u varaždinu

Ovo bi mogla biti najljepša dječja kućica koju smo vidjeli u Hrvatskoj: mama Ana i tata Sebastijan napravili su za malog Leva čistu bajku

 Sebastijan Kodba

Ona je diplomirana novinarka, s dugogodišnjom karijerom u modnom novinarstvu. Zapravo, kaže, nema posla koji nije radila tijekom sedamnaest godina, koliko je aktivna na toj sceni. Dugi niz godina bila je modni novinar, pa modni urednik, glavni urednik, a paralelno je uživala u poslu modnog stilista, producenta snimanja, povremeno odrađivala neke super PR projekte. Tu je i njezin modni blog Little Fashion Paradise koji, priznaje, vodi kad stigne. Ponajviše je tome razlog to što je prije dvije i pol godine postala mama malog Leva, u čijem odrastanju, ističe, želi biti sto posto prisutna, pa neki poslovi/projekti ponekad malo pate. Ona je Ana Bacinger, a posljednjih deset godina živi u Varaždinu, gdje ima svoj mali raj - kuću s velikim dvorištem. A u tom dvorištu smjestila se još jedna lijepa kućica. Njezin vlasnik je Anin sin Lev, a nas je toliko oduševila svojom arhitekturom, dizajnom i interijerom da smo morali sve to pokazati i vama.

image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba

- Znala sam da ćemo imati kućicu u dvorištu kad-tad, bilo je samo pitanje vremena kad ćemo krenuti u njezinu realizaciju. Imamo kuću s velikim dvorištem i veći dio vremena provodimo vani, tako da smo odlučili Levu napraviti kućicu kako bi imao neko svoje mjesto za igru, kad mu dođu prijatelji i kad želimo da se zaigra sam, kako bismo mi mogli nešto napraviti u vrtu i dvorištu. Krenula sam razumno s pregledom ponude u našim dućanima, no ništa mi se nije sviđalo. I onda sam odlučila da ću malo proučiti ideje na Pinterestu, dodati neke svoje segmente koji mi se sviđaju, i angažirati prijatelja Vinka Šarkanjija, koji se već duži niz godina bavi očuvanjem tradicionalne graditeljske baštine, ali je i veliki majstor kad se radi s drvom. Bila sam uvjerena da će on moju ideju savršeno realizirati, i to se pokazalo točnim - priča Ana dok nam pokazuje kućicu od drveta s plastičnim/prozirnim krovom, koja je, bez sumnje, jedna od najljepših dječjih kućica koje smo dosad vidjeli. To je i, govori Ana, kućica koja će rasti s njezinim Levom, i zato je još više super.

image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba

- Zasad je vanjski sadržaj minimalan (ima mali pješčanik), ali s vremenom ćemo vani dodati još sadržaja. U planu je na proljeće na lijevi zid staviti hvataljke za penjanje, a želim i jednu malu drvenu gredicu, kako bi Lev sam mogao saditi svoj vrt i brinuti o tim biljkama. Razmišljam još o toboganu, koji smo trebali staviti ovo ljeto, ali me dobavljač zeznuo i nikad ga nije dostavio... Ne znam hoće li biti potrebe za njim iduće godine, Lev će u to vrijeme već imati 3,5 godine, a tobogan koji bi stao na našu kućicu je nekako mali - kaže Ana i otkriva kako su dimenzije kućice - 200 cm x 150 cm x 180 cm.

U kućici se nalazi mali stol za crtanje i igranje, a dio zidova obojen je u "školsku ploču" kako bi Lev mogao crtati po njima, što i inače jako voli. Roditelji su mu dodali i neke drage igračke. Stol i stolice su iz IKEA-e, a mali štand dućan je Jabadabado s Malih Zakladi. Ukrasi koji definitivno privlače najviše pozornosti su Authentic Models baloni, s Babyroom webshopa.

image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba

- Lev, naravno, svako malo donese nešto novo u kućicu, ali baza igračaka zapravo ostaje ista, i to su igračke koje smo namijenili da budu u tom prostoru - objašnjava Ana Bacinger i govori kako su kućicu gradili u ljetnom razdoblju.

- Vinko ju je postavio u dva popodneva, uz pomoć mog supruga i Leva, a onda smo moj tata i ja odradili farbanje i ukrašavanje. Rekla bih da su nam za postavljanje i završne radove trebala četiri popodneva. Vinko je predložio nepropustan prozirni krov, baš zbog toga da u njoj uvijek bude puno dnevnog svjetla, i to je ispalo sjajno. Moja ideja bila je klasični krov, i baš sam sretna što sam ga poslušala da stavimo prozirni, jer je upravo zbog tog krova u kućici divno boraviti - objašnjava Ana.

Lev, kaže, obožava provoditi vrijeme u svojoj kućici. Uostalom, aktivno je sudjelovao i u gradnji, pa ne čudi da se sada i voli igrati i boraviti u njoj - bilo da crta vodenim bojama, šara po zidovima ili se igra s prijateljicama i prijateljima. Čak i večeru povremeno jede u njoj, tako da se ta kućica pokazala kao pun pogodak.

image
Sebastijan Kodba
image
Sebastijan Kodba

- A cijena? Dodatni elementi, poput igračaka i ukrasa, podigli su joj, naravno, cijenu, no kućica je koštala gotovo identično koliko koštaju gotove kućice tih veličina u našim dućanima - otkriva Ana, i za kraj dijeli savjet za sve one koji su sada u istom ili sličnom projektu, ili se u skorijoj budućnosti namjeravaju posvetiti tako nečemu:

- Bitno je znati što točno želite, na kojoj poziciji i s kolikim budžetom raspolažete. I ako nađete dobrog majstora, ne morate se bojati takvih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 09:31