SVE PO MJERI

Ovaj mikrostan u Splitu ima svega 20-ak kvadrata! U njemu komotno može živjeti par, a ima zavidno puno ormara i skrivenih polica

 Press
Dnevna je zona od spavanja odvojena staklenom stijenom, a dozu atraktivnosti unose i elementi valovite teksture u zelenoj nijansi

Mali stanovi poseban su izazov u kojem je potrebno pažljivo razmotriti svaki centimetar prostora kako bi se postigla maksimalna multifunkcionalnost. No, ponekad se ne radi samo o centimetrima, nego se sve mora mjeriti u milimetrima. Jedan takav projekt nedavno je realizirala Jelena Hrga, putoholičarka i DIY entuzijastica, zaposlena u obiteljskoj tvrtki Šimundža & Company iz Splita, koja se već više od 35 godina bavi izradom namještaja po mjeri.

Jelena se i sama upušta u projekte uređenja interijera. Nedavno je uređivala mikrostan u Splitu, u zgradi sagrađenoj 80-ih godina, kada je bilo uobičajeno projektirati stanove male površine, uglavnom namijenjene samcima. Riječ je o garsonijeri od 20-ak četvornih metara koja je bila u prilično derutnom stanju jer se u nju nije ulagalo od same izgradnje. Razmišljajući o njezinu preuređenju tako da bude funkcionalna za samca ili čak par, investitori su se obratili splitskoj arhitektici Miri Matulović Burazin koja je izradila prvotni nacrt, a zatim je izvedba, uz manje preinake, prepuštena Jeleni Hrgi.

image

Težilo se minimalističkom monokromatskom stilu otvorenog tipa, koji odiše jednostavnošću i elegancijom

Press
image
Press
image

Prevladava kašmir siva nijansa, koja je istodobno siva i bež. Vrlo je zahvalna nijansa jer se prilagođava bojama u okolini

Press

- Želio se stvoriti otvoren, prozračan i lagan prostor s maksimalnom količinom svjetla i skladišnog prostora. Investitori su inicijalno planirali stan za najam, zamišljajući u njemu mladog digitalnog nomada, što je bila naša vodilja u dizajnu - kaže Jelena Hrga.

Projekt je uključivao sveobuhvatnu obnovu: promjenu starih instalacija, novu građevinsku stolariju, podove i zidne obloge. Srušen je pregradni zid, a na njegovu je mjestu postavljena staklena stijena u industrijskom stilu, što je dodatno otvorilo prostor. Također, pomaknut je zid u kupaonici kako bi se u nju mogle smjestili perilica i zahodska školjka, a kako je riječ o zaista malom prostoru i klasična se vrata ne bi mogla otvarati ni na jednu stranu, ugrađena su klizna vrata.

image
Press
image
Press
image
Press

Stan ima 25 kvadrata, no kad se oduzme lođa, dolazi se do 20-ak četvornih metara životnog prostora. Ulazni prostor s lijeve strane vodi u malu kupaonicu, a nastavlja se na dnevnu zonu, koja je staklenom stijenom podijeljena na spavaći dio i dnevni boravak s kuhinjom te manjim prenosivim stolom koji može imati funkciju blagovanja, rada ili druženja.

- Težili smo minimalističkom monokromatskom stilu otvorenog tipa, koji odiše jednostavnošću i elegancijom. Htio se unijeti dašak industrijskog stila, ali tako da ni na koji način ne dominira. Odlučili smo se za neutralne tonove; prevladava kašmir siva, koja je istodobno siva i bež, vrlo zahvalna nijansa jer se prilagođava bojama u okolini. Implementirali smo i elemente s MDF-om u zelenoj nijansi s valovitom teksturom kako bismo unijeli malo zanimljivosti u prostor. Crni metalni elementi dodatno su podigli eleganciju, a opet zadržali ‘muževnost‘ u prostoru - opisuje.

Pogledajte video!

Kompletan stan rađen je po mjeri; svi ugradbeni ormari, kuhinja i kupaonski namještaj izrađeni su posebno za ovaj prostor, a velika je pozornost posvećena skladišnom prostoru. Stan ima poveći broj ormara, polica i skrivenih ladica.

image

Dizajnerska dekica koju potpisuje splitska dizajnerica Lea Aviani unijela je dodatni kolorit u stan

Press
image

Ispod kreveta je također skladišni prostor

Press

Sofa samtenog uzorka kupljena je u Lesnini, a zanimljiva rasvjetna tijela s magnetnim prihvatima nabavljena su u online shopu Kava Home. Dodatni vizualni efekt, ali i malo živosti u stanu daje dizajnerska dekica koju potpisuje splitska dizajnerica Lea Aviani.

image

Ulazni prostor s nišom za sjedenje te otvorenom policama i ormarima

Press
image

Zbog iznimno male površine kupaonskog prostora, ugrađena su klizna vrata

Press

- Projekt je trajao dulje od očekivanog, ali više iz razloga. Investitorima se nije žurilo napraviti loš mali stan i bili su spremni čekati dobre majstore kako bi se zaista kvalitetno uredio. Grubi građevinski radovi trajali su najdulje, a odvijali su se tijekom ljeta, kada Dalmacija doživljava svoj ‘mali ferragosto‘. Dodatni radovi uključivali su ugradnju novih samostalnih ventilacijskih cijevi kako bi se spriječio prodor mirisa iz drugih stanova kroz stare ventilacijske vodove. Prema dosadašnjem iskustvu, primjećujem da su najbolje odrađeni projekti u kojima investitor nije stvarao pritisak ni stres oko završetka ili izazovnih detalja. U takvim se prostorima zaista na kraju manifestira najbolji ambijent, što je i u ovom projektu bio slučaj - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 08:55