svjetskoj sceni. Razigrani dizajn njihovih ploča mogao bi privući poglede kupaca i s naših prostora - naročito onih koji uvijek vole biti prvi kad su trendovi u pitanju.

image
SMILE PLASTICS
image
SMILE PLASTICS
image
SMILE PLASTICS
image
SMILE PLASTICS

Nadamo se da smo vam barem malo olakšali izbor radne ploče za vašu novu kuhinju. Kad odaberete vrstu ploče, ostaje vam još samo "sitnica" - izabrati između stotina različitih dizajna ploče. Možete vi to!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 16:38