ZAVIRILI SMO UNUTRA!

Je li ovo kuća iz filma o popularnom superjunaku? Ne, ona zaista postoji, sagrađena je na rubu litice, a u njoj živi poznati glazbeni par

 MLS/PLANET/PROFIMEDIA/
Projektirao ju je arhitekt Wallace E. Cunningham, najpoznatiji po svojim upečatljivim, skulpturalnim rezidencijalnim projektima

Impozantna skulpturalna vila od betona i stakla u otmjenoj četvrti La Jolla u San Diegu, smještena na rubu litice s pogledom na Tihi ocean, već godinama izaziva pažnju javnosti. Iako su ju prozivali ‘kućom Iron Mana‘ zbog sličnosti s izmišljenim prebivalištem Tonyja Starka u Marvelovom filmu, što je bila raširena zabuna mnogih publikacija, ta se informacija pokazala lažnom. Doduše, vila je korištena za reklamu za VISA Black i luksuznu reklamu za Calvin Klein, ali se nikad nije pojavila ni u jednom filmskom hitu. Što je zapravo i šteta, jer je zaista spektakularna.

image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/
image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/

U ovom arhitektonskom čudu, poznatom pod nazivom The Razor House, danas živi slavni glazbeni par: Alicia Keys i Swizz Beatz. Grammyjem nagrađivana pjevačica, predani filantrop i snažna zagovornica obrazovnih inicijativa i održivosti okoliša te njezin suprug, producent i reper pravog imena Kasseem Daoud Dean, kupili su ju 2019. za 20,8 milijuna dolara, i to nakon što se godinu ranije za nju tražilo 30 milijuna dolara.

image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/
image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/
image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/
image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/
image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/

Budući da ni Alicia Keys ni Swizz Beatz nisu zapravo imali nikakve veze sa San Diegom, ova je kupnja navela mnoge da pomisle kako će im vila služiti kao kuća za odmor. No, obilazak koji je održan za Architectural Digest krajem 2021. pokazao je da je slavni par s dvoje djece ovaj objekt pretvorio u topli dom prepun umjetnosti.

Površine je 1000 kvadrata te se prostire na tri etaže. Gotovo svaki zid u kući je ostakljen, na podovima je sedreni kamen, a vila sadrži šest spavaćih soba i šest kupaonica, dnevni boravak, knjižnicu, kućno kino s akustrički tretiranim zidovima i strpovima, grijani infinity, beskrajne terase koji nude očaravajuće poglede, a tu je i odvojen pansion s dvije spavaće sobe i krovnu razinu sa spa zonom i vanjskom kuhinjom.

image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/
image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/
image
MLS/PLANET/PROFIMEDIA/

Inače, kuću je 2007. godine projektirao arhitekt Wallace E. Cunningham, najpoznatiji po svojim upečatljivim rezidencijalnim projektima koje uspoređuje sa skulpturama namijenjenima za život. Neki od njih su Harmony House i Wing House u Rancho Santa Feu. The Razor House projektiran je za prvotnog vlasnika Dona Cookseyja, dizajnera softvera i poduzetnika koji je kasnije podnio zahtjev za bankrot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 05:07