U POSJETU

Kupili kućicu od 14 m2 za 1900 eura, preuredili u divnu vikendicu i smjestili na svoje zemljište u Zagrebu

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX/
Vlasnica nam kaže da kućicu koriste svakodnevno, a opuštajuća atmosfera pomaže im da napune baterije

Prije nekoliko godina navratili smo kod Monike u njezin stan u zagrebačkom kvartu Dubrava. Tada nas je osvojilo uređenje prostora koje je vlasnica postigla s puno kreativnosti. Sada, nekoliko godina nakon tog posjeta, ponovo se vraćamo gotovo na istu lokaciju zbog identičnog razloga.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/

Preko puta svoga stana mlada četveročlana obitelj prije nekoliko godina kupila je građevinsko zemljište s idejom da počne graditi svoj novi dom. Niz razloga je utjecao na to da su vlasnici odgodili početak radova na novoj kući, ali ipak, u međuvremenu kreativni duh nije im dopustio da miruju pa su tako odlučili iskoristiti svoj komad zemlje za drugu namjenu dok ne počne gradnja kuće.

­- Djeca se jako vole igrati na tom našem zemljištu pa smo odlučili kupiti malu vrtnu kućicu, dimenzija 340 x 393 centimetra, u Bauhausu. Kuća je bila u prirodnoj svijetloj boji drveta, ali smo ju mi začinili dodacima kućne radinosti. Ubacili smo dodatni prozor s bočne strane, što je podiglo izgled kućice, sami smo izradili škure i kutije za cvijeće ispod prozora te ukras na krovu od dasaka kojih uvijek imamo viška od prijašnjih projekata, ništa se kod nas ne baca.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Bojanje vrata nije išlo po planu, tamnozelena boja nikako nije odgovarala, no u konačnici smo uspjeli doći do željene pastelnozelene boje vrata i prozora koji su u potpunosti promijenili dojam o kućici - opisuje Monika i dodaje: - Kućica je prvenstveno bila zamišljena kao spremište za vrtni alat, ali ispala je toliko slatka da je alat završio s bočne strane u posebnom ormaru koji smo također sami izradili, a kućicu sada koristimo za druženja, a i klinci imaju malo veću kućicu za igru. Ispred kućice smo izradili 20 kvadrata terase od drva koje smo također imali od ranije pa smo tu uštedjeli sredstva - objašnjava vlasnica.

Također saznajemo da unutrašnjost kućice nije posebno mijenjana. Služi kao spremište za vrtne jastuke, ali je prvenstveno određena za dječju igru. Vanjski izgled je pak promijenio sve, sitne su to intervencije, ali su učinile da kuća izgleda kao iz bajke. Kreativno uređenje pročelja i terase učinili su ovaj prostor poželjnim mjestom za česta druženja.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Vlasnica nam kaže da kućicu koriste svakodnevno, a opuštajuća atmosfera pomaže im da napune baterije nakon napornog radnog dana u užurbanom gradu. Njihovi prijatelji također nisu ravnodušni prema ovom mjestu pa učestalo navrate da bi tu provodili vrijeme zajedno.

- Iako prostor ne služi za noćenje i boravak kao takav, nama je ovo zamjena za vikendicu koja nam je doslovno preko puta stana. Potrebno je samo nekoliko minuta da prijeđemo iz jedne stvarnosti u drugu, onu koja opušta i liječi. Dodatna prednost svega ovoga je bila to što je kućica bila izrazito financijski pristupačna, samu kućicu smo platili negdje oko 1900 eura, a uloženi materijal smo već imali pa na to nismo trošili. Još kad uzmete u obzir da sami volimo uređivati svoje prostore i stvarati nove stvari i kako je i to također dio koji nas opušta, mi smo u konačnici prezadovoljni - kaže Monika.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kako je sve još relativno novo, radovi se izvode svakodnevno. Stalno se nešto uređuje i dodaje, a planova je mnogo prije nego što počne gradnja "prave" kuće.

­- Sve je još relativno novo pa okoliš postupno uređujemo, pokušavamo izravnati teren, sadimo cvijeće, a uskoro i povrće u povišenim vrtnim gredicama. Zamišljam ju okruženu jasminom, snježnim grudama, suncokretima, hortenzijama i poljskim cvijećem - kaže nam za kraj vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 15:29