Početkom 2023. godine otvoren je prvi Boogie Lab u zagrebačkom Parku Kneževa te je vrlo brzo nakon otvaranja postao omiljeno mjesto za okupljanje. Jedistveni koncept koji spaja bistro, bar i pekarnicu bilo je nešto potpuno novo i neviđeno na zagrebačkoj sceni. Osim samog koncepta i ponude u Boogie Labu, ono što je svakako ovu priču učinilo unikatnom i privlačnom je i uređenje samog prostora. Kako u Booge Labu ističu: " Boogie Lab nije pekarnica, bistro, bar, restoran... Boogie Lab je dnevni boravak". Iako bi mnogi uslužni prostori željeli zadovoljiti baš ovu ideju dnevnog boravka u Boogiju je to i uspjelo, prije svega zahvaljujući promišljenom dizajnu Mije Petričević. Godinu dana nakon otvaranja prvog prostora, vlasnici Karlo Vulin i Mladen Vidović ponovo su se obratili arhitektici kako bi kreirali novi prostor smješten u potpuno drugačijem ambijentu Arena centra.
Arhitektica Mia Petričević inače vlasnica Bunkera, dizajnerskog i umjetničkog studija koji je fokusiran na specijalizirane dizajnerske djelatnosti, pažljivo oblikovane prostorne intervencije i izvođačku umjetnost i u drugom prostoru Boogie Laba uspjela je stvoriti nešto doista posebno te je na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku dobila i priznanje za svoj rad osvojivši drugu nagradu za dizajn interijera.
- Koncept Boogie Laba općenito, ne samo dizajna, u početku nije bio zamišljen kao lokal smješten u tržnom centaru. Međutim, istraživanjem lokacije Arene i potreba korisnika iz okolice, brzo smo shvatili da bi to bila izuzetna prilika i zanimljiv izazov. Uvidjeli smo potencijal da takav prostor obogatimo jedinstvenim objektom i pronašli način kako da to ostvarimo. Smjernice koje smo slijedili bile su jasne: zadržati ključne elemente postojećeg dizajna – custom pločice na šanku, akustične zidne obloge, prepoznatljiv sustav lukova i dva karakteristična tona. Preostalih 40% dizajna dopunili smo novim elementima, pažljivo ih osmišljavajući kako bi se harmonično uklopili s postojećim estetikama. Sve to prilagodili smo specifičnostima nove lokacije i potrebama nove ciljne grupe, stvarajući jedinstven prostor koji spaja poznato i novo.Kada smo krenuli s razradom prostorne organizacije, ideje su se spontano nizale, pa smo na kraju osmislili brojne inovacije – čak i više nego što smo mogli uklopiti u postojeću kvadraturu. Među novim elementima dizajna ističe se prostor za pripremu proizvoda smješten na ulazu, koji svojim oblikom podsjeća na veliki jukebox. Centralni dio prostora dominira disco kugla i kružni stol sa začinskim biljem, koji ne samo da unosi dinamiku u vizualni identitet, već potiče i osjetila mirisa posjetitelja. Dodatno, uvodimo nove materijale – pod je prekriven bolonom koji podsjeća na tapison, čineći prostor toplijim i ugodnijim za boravak- govori nam arhitektica.
Novi Boogie Lab se rasprotire na 400 metara četvornih te ima i terasu, a Mia nam objašnjava kako inspiracija za ovaj prostor, kao i za prvi ima temelj u glazbenom razdoblju 1970-ih i 1980-ih. Slogan "sunshine, moonlight, goodtimes", preuzet iz pjesme Blame It on the Boogie, a sažima duh Boogie koncepta. Disko kugla, kao simbol disko klubova tog vremena, našla svoje mjesto i u ovom dizajnu. U Parku Kneževa postavljena je u hodniku s promjenjivim bojama, dok ovdje zauzima centralnu poziciju, pridonoseći vedrini i živosti prostora. Ovdje se također nalazi preko 250 pravih biljaka. Taj dodatni trud Boogie tim je svjesno preuzeo na sebe, ostajući dosljedan viziji koja prirodu stavlja u središte dizajna i atmosfere prostora. Biljke, s druge strane, oplemenjuju prostor i unose prirodnu ravnotežu. U ovom konceptu one nisu samo estetski dodatak, već ključni element koji povezuje prirodne motive s atmosferom bara. Kombinacija disko kugle i biljaka možda se na prvi pogled čini nespojivom, no baš taj spoj pekare i bara, prirode i zabave, stvara jedinstvenu i harmoničnu priču prostora.
- Osnovna paleta boja postavljena je još u prvom lokalu, a s razvojem svakog novog projekta širila se i prilagođavala formatu i specifičnostima lokacije. Od samog početka oslanjali smo se na zemljane tonove, jer su te boje najvjernije reflektirale osobnosti Mladena i Karla, ali i karakter njihovog koncepta koji spaja pekaru i bar. Gotovo svaki element dizajna inspiriran je prirodom, a materijali poput drva, terakote i biljaka čine osnovu ovog pristupa. Nijanse plave i zelene, u kombinaciji sa zemljanim tonovima od bež, narančaste pa do tamno smeđe, stvaraju topao, prirodan ambijent unutar prostora. Žarki akcenti dolaze kroz rasvjetu koja u ovom konceptu igra ključnu ulogu, ne samo u definiranju prostora, već i u kreiranju dinamičnih promjena u atmosferi te kroz narančaste detalje, pri čemu je najupečatljiviji primjer polica šanka. Ona simbolizira trenutak zalaska sunca, kada nebo gori u najljepšim tonovima – taj efekt donosi poseban prelaz iz mirnog, zemljanog u vibrantnu atmosferu bara – zaključuje Mia Peričević.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....