Ovo je osam najboljih stambenih transformacija na svijetu

Uzbudljivi životni prostori

Možete li zamisliti da živite u vodotornju, na brodu, u staji ili crkvi? Odgovor je sigurno ne, ali sljedeći primjeri nevjerojatnih prenamjena neobičnih objekata u funkcionalne domove ostavit će vas bez daha. Obećavamo! Zavirite s nama u osam kuća koje su nekada bile nešto sasvim drugo!

1. Postaja za pročišćavanje vode na Francuskoj rivijeri

Počinjemo s ovom divnom rezidencijom koja podsjeća na loft , a nalazi se u malom priobalnom gradu Villefranche sur Mer. Zgrada izgleda kao ljupka obiteljska kuća, što i jest, ali to nije bila 1910. godine kada je sagrađena da bude postaja za pročišćavanje vode. Rezidencija sada zauzima gotovo 500 četvornih metara, ima tri spavaonice i kupaonice i gostinjski apartman. Tu je još i garaža za pet automobila, grijani bazen i poveći jacuzzi. Najimpresivniji arhitektonski detalj je 14 metara visok spremnik za vodu, koji je nekada bio funkcionalan, a sada se proteže kroz tri etaže kuće i podsjeća vlasnike na bogatu povijest zgrade u kojoj žive.

2. Golemi brod u Stockholmu

Brod za prijevoz teških tereta izgrađen je 1909. godine, a kad je prestao obavljati svoju funkciju, prenamijenjen je u stambeni prostor. Nalazi se u luci na Skeppsholmenu, jednom od otočića Stockholma. Sada dom od 150 četvornih metara moderno je uređen i izgleda kao stan u mornarskom stilu, a ne kao brod. Ima dvije ugodne spavaonice, kupaonicu, prostranu dnevnu sobu, a svi interijeri su topli, obloženi kvalitetnim drvom i prevladava bijela boja. S obzirom na posebnosti ovoga doma, malo ljuljanja kada je vjetar nikome nije problem. Ako mislite da je život na brodu nešto u čemu biste uživali, sviđa vam se Švedska, a imate 800.000 dolara, ovaj brodić može biti vaš novi dom!

3. Vodeni toranj u New Yorku

Vlasnik ovoga prostora živio je u stanu iznad kojega se nalazio napušteni vodotoranj. Kada je arhitektima iznio zahtjeve da želi napraviti prostor u stanu pogodan za bijeg od svakodnevice i svih ljudi, gdje se može opustiti u samoći i u svom svijetu, odmah im je na pamet pao vodotoranj smješten odmah iznad njihovih glava. Klijent je kupio prava na toranj na 99 godina, i uređenje je moglo početi. Najzahtjevnije je bilo stepenište, koje je izrađeno po mjeri od nehrđajućeg čelika, te implementiranje prozora visokog 4 metra na istočnu stranu tornja. Prostor je zamišljen kao studio za čitanje, relaksaciju i slušanje glazbe. Kad bismo barem svi mogli imati takav toranj!

4. Vodotoranj u Londonu

Priča počinje 1877. godine kada je taj vodotoranj u venecijansko- gotičkom stilu izgrađen kao dio bolnice Lamberth. Nakon nekoliko godina prestao je s radom i propadao sve do 2008. godine, kada je prodan za 395.000 funti bračnom paru koji se u njega zaljubio i odlučio ga prenamijeniti u svoj dom iz snova. Napušteni, 30 metara visok vodotoranj postao je luksuzna rezidencija jedinstvene arhitekture i povijesti. Kuća sadrži četiri spavaće sobe i jedinstven prostor za dnevni boravak koji su vlasnici nazvali “kocka”. Posebnost je i panorama. Zahvaljujući obliku i visini tornja, te staklima na sve četiri strane svijeta pogled obuhvaća 360 stupnjeva širok vidik na London.

5. Crkva u Brisbaneu

Crkva?! O da! Iako su crkve građene da budu utočišta duhovnosti i molitve, nije zanemariva ni njihova veličanstvena arhitektura. Ova crkva u Australiji sagrađena je 1867. godine, a osim hrama jedno vrijeme bila je i kazalište. Ovu povijesnu zgradu arhitektonski studio Willis Greenhalgh prenamijenio je u suvremeni dom, ali ne na način da izvorna arhitektura bude prikrivena, nego istaknuta. Većina arhitektonskih elemenata je sačuvana i naglašena, a eksterijer je ostao gotovo netaknut. U interijeru se ističu prozori s lukovima i originalni stropovi s gredama. Kuća ima veliku kuhinju, vinski podrum, bazen s morskom vodom, tri spavaće sobe, studio i knjižnicu.

6. Crpilište vode u Yorkshireu

U sjevernoj Engleskoj smjestio se dom koji je u izvornom obliku sagrađen 1848. godine. Tada je služio kao pumpa i crpilište vode, nakon toga postao je napuštena derutna zgrada, a danas je luksuzna kuća. Iako je izvana ostala ista, unutrašnjost je sada suvremena, luksuzna i šik, a uz to što ima tri spavaonice i dvije luksuzno opremljene kupaonice, ima i dva dnevna boravka. Jedan intimniji, za vlasnike, i jedan prostraniji, za goste. Dozu šarma kući daju i krovni prozori zadržani na mjestima na kojima su i bili. Crpilište vode građeno je s malim brojem prozora na bočnim stranama zgrade pa su krovni ispali odlično rješenje za količinu svjetla u prostoru.

7. Staja u Burgundiji

Jeste li ikada koristili izraz “oni žive u štali”? Moguće je da jeste, ali sada mijenjamo kontekst. Transformacija staje u obiteljsku kuću bila je velik pothvat. Ali ne zbog “mirisa”, na što ste možda pomislili, nego zbog složenosti projekta i želje da se u prostoru zadrže arhitektonske posebnosti staje, ali dodaju funkcionalni prostori stambene kuće. Kroz interijer se provlači sklad starog i novog i kombinacije elemenata različitih stilova. Primjerice, betonski podovi i hrastove grede na stropovima suprotnosti su koje dobro funkcioniraju zajedno. Vlasnici i dizajneri studija Josephine Interior Design trudili su se implementirati elemente prošlosti i sadašnjosti da bi spojili nekadašnju funkciju prostora i sadašnju namjenu.

8. Teretni kontejneri

Koncept preuređenja teretnih kontejnera u vrtne kućice ili pomoćne objekte za goste postaje izrazito popularan. Ali ovaj projekt je prava stambena kuća u kojoj vlasnici provode cijelu godinu. Napravljen od 2 kontejnera dužine 12 metara spojena čeličnom konstrukcijom, taj simpatični prostor zauzima čak 93 četvorna metra. Kuća je podignuta na betonske stupove, a većina “zidova” kontejnera je ostakljena pa je prostor prepun svjetla. Arhitekti i vlasnici blisko su surađivali na realizaciji ideje: napraviti neuobičajenu a jeftinu kuću bez visokih kredita i enormne količine betona i građevnog materijala. Kuća se nalazi na velikom imanju u sklopu kojeg su i staje s konjima koje vlasnici uzgajaju.

U nastavku pogledajte kako su im uređeni interijeri.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:08