Dvadeset šest tisuća dvjesto osamdeset sati, odnosno pune tri godine života – toliko vremena ćemo u prosjeku provesti u kuhinji pripremajući obroke. No, gastro entuzijasti i oni koji kuhinju vide kao prostor za druženje s obitelji i prijateljima u ovoj središnjoj prostoriji svakog doma provest će znatno više vremena.
Stoga, uistinu je važno da boravak u kuhinji bude pravi užitak. Veliku ulogu u tome svakako ima dizajn same kuhinje gdje trebate odgovoriti na mnoga pitanja: otvoreni ili zatvoreni tlocrt, raspored kuhinjskih elemenata i uređaja, stil, materijal i boja, kvaliteta, praktičnost, dotrajalost...
Projektiranje kuhinje je težak, a nerijetko i financijski zahtjevan projekt koji uključuje donošenje važnih odluka o ovoj prostoriji koja je za mnoge simbol topline doma. Razlog više da odaberete bezvremenski dizajn koji će nadživjeti trendove i funkcionirati u godinama koje dolaze. Bilo da preuređujete ili kreirate kuhinju od nule, uz pomoć stručnih savjetnika: glavnog arhitekta i kreativnog direktora tvrtke Desktop Art Ivana Mladine te nagrađivane dizajnerice luksuznih interijera Klaudije Zubčić donosimo vam sve što trebate uzeti u obzir kako biste dizajnirali kuhinju koja će izdržati test vremena.
Zaboravite na trendovske opsesije
Lako je uhvatiti se u popularnost trendova, ali dizajn bezvremenske kuhinje svodi se na isključivanje prolaznih stilskih opsesija kako bismo se usredotočili na ono što će još dugo trajati. Trendovi ljudima daju izgovor da rade ishitrene, ponekad skupe promjene u svojim domovima, samo da bi zažalili ili se umorili od toga za nekoliko godina. Ovakav način uređenja i stiliziranja doma postupno je sve manje zastupljeniji kako ljudi postaju svjesni svog utjecaja na okoliš i važnosti dugoročno održivog kućanstva. K tome, sve više ljudi razumije da je stil dugovječan.
Stil kuhinje svakako se treba slagati s ostatkom vašeg doma i odgovarati vašim potrebama, a opet biti elegantan, visoko funkcionalan inovativan po pitanju korisničkog iskustva te beskompromisno kvalitetan kako bi vam osigurao dugogodišnju garanciju korištenja. Upravo su takve kuhinje Snaidero, vodećeg talijanskog proizvođača luksuznih kuhinja u Europi, koje možete pronaći u salonima InArt na lokacijama Zagreb, Buzin te Rijeka, Srdoči.
Otvoreni ili zatvoreni koncept?
No, prije odabira elementa i ostalih detalja kuhinje, postavlja se jedno ključno pitanje – tlocrt. Odnosno, kako povezati kuhinju s blagovaonicom i ostatkom doma? Je li bolja open space kombinacija kuhinje i blagovaonice ili je, pak, praktičnije imati odvojene prostorije za kuhanje i blagovanje?
- Toplina i miris hrane još su od davnina možda i najjači socijalni magnet. Velikan moderne arhitekture Frank Lloyd Wright je famozno projektirao svoje kuće `od ognjišta nadalje´, a u suvremenom stanovanju kuhinja je ostala najbliži konceptualni nasljednik tog drevnog ognjišta. Utoliko je koncept kuhinje `otvorene za javnost´ vrlo privlačan – ističe arhitekt Mladina. Premda, kako kaže, i ovaj plan dolazi uz neke nedostatke kao što su smanjena kontrola širenja mirisa kuhanja u druge prostore, kuhinjskih zvukova koji se šire u reprezentativni prostor, uvijek vidljivog `kreativnog nereda´ itd.
- S druge strane, klasično pozicionirana kuhinja, odvojena od blagovaonice, možda čak dodatno odvojena servisnom zonom za posluživanje - tzv. ofisom te eventualno s dodatnim, `servisnim´ ulazom, djeluje kao relikt iz davnih vremena kućne posluge. Ipak, takva koncepcija kao adut donosi besprijekornu mirisnu i vizualnu izolaciju od prostora pripreme hrane – navodi arhitekt.
Klasična kuhinja kao odvojena prostorija od blagovaonice još uvijek može imati tu ulogu socijalnog magneta, pogotovo ako je dovoljno izdašno dimenzionirana da se u njoj može konzumirati hrana u manje formalnim uvjetima od onih u blagovaonici. Zato je pitanje odvojiti ili ne odvojiti kuhinju od blagovanja iznimno teška dvojba.
- Pri odlučivanju je možda najbolje dobro razmisliti o projektnom zadatku i očekivanim načinima korištenja prostora – savjetuje Mladina opisujući i idealno rješenje – dvije kuhinje. Ako si ih financijski i prostorno možete priuštiti, zašto ne?
- U imućnijim domovima postoji praksa razdvajanja kuhinje na tzv. „bijelu“ i „crnu“ kuhinju. U tom modelu, reprezentativna „bijela“ kuhinja sa šankom dijeli zajednički prostor s blagovaonicom, dok u naravi većinom funkcionira kao ofis za „crnu“ kuhinju koja se nalazi skrivena iza vrata i u kojoj se odvija većina kuhanja. Ove dvije kuhinje su izravno povezane, tako da je količina energije koja se gubi pri ovakvoj organizaciji kuhinje minimalna – objašnjava arhitekt Mladina.
Funkcijska shema – stavka na kojoj svi griješe
Osim odnosa s ostalim prostorijama doma, važan je i sam raspored elemenata u kuhinji. Odnosno hoće li vaša kuhinja biti u obliku u obliku slova U, slova L, izgrađena uz jedan zid... Pritom, mnogi čine veliku pogrešku, razmišljajući samo o estetici, a ne o načinu korištenja prostora i funkciji pojedinih elemenata koji su u radnom procesu usko povezani.
- Funkcijska shema kuhinje mora biti čim praktičnija i u optimalnim uvjetima bi trebala slijediti dinamiku: hladnjak - priprema hrane za pranje - pranje - priprema hrane za kuhanje - kuhanje - posluživanje. Ovako organizirana shema znači da je za optimalno funkcioniranje kuhinje u prosječnom kućanstvu potrebno minimalno četiri metra radne površine – objašnjava Mladina.
Pri dizajniranju plana kuhinje svakako uzmite u obzir element koji apsolutno nikada ne izlazi iz mode i veliki je benefit u kuhinji, kako ističe dizajnerica interijera Klaudija Zubčić. Riječ je o, dakako, kuhinjskom otoku, visoko funkcionalnom, estetski privlačnom i praktičnom elementu, efektno uklopljenom u Snaidero kuhinju Way, modernih i jednostavnih linija, gdje topli drveni motivi otkrivaju toplinu doma.
- Kuhinjski otok je uvijek poželjan i kroz vrijeme nikada ne gubi na atraktivnosti – smatra dizajnerica Zubčić.
Kuhinja Snaidero Vision, fluidnih linija, simetrije, ergonomije donosi inovativnost projektiranja u dizajnu nosača za otoke i poluotoke, izrađeni od slojevitog i oblikovanog čvrstog drveta jasena.
Materijali, boje i beskompromisna kvaliteta
Renoviranje kuhinje je projekt koji uključuje donošenje niz važnih, često i teških odluka o kuhinjskim ormarićima, radnim pločama, zidnim oblogama, rasvjeti, uređajima – a čini se da svaka komponenta dolazi s beskrajnim mogućnostima izbora. Upravo je to najizazovniji dio jer krive odluke će vas dovesti do neželjenog rezultata, odnosno do kuhinje koja će samo za nekoliko godina izgledati kao da je primjerak iz prošlih vremena.
Zato je ključno razmišljati dugoročno kako bi kuhinja funkcionirala još godinama, čak i generacijama. Važno je stvoriti dizajnerski okvir koji je funkcionalan i kvalitetan. Pritom, ključan je savjet – nemojte štedjeti.
- Kako kuhinja ima isti, ako ne i dulji očekivani životni vijek od kupaonice, izuzetno je važno da održi svoju estetsku aktualnost i tehnološki integritet. Za postići bezvremenski elegantnu kuhinju, prije svega valja biti spreman posegnuti dublje u džep, jer ako kuhinja nije izrađena od visoko kvalitetnih materijala, brzo će i loše ostarjeti. Kuhinja doista nije dio doma na kojem se štednja isplati, jer će se morati dugo živjeti s posljedicama te štednje – naglašava arhitekt Ivan Mladina.
Visoko kvalitetne kuhinje koje traju godinama već desetljećima nose potpis proizvođača Snaidero. Upravo Snaidero kuhinju Link odlikuju jednostavne linearne linije, čisti oblici s mnogo detalja te izuzetna čvrstoća i stabilnost.
Bezvremenske kuhinje vape za prirodnim materijalima poput kamena i drva. Dizajnerica interijera Klaudija Zubčić ističe kako dodatak materijala poput prirodnog kamena ili keramike jamči luksuzniji izgled kuhinje, a pametno je, kaže dodati i staklo za fronte visećih ormarića.
Upravo su kamen, drvo, aluminij i staklo glavni materijali nove je kuhinje minimalističkog stila Snaidero kuhinje Elementi. Inovacija su „utorna vrata“ detalj koji je na profilu vrata izrađen ručno, na aluminijskom okviru od lijevanog željeza, otkrivajući prugasti rub koji naglašava tehničke prednosti i kvalitetu materijala. Moderan sustav otvaranja vrata daje funkcionalna i estetski osebujna rješenja kuhinjskog prostora.
- Što se tiče stolarskih fronti oblikovno nema pravila koje će garantirati apsolutnu bezvremenost kuhinje. Kvalitetno furnirana iverica i lakirani MDF su materijali fronti koji imaju gotovo neograničeni vijek trajanja, i mogu biti oštećeni samo mehaničkom traumom – objašnjava arhitekt.
Fokus na radnu plohu
Posebnu pažnju treba obratiti na radnu plohu, a zašto je ona toliko bitna i koji je materijal najbolje odabrati detaljno nam je objasnio arhitekt Ivan Mladina.
- Ključ dobre, bezvremenske kuhinje je dobra radna ploha. Iz praktičnih razloga prvi odabir bi trebao biti umjetni kvarc zbog gotovo potpune otpornosti na upijanje tekućina i mehaničke čvrstoće, te relativno jednostavne mogućnosti popravljanja. U slučaju da se želi tekstura i osjećaj prirodnog kamena, po tvrdoći i otpornosti na upojnost prirodni kvarciti su na prvom mjestu, slijede ih graniti i porfiri, a na začelju su mramori i vapnenci koji su izrazitije osjetljivi i treba ih često premazivati zaštitnim premazima protiv upijanja tekućina – rekao je Mladina.
Neće pogriješiti postavljajući isti materijal koji ste koristili za radnu plohu i kao pozadinsku oblogu u kuhinji. Iako, bijele pločice uvijek su klasik, dok mramor i varijacije materijala s mramornim izgledom kuhinju instantno podižu na viši nivo. Također, možete biti malo kreativniji s cementnim pločicama ili nekim jednostavnijim geometrijskim oblicima koji su bili jednako popularni početkom 20. stoljeća kao i u 21. stoljeću, a nesumnjivo će sjajno izgledati i u nadolazećim godinama.
U prostoru otvorenog plana razmislite o tome da u kuhinju postavite iste drvene podove koji se koriste u ostatku doma kako biste imali glatki i ujednačen prijelaz. Nagli prelazak iz, primjerice, parketa u podne pločice na prostoru kuhinje više nije praksa ni nužnost, kako se smatralo godinama jer drveni podovi su jednako praktični i izdržljivi u kuhinji kao i u ostatku doma. K tome, ujednačenim podovima, dobivate zaokružen estetski dojam.
Oprezno s bojama
- Pravilan odabir materijala i boja ključan je za stvaranje bezvremenski elegantne kuhinje. Što su boje smirenije i neutralnije kuhinja će biti dugovječnija – naglašava dizajnerica Zubčić.
Držite se boja poput bijele, tamno-smeđe, sive, crne ili kombinacije crne i bijele. Ako ipak preferirate kolorit, odaberite radije svijetle, pastelne nijanse. Umjesto na kuhinjske elemente, boju je uvijek pametnije unijeti u kuhinju kroz naglaske na zidovima, odabirom tekstila ili drugih kuhinjskih dodataka koji su lako zamjenjivi.
Naime, s klasičnim, funkcionalnim rasporedom i temeljnim, kvalitetnim elementima namještaja, svoju kuhinju možete ažurirati kako vrijeme prolazi i vaš stil se razvija – mijenjanjem dodataka, tekstila, umjetničkih djela, boja, tapeta i drugih ukrasnih izmjena koje zahtijevaju jednostavno stiliziranje, ali ne i veliko renoviranje.
U bilo koji stil te u bilo koju prostornu okolinu, bez obzira radi li se o modernom domu, tradicionalnoj kući ili mladenačkom potkrovlju s vintage dekorom efektno će se uklopiti Snaidero kuhinja Frame koju odlikuje profinjen i klasičan dizajn s potpisom talijanskog arhitekta i dizajnera po imenu Massimo Iosa Ghini.
- U pravilu, za bezvremensku kuhinju može se primijeniti `manje je više´ oblikovna strategija, što ne znači da neki detalj ne može biti naglašenijeg retro stila. Također, strogo klasično oblikovane kuhinje praktički nikad ne stare, pogotovo ako su lakirane neutralnim ne-bojama ili imaju izraženu drvenu strukturu – smatra arhitekt Mladina.
Trik za eleganciju: sakrijte kuhinjske uređaje
Iako svi žele kuhinjske uređaje koji su posljednji hit na tržištu, činjenica je da se radi o tržištu koje brzo napreduje, stalno se mijenja i plasira nove trendove i inovacije, stoga potpuno nove pećnice, hladnjaci, ploče za kuhanje i mikrovalne pećnice mogu brzo zastarjeti. Zato je pametno razmisliti o skrivanju hladnjaka i većine drugih uređaja iza ormarića kako bi se u kuhinji stvorio besprijekoran izgled. Izuzev toga, birajte jednostavne aparate u neutralnim bojama poput crne ili klasičnog nehrđajućeg čelika, široko prisutnog u profesionalnim chefovskim kuhinjama. Dobra odluka je uložiti i u moderne uređaje retro izgleda koji uvijek dobro izgledaju u kuhinji i daju joj posebni šarm.
- Obvezan uvjet za dugotrajnu kuhinju su stručno i kvalitetno izvedene instalacije, što se pogotovo odnosi na elektroinstalaciju i plinsku instalaciju. Neki od uređaja zahtijevaju fiksno spajanje na strujnu mrežu, indukcijske ploče i parne pećnice znaju imati potrošnju i po više kilovata, a ponekad valja voditi računa i o plinskoj instalaciji. Preporučljivo je stoga izradu projekta te pripremu instalacije kuhinje prepustiti profesionalcima, kao i predvidjeti više izvora struje za uređaje i eventualno dovoda i odvoda vode, zbog mogućeg tehnološkog napretka u budućnosti. Tek kad su ovi funkcijsko-tehnološki uvjeti definirani, moguće se posvetiti konačnom dizajnu kuhinje – savjetuje arhitekt Ivan Mladina.
U svakom slučaju, važno je odvojiti dovoljno vremena i ne požurivati cijeli proces. Bezvremensku kuhinju valja projektirati temeljito, obratiti pažnju na svaki detalj i ne pristajati na odabire koji nisu ono što uistinu želite.
Blagovaonica – stilski produžetak bezvremenske kuhinje
Nakon kuhinje automatski se postavlja pitanje blagovaonice. Bilo da ste se odlučili za otvoreni ili zatvoreni tlocrt kuhinje, ona je često stilski povezana s blagovaonicom jer se radi o prostoru gdje se ljudi okupljaju, uživaju u dobroj hrani, a često i slave vrlo posebne i intimne prigode. S obzirom na definiciju, blagovaonica može biti malo formalniji, separirani prostor u vašem domu kojeg oplemenjuje veliki, statement stol kao što je Calligaris Seashell s pažljivo obrađenom bazom od cementa koja stolu daje veliku ekspresivnost i pretvara ga na neki način i u skulpturalnu izložbenu figuru. Ako je takav stol smješten u blagovaonici ona je specifično namijenjena svečanom objedovanju te nije nužno da ga se svakodnevno koristi.
S druge strane, one manje formalne blagovaonice su formirane sukladno dnevnim potrebama osoba koje je koriste kao što su svakodnevni obroci, rad od kuće, prostor na kojem se djeca igraju, ali i na kojem se djelomično priprema hrana... To može biti manji stol poput Calligaris stola Elson, modernog i jedinstvenog dizajna s mogućnošću razvlačenja ili Calligaris stola Abrey čija ploča dolazi u furniru ili više boja keramike otporne na udarce, mrlje, toplinu i ogrebotine što je pogodno za čest korištenje. Ovakvi stolovi su zapravo svojevrsni produžetak kuhinje. U domovima manje kvadrature formalne blagovaonice zapravo nema jer ulogu blagovaonice preuzimaju kuhinjski otoci ili šankovi integrirani u kuhinju kako bi se uštedjelo na prostoru.
Što god od navedenog opisuje situaciju u vašem domu, ako ciljate na bezvremensku klasiku, blagovaonica, kao i kuhinja, treba biti jedinstvena i elegantna, ali opet udobna i praktična.
Sva vaša očekivanja ispunit će Calligaris, vodeći europski proizvođač stolova, stolica i dodataka za dom. U salone InArt na lokacijama Zagreb, Buzin i Rijeka, Srdoči stigli su noviteti koji doprinose funkcionalnosti i estetici svakog prostora. K tome, Calligaris odabir „made to order“ pruža beskrajne mogućnosti za narudžbe stolica u tkanini ili koži prema vlastitoj želji. Na raspolaganju je velika ponuda različitih kategorija tkanina ili kože, boja, tekstura i dorada s kojima sami kreirate svoj prostor bez ograničenja.
Komplementirajuće dimenzije
Osim estetskih pitanja vezanih uz stil, boje i materijale za blagovaonicu koji bi trebali nadopunjavati one u kuhinji, posebice u open space prostorima, za ultimativni dojam udobnosti, funkcionalnosti, ali i finalne zaokruženosti prostora bitni su komplementirajuće dimenzije.
Primjerice, svi znamo da su za blagovaonicu potrebni stol i stolice, ali kakav stol i koje stolice? Prije nego što se uputite u trgovinu dobro razmotrite svoje mogućnosti kako biste valjano odabrali jer mnogi moderni stolovi dostupni su u više dimenzija, kao što je slučaj s Calligaris stolom Nordic. Riječ je o produživom stolu u drvetu, koji dolazi u dvije opcije dimenzija 90x135/235 cm i 90x165/265 cm te u više opcija boja drveta.
U svakoj blagovaonici središnji dio zauzima blagovaonski stol. To je najveći komad namještaja i obično se nalazi točno u središtu prostorije, gdje diktira stil sobe i postavlja raspoloženje za cjelokupno iskustvo objedovanja. Tri su najvažnije točke razmatranja: materijali, oblik i stil te veličina stola.
Veličina koju odaberete za svoj blagovaonski stol donekle će ovisiti o njegovom obliku. Okrugli stolovi, kao što su Calligaris stol Vortex ili Natuzzi stol Campus, pogodni su za razgovor i potiču veću dinamiku, ali za njih se može udobno smjestiti manje ljudi nego za pravokutne stolove.
Kako odabrati oblik stola?
Prilikom kupnje blagovaonskog stola, odnosno odlučivanja o potrebnoj veličini stola, a potom i obliku stola, glavna nit vodilja je broj sjedećih mjesta koji vam je potreban.
Okrugli i kvadratni stolovi:
90 do 120 cm - udoban smještaj za 4 osobe
oko 150 cm - udoban smještaj za 6 osoba
oko 180 - udoban smještaj za 8 osoba
Pravokutni i ovalni stolovi:
oko 180 cm - udoban smještaj za 6 osoba
oko 240 cm - udoban smještaj za 8 osoba
oko 300 cm - udoban smještaj za 10 osoba
Glavne mjere udobnosti
Možda se pitate zašto inzistirati na udobnosti i što to točno obuhvaća? To znači da ljudi koji sjede za stolom nisu nagurani jedno do drugoga već da u svim smjerovima imaju dovoljno manevarskog prostora za nesputano objedovanje. Prema tome, svaka osoba koja sjedi za stolom treba prostor širine 60 cm (od ramena jedne do ramena druge osobe) i oko 40 cm dubine za svoj tanjur.
Važno je da ostavite i dovoljno prostora oko stola. Prije nego što kupite stol za svoju blagovaonicu, uzmite u obzir da vam treba 90 cm slobodnog prostora sa svake strane stola. Upravo je 90 cm optimalan prostor za izvlačenje stolica iz stola i hodanje iza ljudi koji sjede.
Ako to odgovara vašim potrebama, razmotrite produljive stolove koji se mogu proširiti umetkom kada je to potrebno, za velika okupljanja ili zabave. Primjerice, Calligaris stol Spiga dolazi kao fiksni stol u dimenziji 100x250 cm ili kao stol na razvlačenje dimenzije 100x200/250 cm, a Calligaris stol Apian moguće je razvući dodatnih 100 cm.
Blagovaonicu će, kao i kuhinju, dodatno oplemeniti strateški postavljena rasvjeta. No, pri postavljanju rasvjete u blagovaonici, osim visine stropa, treba obratiti pozornost i na udaljenost svjetiljke od stola koja bi trebala iznositi 75 cm, odnosno oko 75-90 cm iznad šanka.
Trikovi za odabir savršene stolice
Blagovaonski stolovi su obično visoki 80-90 cm, no jako je bitno da to provjerite prije kupnje jer su neki stolovi niži. To je važna stavka jer stolice visinom moraju savršeno odgovarati blagovaonskom stolu, iako ne moraju se podudarati materijalom i bojom.
No, stol i stolice ne moraju biti kompatibilni samo dimenzijom visine. Potrebne su vam stolice koje stvarno stanu ispod vašeg stola. To je važno zbog efikasnog korištenja prostora, a ujedno su i manje mogućnosti za oštećenje stola i stolica.
K tome, valja ostaviti prostor od 25 do 30 cm ploče stola i sjedala stolice kako biste osigurali najudobniju količinu prostora za noge. A za optimalnu potporu i udobnost, naslon stolca trebao bi biti viši najmanje 5 cm od ploče stola. Osim odabira stolova i stolica kompatibilnog omjera, dijelovi trebaju dobro izgledati zajedno. Za postizanje dugotrajne elegancije idealno je ako su stilovi kompatibilni. No, uz stolicu poput nove Calligaris Cocoon, naglašene udobnosti i pomalo retro dizajna, nećete morati puno dvojiti jer je dostupna u više izvedbi i lako će se uklopiti u svaki stil uređenja.
Dizajniranje kuhinje i blagovaonice prilika je za stvaranje prostora jedinstvenog dizajna, koji ujedno treba biti vrlo funkcionalan. Svi ovi trikovi prijedlozi i savjeti stručnjaka pomoći će vam u stvaranju vaše posebne verzije bezvremenski elegantnog doma.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija, Zagreb.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....