Napokon

Nikako da iskoristite kuhinjski prostor do kraja? Jedan detalj napravit će ogromnu razliku i transformirati cijelu prostoriju

 Shutterstock
Raste značaj kuhinja, rast će i vrijeme koje provodimo u toj prostoriji pa će organizacija prostora postati ključna

Mnogi se slažu s tvrdnjom da čista kuća izaziva radost, kao i da najviše koristi od reda i organizacije ima središte doma, odnosno, kuhinja. Nijedna druga prostorija nema toliko elemenata i detalja koje treba uskladiti kako bi dobili savršen ishod pa njeno uređivanje može biti pravi izazov. Usprkos tome, budućnost ima velike planove za srce doma. Stručnjaci koji su sudjelovali u projektu Globalna kuhinja kažu kako će ova prostorija u idućih dvadesetak godina postati središnji prostor za obiteljske razgovore, rad i pisanje domaćih zadaća.

Budući da raste značaj kuhinja, rast će i vrijeme koje provodimo u toj prostoriji pa će organizacija prostora postati ključna za optimalnu funkcionalnost. Kuhinje će postati pravi multifunkcionalni prostori gdje se, osim kuhanja, često odvijaju i drugi dnevni zadaci pa prilagodljivost, laka dostupnost i maksimalna iskorištenost prostora postaju prioriteti za omiljeni dio doma.

Moderna rješenja za moderna vremena

Društvene mreže pune su savjeta oko organizacije kuhinje. Od toga da se proizvodi iz originalne ambalaže prebacuju u prozirne spremnike kako bi izgledali što atraktivnije do rezanja voća i povrća unaprijed za što veću uštedu vremena kod pripreme obroka.

Moderna vremena iziskuju laku i brzu dostupnost svega pa ne čudi stoga što su inovativni pristup i pametna rješenja sve traženija i u području organizacije kuhinja.

Najosnovniji savjet pri organizaciji bilo koje prostorije pa tako i kuhinje jest oslobađanje prostora od nepotrebnih proizvoda. Trebate li zaista tri vrste zaslađivača na radnoj površini ili pet tipova pahuljica za doručak? Stvari koje ne koristitite svakodnevno pohranite u ostavu ili prazne kuhinjske elemente i za početak oslobodite radnu površinu. Zatim, skenirajte ostale dijelove kuhinje i bacite sve čemu je istekao rok, a ono čega imate previše da bi u realnom vremenu potrošili, podijelite. Ukoliko imate slobodan prostor između gornjih elemenata i stropa, to također može poslužiti za pohranu i bolju organizaciju kuhinje. U košare ili plastične posude možete staviti stvari koje rijetko upotrebljavate.

Sve ima svoje mjesto

Koliko ste vremena i živaca potrošili tražeći neki onu malu vrećicu preostalog kakaa jer jednostavno ne vidite sve unutar kuhinjskog elementa? Tražeći ju, napravite još veći nered jer stvari padaju jedna preko druge. Kako se to ne bi više događalo, a vi prestali izvoditi vratrolomije da dođete do željenog predmeta, za pohranu svega, od hrane do posuđa, odaberite izvlačne košare i kolone iz Elgrada. Ova inovacija u organizaciji kuhinja omogućava maksimalnu preglednost sadržaja unutar elemenata i dolazi u brojnim dimenzijama što ih čini pogodnima za sve vrste kuhinjskih elemenata. Žičane košare omogućuju kruženje zraka te su zbog toga pogodne i za tekstil, dok košara s punim dnom osigurava stabilnost predmeta, a za one koji žele više opcija u jednom, Elgrad nudi i kombinaciju žičane košare s punim dnom.

image
Elgrad

Za još veću praktičnost u kuhinji, razmislite držite li posuđe na pravilnim mjestima. Većina ljudi tanjure drži u gornjim kuhinjskim elementima, što nije baš najbolje rješenje. Tanjuri su jedno od najtežih posuđa u kuhinji i nije ih dobro držati negdje gdje bi se mogli uništiti. Savjet je da gornje police budu ostavljene za lagano stakleno posuđe, zdjele za salatu, kutije za užinu i alate za kuhanje koje ne koristite svaki dan.

image
Elgrad

Također, posuđe koje svakodnevno koristite, poput tanjura, pohranite što bliže perilici posuđa, u najlakše dostupnom kuhinjskom ormariću kako bi što manje naprezali ramena, leđa i noge. Izvlačne košare i u ovom slučaju su idealno rješenje za pohranu jer unose inovaciju i u ustaljenim načinima pohrane posuđa. Ovi sustavi omogućuju da sve stvari budu nadohvat ruke, eliminirajući potrebu za izvlačenjem i prekopavanjem, a pomažu i u održavanju urednosti i organiziranosti, što doprinosi učinkovitosti i estetici kuhinje.

Rješenje za sve

Mnogima omiljene kuhinje L oblika, odnosno kutne kuhinje, često ne budu iskorištene na najbolji mogući način, Iako ovaj model kuhinja odlično funkcionira u zatvorenim i otvorenim prostorima, nezgrapni kutni ormarići drastično smanjuju kvalitetu i funkcionalnost čitave kuhinje te se često pretvore u ostavu za aparate koji se ne koriste ili nabacane zalihe hrane.

No, integracijom modernih rješenja iz Elgrada, kutni ormarići od najmanje dragih mogu postati sinonim za praktičnost. Izvlačni sistemi omogućuju iskorištavanje svakog centimetra kutnog kuhinjskog elementa, pretvarajući ga iz najomraženijeg do najefikasnijeg kuta kuhinje, koji rješava problem manjka prostora za odlaganje. Uz to, Elgradovi izvlačni elementi laki su za montiranje, a jedinstven i moderan dizajn proizvoda odlično pristaje svim stilovima uređenja.

image
Elgrad

Pri organizaciji kuhinje, uz laku pristupačnost proizvoda, treba imati na umu i pravilno skladištenje istih. Primjerice, kako začini ne bi izgubili svoj prepoznatljiv okus, obavezno ih treba držati u čvrsto zatvorenim, staklenim posudama. Cilj je postići što manji udio zraka u posudici sa začinima kako se ne bi pokvarili, a vaša jela izgubila na okusu.

Ukoliko želite da začini budu dugotrajni i bogati okusom, obavezno je kloniti se vrućih djelova kuhinje, poput onih blizu štednjaka ili izvora sunca. No, svoju moć će izgubiti i ako ih se skladišti u hladnjacima. Idealan prostor za skladištenje začina može biti izvlačna košara Hyper, koja ima bočnu ugradnju, a širina od samo 150 mm čini ju neprimjetnom, dok istovremeno postaje saveznik u iskorištavanju prostora i očuvanju kvalitete osjetljivih namirnica, poput začina. Sigurnost proizvoda garantira košara s punim dnom koja daje stabilnost osjetljivim predmetima, poput staklenih posudica.

image
Elgrad

U Elgradovoj ponudi, nalaze se i izvlačne kolone većih dimenzija, poput Hyper izvlačne kolone s 12 košara, ukupne nosivosti do 80 kilograma, s protukliznim dnom koje ulijeva dodatnu dozu sigurnosti. Ovakvi izvlačni sustavi djeluju kao skrivena ostava, a pričvršćeni su za prednja kuhinjska vrata i postaju sve omiljeniji proizvod u dizajnu interijera jer omogućuju maksimalnu iskorištenost prostora uz visoku preglednost.

image
Elgrad

U Elgradu su izvlačne kolone dostupne u različitim bojama, dimenzijama i košarama za pohranu, a omogućuju pohranu bilo kojih namirnica. Uz to, povećavaju kapacitet pohrane, omogućuju optimalno korištenje prostora unutar elemenata i preglednost sadržaja, sve uz iznimnu kvalitetu EU podrijetla i privlačnu estetiku.

Visoko pregledni kuhinjski ormarići u kojima odmah vidimo sve omiljene grickalice ili limenke pića više nisu rezervirani samo za scene iz filmova, već uz Elgradove izvlačne sustave, mogu postati svakodnevica. Uz ovakve inovativne, praktične i estetski privlačne organizacijske sustave, vaša kuhinja postaje savršen odraz vašeg ukusa i stila života, dok su vam svi proizvodi i posuđe nadohvat ruke.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Elgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2024 11:45