UPOZNAJTE EKOKONCEPT

NISKOENERGESTSKI OBJEKTI SVE TRAŽENIJI Od obiteljskih do glamping kućica na Bledu

Male simetrične kuće za glamping napravljene na Bledu
 Janez Marolt
Ekokoncept je slovenska tvrtka specijalizirana za izradu vrhunskih niskoenergetskih kuća

Kada vam spomenemo obiteljski posao povezan s prirodom, možda vam na prvu ne bi pala na pamet genijalna ekološki održiva ideja koju ćemo vam sada predstaviti.

Ekokoncept je obiteljska tvrtka iz Ljubljane koja je u 21. stoljeće unijela odlične ideje koje su na našim prostorima još od davnina, a uključuju drvo. Naime, od 2009. godine se bave dizajnom i izradom niskoenergetskih prefabriciranih objekata.

- Vjerujemo u zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i očuvanje tradicije, jer je drvo na ovim prostorima bilo tretirano i upotrebljavano za gradnju već odavno. – kaže nam Katarina, arhitektica iz Ekokoncepta.

Potražnja za niskoenergetskom gradnjom je, kako kažu, na području Slovenije u stalnom porastu, a sve više upita dobivaju iz Austrije i Italije. Njihov tim čini glavni arhitekt Tomaž Noč uz još tri arhitekta, tehnologa i prodajnog referenta, a u samoj proizvodnji sudjeluje još i stolarski tim te montažni tim.

Iza sebe imaju brojne projekte, koji uključuju i obiteljske kuće ali i puno veće i skuplje projekte kao što je glamping kućice na Bledu i vrtić u Ljubljani.

Eko Koncept
Niskoenergetska kuća u Komendi

Janez Marolt
Uređenje interijera potpisuje tim iz Hisha interior design

Što su niskoenergetski objekti?

To su objekti koji su građeni posebno s ciljem da bi trošili što manje toplinske energije, i to čak do deset puta manje nego klasično građeni objekti.

- Niskoenergetska kuća za grijanje troši od 15 kWh/(m2a) pa sve do 60 kWh/(m2a) godišnje, a većina klasično građenih kuća čak i do deset puta više. S promišljenim izborom materijala, orijentacijom (posebno staklenih površina), dimenzioniranjem i dobrim izolacijskim staklom, možemo već s minimalnim sredstvima osigurati niskoenergetski objekt. – navodi Katarina.

Drvo koriste upravo zbog svojih ekološki održivih energetskih svojstava.

- Drvena montažna kuće ima tu energetsku prednost, da se sami zidovi ne zagrijavaju i ne hlade, a uz pravilan odabir materijala, možemo je izvesti i difuzno otvorenu, što znači da kuća doslovno »diše«.

Eko Koncept

Eko Koncept

Od čega se sastoji jedna niskoenergetska kuća?

- Temelj kuće je dobro izoliran prefabriciran ovoj zgrade - stropovi i zidovi, te dobro izolirane staklene površine, koje se pravilno orijentiraju, u kontinentalnoj klimi je to prema jugu i zapadu.. Naši su vanjski zidovi križno lijepljeni masivni zidovi, a inače postoje i drugi sistemi npr. velikotabelni sistem u kojem su zidovi sastavljeni iz drvenih murala i punjeni izolacijom. Sve skupa se sastavlja na klasično rađenoj betonskoj ploči. U drugoj fazi primjenjuje se tehnologija za grijanje i hlađenje. Obično koristimo toplinsku pumpu (najpopularnija je zemlja-zrak) u kombinaciji sa solarnim panelima.

Tim iz Eko Koncepta brine se za izgradnju cijelog objekta. Od samih osnovnih elemenata koji su prethodno napravljeni, preko montaže te provođenja struje i vode u suradnji s lokalnim partnerima. Što se namještaja tiče, također može biti napravljen unaprijed u skladu s dimenzijama kuće i željenim stilom.

Eko Koncept
Obiteljska niskoenergetska kuća savršeno uklopljena u susjedstvo

Proces izgradnje i cijene

Pitali smo ih i kako teče proces izrade jedne takve kuće.

- Uvijek počinjemo od ideje, koja se predstavlja klijentima, a smišljena je prema njihovim željama i mogućnostima. Svaki projekt, iako se radi o našoj tipskoj kući, formira se prema korisnicima, budžetu i lokaciji, a cilj nam je, da u svakom pogledu projekt bude funkcionalan i vizualno privlačan.

Nakon što je klijent zadovoljan s prijedlogom, počinje i druga faza.

- Druga faza je pridobivanje građevinske dozvole, kojoj slijedi izrada komponenta u proizvodnji. Taj proces obično traje oko 6. tjedana, a zatim slijedi montaža objekta na terenu. U prosijeku je jedna obiteljska kuća od 150 m2 izvana zatvorena u roku tjedan dana. Od te faze, treba još 2-3 mjeseca do potpune realizacije objekta. – kaže nam Katarina, jedna od arhitektica. Cijene ovih objekata, ovisno o projektu, kreću se od 540€ po jednom kvadratnom metru.

Dragan Zlatanović

Dragan Zlatranović
Projekt "Mini for -2" osvojio je nagradu RedDot 2015. godine.

Veliki projekt na Bledu

Najveći projekt do sada im je gradnja vrtića u Ljubljani. Osim toga, ističu i projekt na Bledu za koji su dobili jednu od najvećih nagrada struke, radili su niskoenergetske glamping kućice.

Glamping je spoj kampiranja i glamuroznog odmora. Kao novi oblik smještaja postaje sve popularniji ina našim područjima. Radi se o kampovima koji imaju kućice nalik šatorima u potpunosti opremljene kao prave kuće. Na jednom takvom području Eko Zona postavila je svoje opremljene simetrične niskoenergetske kućice.

Janez Marolt
Male simetrične kuće za glamping napravljene na Bledu

Janez Marolt

Janez Marolt

Janez Marolt

Ove niskoenergetske kuće napravljene su za četiri osobe i u potpunosti su opremljene. Projekt se zove "Mini for -4", a za njega su dobili prestižnu nagradu struke RedDot. Potražnja za ovim niskoenergetskim glamping kućicama nakon toga se proširila čak na sjevernu i južnu Ameriku.

Pitali smo ih i smatraju li da će u budućnosti biti sve više potražnje za niskoenergetskim kućama.

- Trendovi definitivno idu u tom smjeru. Ovaj način gradnje počeo se koristiti i za veće zgrade, a trenutno je najveći objekt zgrada od 14 katova koja se gradi u Norveškoj. – zaključuje Katarina.

Rad Ekokoncepta možete pratiti na njihovoj službenoj stranici.

Foto: Ekokoncept, Janez Marolt, Dragan Zlatanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 10:22