raj na osami blizu zadra

Par s petero djece: "Naš život je kao u seriji ‘Malcolm u sredini‘, ali pogledajte što smo uspjeli izgraditi"

 Press

Smještena na osami, novoizgrađena kuća Villa Volak, u koju vas danas vodimo, nudi puno sadržaja za djecu i odrasle kao što su biljar, stolni tenis, pikado, trampolin, odbojkaško igralište, dječje igralište, plinski roštilj, vrt s voćem i povrćem... Ali nudi i većini omiljenu zabavu - kupanje u bazenu, što znači itekako mnogo kada znamo da je ovo jedan od rijetkih smještaja u okolici koji imaju bazen. Udaljenost do centra grada Zadra i Nina je deset km, kao i do zračne luke, a do obližnjih plaža ima 10-15 kilometara. Točna lokacija je Briševo, a kuća ima površinu od 170 kvadrata.

image
Press
image
Press

-Ime Villa Volak je nastalo tako da smo uzeli prva slova imena sinova, od najmlađeg do najstarijeg; Val, Oliver, Luka, Aron i Karlo. Uz to, suprug i ja volimo školjke i zlatni rez što puževa i kućica volka predstavljaju. Mislim da smo stvorili savršeno mjesto za odmor i zabavu u mirnom i intimnom ambijentu - s ponosom govore vlasnici Blanka i Josip te pritom otkrivaju da je ponos još veći jer su skoro sve sami odradili. Naime, Josip se uhvatio projektiranja, a zajedno s Blankom uredio je i interijer, po svojim željama i ukusu.

image
Press
image
Press
image
Press
image
Press

- Nismo angažirali nikakve arhitekte i dizajnere. Sve ima naš potpis i išli smo raditi, kako bi se reklo, po našoj mjeri. Moja želja je bila dobiti otvoreni prostor u kojem se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, iznad kojeg sam htjela galeriju koja se u procesu pretvorila u mrežu za ležanje. Jos jedan moj prohtjev je bio veliki kuhinjski otok jer imamo petero djece i volimo se često družiti - pojašnjava vlasnica Blanka i dodaje da se kuća sastoji od četiri spavaće sobe, dvije kupaonice, kuhinje, blagovaonice, boravka, natkrivene terase, hodnika i igraonice, tj. sobe za biljar.

image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/

Kako su kuću prvo projektirali za sebe, a tek kasnije su je se odlučili iznajmljivati, otkrivaju vlasnici, spavaće sobe su više-manje odlučili urediti slično. Najposebnije su prostorije, prema njihovom mišljenju, galerija na kojoj se nalazi specifična mreža za odmor i garaža u kojoj se nalaze biljar star otprilike 40 godina, stara bakina šivaća mašina i stara djedova pisaća mašina.

image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/

- Interijer smo uređivali isključivo po stilu koji se nama sviđa, a to je prirodno i opuštajuće, nešto kao boho stil. Vodili smo se svojim instinktima i velika prednost je bila što oboje volimo isti stil, isti dizajn, iste boje i iste materijale - kažu vlasnici.

U spavaćim sobama tako prevladavaju nježne krem nijanse u kombinaciji s glavnom bijelom, u dnevnom boravku zelene i smeđe, kuhinja i blagovaonica su bijele u kombinaciji s drvom, a moguće "premonotonu" bjelinu kuhinje su domišljati vlasnici razbili žutim retro hladnjakom.

Namještaj u kući je kompletno nov, kupljen, a stolar je po želji vlasnika napravio kuhinjski otok, napu i stepenice od hrastovine. - Dizajnerskih komada nema, ali smo se mi igrali dizajnera pa smo tako osmislili visilice iznad kuhinjskog i blagovaonskog stola koje smo suprug i ja sami izradili. Nadalje, ogradu za stubište je suprug napravio od konopa svog pokojnog oca koji je njemu davno služio za vuču automobila, odnosno stajao je u prtljažniku auta, a podloške na koje je kačio konop je suprug sam napravio od ispilanih grana stabla crnike koje je otpilao u dvorištu - priča vlasnica Blanka i komentira da u kuhinji nije nikako htjela gornje elemente jer je cijeli život sanjala o ciglicama u kuhinji i zato nije htjela da ih gornji elementi sakriju.

image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/

- Koliko god suprug i ja volimo minimalizam toliko volimo i detalje i prirodne materijale te recikliranje, pa smo tako skupljali stvari koje bi nam mogle poslužiti za uređenje okoliša, kao što je stari kamen. Suprug ga je po Zadru i okolici skupljao godinama prije izgradnje kuće i sad ih je iskoristio za okruživanje vrtova, a vanjska slavina nam je stara zagrebačka slavina koju smo dobili od prijatelja arheologa. Od njega smo dobili i stari kameni sudoper koji ćemo staviti u konobu preko puta bazena, koju planiramo uskoro napraviti - otkriva Blanka koja se prisjetila i najizazovnijih trenutaka izgradnje i uređivanja ove kuće.

- Kada smo krenuli s izgradnjom, ja sam nosila naše peto dijete, odnosno suprug je imao dvoje djece otprije, ja jedno dijete otprije, jedno smo već imali skupa i još jedno na putu, a plan je bio da ćemo sami odraditi skoro cijeli interijer, kao što i jesmo, sve osim keramike. S malom bebom kasnije i s ukupno tada pet sinova sve je bilo izazov, uskladiti njihove rasporede s postavljanjem laminata, lijepljenjem tapeta, sastavljanjem namještaja i naručivanjem detalja koji će našu kuću učiniti posebnom s minimalnim budžetom. Sami smo uređivali kupaonice i izrađivali namještaj za njih. Isto tako, brusili smo i lakirali ogradu na terasi, vrata od igraonice, šivali zavjese, lijepili i fugirali kamen oko kuće, odbojkaško igralište napravili s djecom - sa smiješkom nabraja vlasnica Blanka i otkriva i poneku smiješnu anegdotu koja ih je pratila tijekom rada na njihovoj kući iz snova.

image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/

- Smiješna anegdota je ta da kad god bismo došli odraditi nešto s našom djecom zapravo bi nam djeca više štete napravila nego što bi mi nešto korisno u konačnici napravili. Najmlađi sin bi, dok bismo radili nešto, redovito uzeo najopasniji komad alata, tipa otvoreni skalpel, i trčao po kući s njim, tako da smo ih na kraju bili prisiljeni redovito odvoditi ih bakama. Tužna anegdota je ta da su nam prije dvije godine ukrali skoro pola novog namještaja koji smo mi na vrijeme naručili prije poskupljenja i držali kod našeg stolara u radionici. Prijavili smo to policiji, ali nas nikad nitko nije kontaktirao, a na dan prijave su nam rekli da oni, i da ih nađu, ne mogu ništa te da bismo mi trebali privatnu tužbu dizati. Pomirili smo se s tim, isplakali i nastavili punom parom dalje - govori vlasnica i za kraj otkriva da je najviše zadovoljna činjenicom da nisu odustajali unatoč svim preprekama i problemima koji su im stajali na putu te sinovima s kojima je njihov život na trenutke izgledao kao u popularnoj seriji "Malcolm u sredini".

image
Press
image
Press
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/
image
DSPHOTOGRAPHY/

- Zadovoljni smo svakim dijelom kuće i detaljem jer znamo koliko je vremena trebalo da svaki komad namještaja odaberemo, koliko smo ljubavi, vremena i truda uložili i relativno brzo završili s obzirom na naš ritam života i uz sve to redovito ugošćivali naše prijatelje, zvali ih na prespavanac, dječje rođendane organizirali, ljetno kino u vrtu pod zvijezdama im radili i osmišljavali s njima savršeno noćenje u šatorima pod zvijezdama - kaže vlasnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2024 12:59