U POSJETU

Moderan stan od 42 kvadrata u Splitu uređen je ‘low budget‘ i vrlo funkcionalno

 Darko Škrobonja/Studio Lucciola/
Rekonstrukcija poslovnog prostora za potrebe života i rada umjetnika koji se bavi filmom

Jedan nestandardni stan pronašli smo u Splitu, koji ima dvije funkcije. Nekima to ne bi odgovaralo, a mnogima je takva praktičnost san. Uglavnom ovaj stan, koji potpisuje ured za arhitekturu i urbanizam Prostorne taktike, spoj je stambenog i poslovnog prostora.

image

Arhitekti Luka Cvitan i Antonia Cvitan Vuletić iz arhitektonsko urbanistickog ureda Prostorne taktike

Tom Dubravec/Cropix

- Projektni zadatak bila je potpuna rekonstrukcija poslovnog prostora u prizemlju stambene građevine površine 42 četvorna metra za potrebe života i rada jednog umjetnika - kaže Antonia Cvitan Vuletić, jedna od osnivača tog ureda.

Obrnut raspored

S obzirom na to da se investitor intenzivno bavi filmom i videom, prostor je trebao biti vrlo kvalitetno osmišljen i izveden po pitanju akustike prostora.

image
Darko Škrobonja/Studio Lucciola/
image
Darko Škrobonja/Studio Lucciola/

- Drugi bitan parametar je bio da se projektnim rješenjem omogući maksimalna polivalentnost prostora. Treći ključan input zadan od strane investitora je bio da uređenje mora biti low budget, znači nikakvo pretjerivanje - dodaje arhitektica Antonia. Kako se radilo o rekonstrukciji poslovnog prostora, raspored dnevnih i servisnih prostora je obrnut u odnosu na standardnu situaciju. Tako se servis koji obuhvaća spremište, kuhinju i sanitarije nalazi na jugu, a polivalentna prostorija koja je osmišljena i izvedena tako da može biti spavaća soba, dnevni boravak, prostor za tulume, fotostudio i drugo orijentirana na sjever.

- Odabir materijala je bio uvjetovan akustičkim uvjetima i minimalnim budžetom te je na zidovima i stropovima postavljena izolacija od ploča od drvenih vlakana koje upijaju zvuk, a podovi su izvedeni od jeftinog PVC-a. Korišteni su tamni tonovi kako bi se stvorili neutralni uvjeti za rad - objašnjava Luka Vuletić, arhitekt i drugi osnivač ovog ureda.

image
Darko Škrobonja/Studio Lucciola/
image
Darko Škrobonja/Studio Lucciola/
image
Darko Škrobonja/Studio Lucciola/

U prostoru su postavljene i scenske zavjese koje također pridonose akustici te se pomoću njih prostor može dijeliti na manje funkcionalne zone. Iako djeluje kao da je dosta taman, osigurano je dovoljno svjetlosti. Na ulazu je i stalak za bicikle. Ovaj poslovni stan karakterizira i mogućnost laganih transformacija, ovisno o situacijama.

Inače, ured Prostorne taktike osnovan je 2017. godine. Njihovi poznati projekti su stan mikro interijer Gripe, rekonstrukcija tvornice GUMIS za koju su osvojili i nagradu magazina D&D, a trenutno je pri kraju realizacija projekta pješačkog mosta u Trogiru.

image
Darko Škrobonja/Studio Lucciola/
image

Video i film studio

Darko Škrobonja/Studio Lucciola/

Teško, ali inspirirajuće

- Ono što mogu reći za naš pristup radu je to da kroz godine nismo inzistirali da se profiliramo u projektiranju određene tipologije, nego smo svjesno odlučili da ćemo se baviti različitim tipologijama i prihvaćat određene projekte ovisno koliko nam je zanimljiva tema ili koliko možemo iz njega naučiti - ističe Antonia Cvitan Vuletić.

Dodaje kako je to istovremeno jako teško za poslovanje, ali i jako inspirirajuće - jer se može dogoditi da projektiraju dječje igralište, obiteljsku kuću, plažu i bolnicu u gotovo istom razdoblju.

- Druga stvar koja mi se čini da nam obilježava rad je to što svakom zadatku - bio to mali stan od 29 kvadrata ili građevina od 20.000 kvadrata - nastojimo pristupiti s maksimalnim senzibilitetom i jednakom pažnjom, imajući na umu koliko svaki od projekata koji radimo može oblikovati život pojedinaca koji će ga koristiti - kaže Luka Cvitan. Fokus njihova rada je na građevinama javne i društvene namjene. Trenutačno rade na projektima za pješački most, garaže i rekonstrukciju ljetnog kina. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 19:33