Neobičan dizajn

Mala i uska, ali je svojim interijerom zasjenila cijelo susjedstvo

 MARK KUIPERS

Slatuinenweg u amsterdamskoj četvrti Baarsjes ulica je jedinstvenog karaktera. Riječ je o nekadašnjem crkvenom putu koji je povezivao je naselje Baarsjes s crkvom u općini Sloten. Prepoznatljive građevine u njoj datiraju od 1675. godine na dalje, a sve rezidencije mogu se pohvaliti iznimno dubokim vrtovima, koji su nekoć pružali hranu za čitavo susjedstvo.

Njihova su pročelja uglavnom zaštićeni gradski pejzaž, i to s dobrim razlogom, a iza jednog takvog pročelja skrio se jedinstven suvremeni dizajn kojeg potpisuje arhitektonski studio Rianknop.

image
MARK KUIPERS
image
MARK KUIPERS
image
MARK KUIPERS
image
MARK KUIPERS

- Prožeti humorom tijekom istraživanja i realizacije, klijenti koji su zahtijevali dubinsko konceptualno istraživanje i prihvatili hrabra i upečatljiva rješenja u dizajnu pa su nam i omogućili slobodu da njihov san pretočimo u stvarnost - rekla je Rian Knop, vlasnica istoimenog studija kojoj je ovaj projekt bio pravo osvježenje.

Pristupili su mu kao svježem, čistom platnu jer je kuća u zatečenom stanju zahtijevala uklanjanje postojećih podova i zidova. Tako je u potpunosti preuređena i ponovno izgrađena korištenjem prirodnih materijala gdje god je to bilo moguće. Brezova šperploča, prema odabiru vlasnika, ovdje čini temeljni blok za sve sadržaje u prostoru. Stubište, toalet, spremište i otvorene police velika su, naslagana cjelina unutar prostora.

image
MARK KUIPERS
image
MARK KUIPERS
image
MARK KUIPERS
image
MARK KUIPERS

Nasuprot njima, svi ostali prilagođeni elementi poput kuhinje, TV jedinice i kutka za sjedenje u stražnjem dijelu kuće, s prozorom koji se proteže prema gore i stvaraju izravnu vezu s vanjskim prostorom, izrađeni su od hrastovine. U središtu dnevnog dijela kuće nalazi se peć, čiji je stražnji zid izgrađen od bazaltnih pločica otpornih na vatru, koje inače potječu iz industrijske primjene, ali se ovdje odlično uklapaju zbog svog jedinstvenog i robusnog izgleda.

Na gornjem katu "mokri dio" dijeli prostor na prednji i stražnji. Obrađeno staklo unutar čeličnih okvira ocrtava umivaonik smješten na otvorenom prostoru. Staklo i čelik se, inače, ponavljaju u cijeloj kući, a odabrani su jer propuštaju dovoljno svjetla i tako dodatno "otvaraju" prostor.

Okrenuta prema ulici, dječja spavaća soba ima skriveni bonus - dodatni prostor za igru, a glavna spavaća soba neprimjetno se povezuje s prostorom na krovu na kojemu je zamišljen povrtnjak. Tako su visina i karakter kuće pragmatično iskorišteni, dok su grede ostavljene izložene.

image
MARK KUIPERS
image
MARK KUIPERS
image
MARK KUIPERS

Želja za poštovanjem postojećeg zelenila i dodavanjem nove flore u ovoj neobičnoj amsterdamskoj kući ostvarena je izgradnjom vrtnog studija oko postojećeg stabla u prostranom vrtu, čime je dobiven multifunkcionalni vanjski prostor. Krovovi do kojih se može jednostavno doći prilagođeni su za uzgoj povrća pa tako i u središtu Amsterdama bujaju vrtovi sa slasnim lodovima.

- Odabrane boje i materijali na izvanredan su način usklađeni, tako da u poptpunosti odražavaju razigran i osebujan karakter stanara ove nevjerojatne kuće. Pažljivo odabran namještaj, umjetnine i dekoracije doprinose toj razigranosti i stvaraju ju ugodnim domom - zaključila je Rian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2024 09:55