SUVREMENE STANCIJE

Obitelj Ružić, starosjedioci u istarskom Kašteliru, izgradili su jednu od najoriginalnijih kuća na našem području

 Jure Živković
Porečki arhitektonski studio Tissa došao je do zanimljivog i unikatnog rješenja unatoč nizu prepreka

Donedavno je Kaštelir bio klasično malo istarsko selo, no zbog naglog porasta turizma pretvoreno je u sezonsku urbanu aglomeraciju mnogih kuća za odmor raznih oblikovnih jezika i velike gustoće. Obitelj Ružić, koji su starosjedioci u ovom mjestu, također su odlučili sagraditi jedan takav objekt, a za to su se obratili arhitektonskom uredu Tissa.

image
Jure Živković
image
SASA HALAMBEK/
image
Jure Živković

Porečki studio inače je specijaliziran je za projekte u turizmu, poput kampova, resorta, turističkih naselja i hotela te se ponosi tradicijom duljom od 30 godina i brojnim uspješnim realizacijama. Ovaj projekt kuće za odmor potpisuju Ana Slamar i Adrijano Steć. Ana je bila u ulozi glavnog projektanta i mentora, a Adrijano je tada bio student arhitekture na praksi.

- Svaki projekt ima svoju priču, ovaj je projekt krenuo u jednom smjeru te se kroz razradu povećao projektni program i tada sam, kao student na praksi, dobio zadatak da prilagodim rješenje novim zahtjevima te se u tom procesu rodila ideja o ovoj kući koju su prihvatili ostatak ureda i investitor. Put koji je ideja prošla do realizacije bio je bogat preprekama i izrazito zanimljiv. U samome startu ustanovila se potreba za izmjenom prostornog plana kojom bi se omogućila gradnja bazena uz kuću, trebalo je i malo povećati parcelu da bi se osigurala dovoljna izgrađenost, bilo je borbe oko interpretacije visine zgrade te i koliko je realno objekata na parceli - prisjeća se Adrijano.

image
Jure Živković
image
SASA HALAMBEK/
image
Jure Živković
image
Jure Živković

Nastala je kuća od 205 četvornih metara u kombinaciji sa 60 kvadrata vodenih površina i vanjskih natkrivenih i otkrivenih površina. Pomalo neuobičajen izgled kuće i koncept projekta je svakako nešto što privlači pozornost, ali sama pojavnost osim estetike, prema riječima arhitekta, ima i tradicijski utemeljeno objašnjenje.

- Dvije glavne misli oformile su oblikovanje i logiku kuće. Prva je bila spoznaja o ugroženoj intimi i opasnost od okoline sumnjive kvalitete koja je produkt nagle i nestrukturirane urbanizacije, druga misao vodilja bila je stvaranje kuće za užitak koja zahtijeva mir intimu opuštenost i posebnost u korištenju. Takav pristup rezultirao je potrebom za introvertiranom kućom kako bi sama sebi formirala siguran i ugodan prostor s kontroliranim vizurama. Ideja introvertiranosti kuće sama po sebi zahtijeva da se formira vanjski prostor zaštićen zgradom te se tako povećava pojavnost građevine u prostoru. Odgovor na tu problematiku našao se u tradicionalnoj arhitekturi u kojoj su ljudi gradili i dodavali objekte kako je zahtijevala novonastala potreba, ti objekti bi u konačnici sačinjavali istarsku stanciju u formi zasebnih zgrada oko centralnoga dvorišta u čijem je središtu bila smještena šterna (ukopani spremnik za kišnicu). Takav pristup oblikovanju i organizaciji objekta rezultira aglomeracijom malenih volumena u funkcionalnu cjelinu, što daje veliku fleksibilnost u kadriranju vizura. Prirodno svjetlo u prostore ulazi reflektirajući se od vodenih površina i kao rezultat stvara dinamičnu igru svjetla i sjene - kaže arhitekt.

image
Jure Živković
image
Jure Živković
image
Jure Živković

Ovakvo promišljanje dovelo je do konačnog izgleda kuće koja je sastavljena od pet volumena, četiri prizemna volumena i jedan dvoetažni u drugome planu, raspoređenih oko bazena. Funkcionalno se u prizemnim volumenima nalazi radna soba s kupaonicom, kuhinja i blagovaonica, ljetna kuhinja i wellness, a u dvoetažnom volumenu je prostor dnevnog boravka i spavaćih soba. Sama ideja pri uređenju interijera pojedinih volumena bila je integracija unutrašnjosti s vanjskim prostorom, zbog forme kuće pročelja i bazen su postali sastavni dio interijera, što se naglasilo korištenjem kontinuirane podne obloge iz unutrašnjega u vanjski prostor. Interijer nije pokušavao staviti određene elemente u fokus već pridonijeti iskustvu cjeline.

image
Jure Živković
image
Jure Živković
image
Jure Živković
image
Jure Živković

Što se tiče samog vanjskog dijela, osmišljavanje i uređenje okućnice bilo je vođeno pogledima iz unutrašnjosti te se nastojalo obogatiti kadrove vanjskoga prostora. Dvorište također udomljava sunčalište koje je dijelom popločeno, a dijelom ozelenjeno, i parking pored ulaza.

- Otvorenost vlasnika za nove ideje i nova rješenja u arhitekturi uvelike su pridonijeli stvaranju ovog objekta. Kao rezultat uzajamnog poštovanja i razumijevanja te kvalitetne suradnje od početne skice, kroz proces projektiranja do same gradnje nastao je uspješan projekt - zaključuje arhitekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:48