U POSJETU

Korčulani sagradili kuću na osami: ‘Govorili su nam da nam nitko neće doći jer nismo uz more, a imamo goste koji se već sedam godina vraćaju‘

 Mario Zlokić
Smještena je na vrhu brijega, usred maslinika s pogledom na uvalu, a nudi bogat vanjski sadržaj

Obitelj Zlokić naslijedila je u mjestu Mikulina Luka, poznatom po maloj luci koja se nalazi tri kilometra od grada Vela Luka na Korčuli, pola obiteljskog zemljišta površine 2500 kvadrata, gdje je odlučila napraviti malu kućicu za vlastite potrebe. Nacrte su sami izradili u ljetnom periodu, sagradili ju te uz pomoć arhitekta legalizirali. Neko vrijeme koristili su vikendicu uživajući s djecom i prijateljima, a uviđajući sve prednosti kuće na osami, malo po malo došli su na ideju pametne investicije: kupili su dodatnih 2500 kvadrata zemljišta i orijentirali se na turizam.

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

Nekadašnja je vikendica ubrzo doživjela određene preinake te postala Villa Maria. No, nije sve teklo tako glatko.

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

„Nismo se dali, ljudi su nam govorili da nismo kraj mora, da tu nitko neće doći, ali smo napravili grijani bazen, podno grijanje, kamin kako bi se i tijekom hladnijih mjeseci kuća mogla koristiti... Djeca su se vratila nakon školovanja, prodali smo stan i uložili sve u ovaj projekt. Sve smo napravili kao da radimo za nas”, kaže vlasnica.

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

Smještena na vrhu brijega, usred maslinika s pogledom na uvalu i brodice koje dolaze i odlaze, okružena ručno saniranim suhozidima, kuća se prostire na 72 kvadrata. Sastoji se od dnevnog boravka s kutnom garniturom, blagovaonicom i kuhinjom, dvije spavaće sobe, od kojih jedna ima pripadajuću kupaonicu, te glavne kupaonice. Ipak, najveći su adut vanjski sadržaji, točnije vanjska kuhinja koja je postala centar kuće te je opremljena svim sadržajima koji se očekuju u unutarnjoj kuhinji, kao što su hladnjak, sudoper, perilica posuđa...

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

Naime, kuća je povezana s natkrivenom terasom, ima ljetnu kuhinju koja se kliznim staklenim stijenama po potrebi može zatvoriti, zatim vanjski kamin, blagovaonicu, lounge dio, a pripada joj i sauna. Iza nje je praonica, a okućnica je obogaćena bazenom, dječjim igralištem, pješčanikom, trampolinom, stolnim tenisom... Iz svakog kutka nudi se divan pogled na more, a pokraj kuće prolazi i biciklistička staza pa su za goste željne aktivnosti pripremljeni i bicikli.

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

Prilikom uređenja interijera kontaktirali su dizajnericu koja ih je uputila da kupuju prirodne materijale i dala određene savjete poput odabira pločica te pozicije lođe i otvora kako bi se iz svakog kutka mogla vidjeti djeca u dvorištu, sve ostalo vlasnici su sami birali. Određeni komadi namještaja kupljeni su u Lesnini, mogu se vidjeti i komadi iz Ikee, a dio je kupljen i u tvrtki Međimurjeplet. Unutarnji ormari su rađeni po mjeri na način da su skriveni, a prostorom prevladavaju svijetle, neutralne boje. Na podu unutarnjeg i vanjskog dijela su Marazzi pločice u imitaciji svijetlog drva, kupljene u Kera Term trgovini, odabrane su prozračne zavjese... Sve je zapravo podređeno odmaranju, guštanju i uživanju.

image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić
image
Mario Zlokić

Vlasnici i sami uživaju u plodovima svojeg rada. Kuću najčešće koriste tijekom zime, svaki vikend dolazi im društvo, kad upale kamin i druže se.

image
Mario Zlokić

„Možemo reći da su nam i sezone odlične, isto kao i u koroni jer je kuća na osami. Imamo goste koji nam uzastopno dolaze već sedam godina”, ponosno kaže vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:39