CASA DACO U BIOGRADU

Kako je mala konoba izrasla u vilu od dalmatinskog kamena i slavonskog hrasta

Na samom ulazu u Biograd na Moru nalazi se velika kuća na osami okružena prirodom, a udaljena tek dvije minute vožnje od centra i plaže.

PROFIL

INFO: Vila za odmor od 160m2
Lokacija: Biograd na Moru
Uređenje: vlasnici

Priča o ovoj divnoj kamenoj dalmatinskoj vili počinje početkom 1970. godine, kada se točno na njezinu mjestu nalazila mala konoba. Konoba je Dorisinoj obitelji tada služila za čuvanje vina, maslinovog ulja, smokava i badema te kao odredište za odmor nakon napornog dana u polju. Osim toga, u blizini se nalazila i prostorija u kojoj su držali razne seoske životinje. Prije 10 godina, kaže Doris, tata je krenuo u renoviranje. Od male konobe, ova je dalmatinska ljepotica zatim postala skromna kuća s kaminom u kojoj su se održavala mnoga slavlja, kojih se njezina obitelj i danas rado prisjeća.

Onda se prije tri godine Dorisina obitelj odlučila na veliki korak - glavni im je cilj bio dašak tih veselih dalmatinskih slavlja i odmora prenijeti drugima. Iskoristili su njezinu idealnu lokaciju, koja joj daje mir i tišinu, a istovremeno je u blizini centra Biograda i plaže. I tako je krenula gradnja ove predivne vile koju danas znamo kao Casa DaCo. - Put je bio trnovit do ovoga što danas vidite, tata se razbolio i ostali smo brat i ja da to završimo. Tada je sve još bilo u procesu ideje, i sav taj splet događanja dao nam je posebnu snagu i volju za završiti ono što smo zajedno planirali. U kuću je osim novca, truda i vremena uloženo i puno emocija. Tu moram naglasiti da ne znam kako bih sve uspjela bez potpore supruga.


U lipnju 2017. godine, kaže Doris, krenuli su s iskopavanjem bazena. Cijela je renovacija završena 2018. godine. - Dakle, gotovo godinu dana svakodnevno na gradilištu s majstorima, jer smo sve radili sami. Imali smo idejni projekt koji smo sami razrađivali, od visina terena do detalja u interijeru. Kao što to već biva kod prilagodbe nečem postojećem, bilo je tu 1000 problema, svaki dan neki novi, a na dane se sve činilo beznadnim.


Početkom svibnja 2018. godine vila je bila u potpunosti završena i uređena. Spajanjem modernog i rustikalnog dobili su savršenu oazu za odmor. - Ideje i vizije za uređenje u potpunosti su naše. Suprug i ja smo se tu dosta nadopunjavali. Iako je moja uvijek bila zadnja - našalila se Doris.

- Uređenje je trebalo biti u potpuno drugom stilu, sve dok nismo na jednoj slici vidjeli drvena vrata, koja su sad kod nas u kući. To nam je dalo smjernicu za škure na balkonskim vratima prema bazenu, i to je bila nit vodilja za dalje - priča nam Doris o uređenju interijera. Ono što je izrazito zanimljivo jest da su za izgradnju vile korišteni prirodni materijali. Radi se o hrastu koji dobivenom iz starih slavonskih kuća starih više od 100 godina, a kamen je prenesen sa starih kuća iz Ravnih kotara. Tako je ova dalmatinska ljepotica u sebi spojila dašak rustikalnog iz Dalmacije i Slavonije.





- Kuhinja je taj nekadašnji prostor za druženje gdje je više-manje koncept ostao isti.
Nama su za oko zapeli opeka i kamin, koji su ovdje ostali kao svjedoci veselih dalmatinskih slavlja provedenih u toj prostoriji. - Tu moram pohvaliti majstora koji nam je radio kompletnu drvenariju i koji je pratio i dodatno se trudio naše ideje provesti u djelo na što bolji mogući način, kaže nam Doris i dodaje da su na kuhinju još stavili nove drvene prozore, kuhinjsku plohu i nove kućanske aparate.




Na katu im je omiljena prostorija kupaonica s predivno uklopljenim pločicama zanimljiva uzorka i masivnim drvenim kliznim vratima. Kako bi se dodatno naglasio taj dašak prošlih vremena, umivaonik je postavljen na legendarnu "singericu". S prozora kupaonice proteže se predivan pogled na dalmatinska polja.







U prizemlju se nalaze dvije spavaće sobe, s kupaonicama, a na katu su još dodatne dvije sobe. U njima prevladava siva boja zidova i masivna drvena klizna vrata - jedna kao ulaz u sobu, a druga kao ulaz iz sobe u kupaonicu. U svaku od soba uklopljene su biljke i ukrasni jastuci s motivima biljaka. Osim toga, svaka soba ima dodatni boho ili rustikalni detalj.



U prizemlju kuće nalaze se dnevni boravak s izlazom na terasu, kuhinja, blagovaonica i dvije sobe s kupaonicama.
Prozračni dnevni boravak jedna im je od omiljenih prostorija u vili, kaže Doris. Jednostavno je uređen, s jednim istaknutim zidom. Zid je sive boje, s velikim satom, a tu se nalazi i predivni zeleni trosjed. Sive pločice, namještaj od drva i metala otkrivaju industrijski stil uređenja ovog interijera.





Iz dnevnog boravka izlazi se u predivan eksterijer napravljen baš po mjeri svakoga tko je u potrazi za savršenom opuštajućom oazom. Veliki bazen, red ležaljki, suncobrani, mjesto za druženje i prostor za najmlađe dobitna su kombinacija za odmor iz snova. Međutim, put do ovako uređenog eksterijera nije bio jednostavan.

- Najveći izazov bilo je uređenje okoliša. To je bio veliki posao jer okoliša uopće nije bilo. Kompletna ograda, osmišljavanje i zidanje zidova, kameni radovi, dovoz zemlje i presađivanje starih maslina, trava oko bazena, oko koje sam bila ustrajna iako su me svi, ali baš svi, odgovarali od toga... Velik je izazov bilo i vrijeme jer je bila natprosječno kišovita zima, a za brojne radove trebali smo po nekoliko suhih dana - priča nam Doris.






Osim predivnog eksterijera i interijera, Casa DaCo zadržala je svoj slavljenički duh. Nije u obliku starih dalmatinskih slavlja, ali se radi o jednom posebnom i originalnom iskustvu koje će cijeniti svi ljubitelji džina, Gin experience kutak. - Priča oko kutka s Premium džinom je suprugova. Razmišljali smo kako se istaknuti od mnoštva drugih i tako je on jedan dan došao s idejom da našim gostima stavimo na raspolaganje više od 20 boca Premium džinova, s pripadajućim začinima, tonikom i recepturama. I priča je krenula - otkriva Doris kako su došli na ovu odličnu ideju.


Osim fantastičnog kutka s džinom, Doris posebno ističe intimu, mir i osamu ove predivne vile za odmor. - To je ono najljepše u ovom poslu, dati ljudima bijeg od stvarnosti, barem nakratko - zaključuje Doris.

Foto: Milan Lakić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 03:03