ZATONSKA IDILA

‘Naša je konoba pravi mali muzej starina, puna je uspomena. A kuća je kao mladenka, ima nešto staro, nešto novo‘

Za uređenje interijera pobrinula se Antonela Peroš, a za uređenje eksterijera i obnovu pokojeg starinskog komada namještaja njezin suprug Danijel

Na obiteljskoj parceli površine 9000 četvornih metara u Zatonu kod Nina preci Danijela Peroša sadili su razne kulture, od kukuruza i žita do vinove loze. No on je prije 15-ak godina odlučio krenuti "nešto lakšim putem" pa je na naslijeđenom imanju u svom rodnom kraju posadio 150 maslina. Ubrzo je uslijedila ideja o podizanju montažnog objekta - skladišta za alat, kosilicu i ostala pomagala za održavanje imanja. A onda je uslijedio preokret.

Maslinik se Danijelu i njegovoj supruzi Antoneli svidio kao mjesto za boravak, a ne samo za rad. Tako se počela rađati ideja o gradnji nečeg malo većeg od "skladišta".

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Uslijedilo je puno crtanja, želja, prijedloga... Uglavnom, bilo je puno izmjena do konačnog nacrta objekta površine 300 četvornih metara, a sve je to ‘trpjela‘ moja arhitektica - kaže nam Danijel Peroš.

Vila Perosa, udaljena kilometar od mora, dva kilometra od Nina i 15 kilometara od Zadra, zamišljena je kao objekt za stanovanje i turistički najam, a sagrađena je 2022. godine. Sastoji od dva stambena dijela i konobe. Prvi stambeni dio je dvoetažni i prostire se na oko 180 kvadrata, a drugi, manji, na katu kuće, ima 40 kvadrata. U prizemlju kuće nalazi se konoba od 50 kvadrata i to je, kaže Danijel Peroš, njihov najdraži dio kuće.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Naš mali muzej. Kao mladenka, ima nešto novo (malo) i nešto staro (puno toga). Supruga i ja jako volimo stare stvari i skupljamo ih godinama. Prostorija je puna uspomena i svaka stara stvar ima svoju priču. Namještaj, stol, stolice i vitrine stari su od 70 do 100 godina. Sve navedeno poklonili su nam članovi obitelji, prijatelji i poznanici koji nisu znali što bi s nečim, a mi smo znali... - otkriva nam Danijel.

Prvi se put okušao i u renoviranju starina, pa je tako nastala bijela staklena vitrina.

- Punac, Antonelin otac, stari je ljubitelj starina, ali i izrade minijatura/replika starih predmeta od drva i metala. Tako je plavu vitrinu, staru oko 70 godina, i zeleni mornarski kofer iz 1887. godine, kao i mlin za masline i grožđe, koji se sad nalaze u prizemlju, restaurirao i poklonio nam za useljenje - nabraja.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
Luka Gerlanc/Cropix

Etažni dio kuće od 180 četvornih metara sastoji se od prizemlja s dnevnom zonom i velikom kupaonicom, dok su na katu tri spavaće sobe, zasebna kupaonica i master spavaća soba s pripadajućom kupaonicom i izlaskom na balkon. Iz dnevnog boravka je izlaz na natkrivenu terasu, kao i direktan izlaz na grijani bazen, veličine 8 x 4 metra, s prostranim sunčalištem.

Na drugom kraju kuće, iznad konobe, nalazi se manji stan koji se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevnog dijela, zatim spavaće sobe i kupaonice s pogledom na Velebit. Okućnicu krase masline, više sorti, zasađeno je mediteransko bilje, čempresi, lavande, ružmarin, agave...

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Sav eksterijer, okoliš, osmislio sam ja, a unutarnje uređenje prepustio sam Antoneli, koja u tome uživa i mislim da je odradila jako dobar posao - kaže Danijel sa smiješkom.

Vodili su se, dodaje, nekim nenametljivim stilom, kombinacijom tradicionalnog, modernog, rustikalnog... Ističu se benkovački Antico kamen, dijelovi fasade i bolotura, kako oni zovu balaturu - kameni dio s voltom kroz koji se ulazi u konobu. Ostali materijali su drvo, metal, porculanska keramika i kamen travertin, na unutarnjem i vanjskom stubištu. Kuhinje i ormari izrađeni su po mjeri, a sve ostalo uređivano je po intuiciji da prevladavaju uglavnom topli zemljani tonovi.

image
LUKA GERLANC/CROPIX
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Željeli smo prostor za druženje u kojem se osjećamo dobro i mi i naši gosti - zaključuju Danijel i Antonela Peroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 13:16