SKRIVENI DRAGULJ

Pogledajte kakav arhitektonski biser je napravio Eric De Marchi iz Luxembourga u Bobovišćima na Moru: ‘Ova kuća je san snova!‘

 Luka Barković
Dva volumena postavljena na vrhu prizemne etaže svojom tipologijom i dimenzijama odražavaju tradicionalnu arhitekturu ovog mediteranskog kraja

Kako napraviti kuću koja ne nadjačava svoju okolicu, već se naprotiv čini kao nešto što je baš tu odavno pripadalo? Odgovor smo pronašli u pitoresknom Bobovišću na Moru, skrivenom dragulju otoka Brača poznatom po tradicionalnim kamenim kućama i mirnoj atmosferi u kući De Marchi, smještenoj na vrh idiličnog brežuljka s pogledom prema uvali mjesta.

Projekt kuća De Marchi bavi se izazovom postizanja modernog luksuznog življenja na Mediteranu uz očuvanje identiteta lokacije. Kuću je projektirao višestruko nagrađivani arhitektonski studio Aalto, a nastoji zadovoljiti današnje standarde luksuznog života na Mediteranu, zadržavajući identitet mjesta i vremena u ravnoteži s težnjama korisnika.

image

Arhitekti arhitektonskog ureda Aalto (s lijeva na desno): Marin Bodrožić, Marin Petković, Andrea-Matea Vidović, Ante Koprčina, Tomislav Bota, Tomislav Alujević (u prednjem planu, vlasnik ureda), Karla Ćalušić Draganja, Žarko Alujević, Ivan Petričević

Sara Bekavac

- Iako je uvijek lijepo kad te prepozna struka, najvrjednija nagrada su nam ostvareni projekti koji poboljšavaju prostor u kojem se nalaze i zadovoljni klijenti kojima smo svojom arhitekturom poboljšali kvalitetu života - ističu arhitekti iz splitskog studija Aalto, koji čini tim od desetak arhitekata, s osnivačem i vlasnikom Tomislavom Alujevićem na čelu, te stručnih suradnika i članova - arhitekata Marina Bodrožića, Ante Koprčine i Ivana Petričevića.

image
Luka Barković
image

Kuća De Marchi ima 245 kvadrata bruto površine

Luka Barković
image
Luka Barković
image

Naglasak u procesu projektiranja bio je na blagodatima lokacije, suncu, vjetrovima, terenu i vizurama s primarnom željom uklapanja u kontekst i okolicu

Luka Barković

U posljednje vrijeme ponajviše su usmjereni na projektiranje luksuznih resorta i vila te su u toj domeni prepoznati pa i nagrađeni u kategoriji Najboljeg luksuznog arhitektonskog studija u Hrvatskoj u sklopu Luxury Lifestyle Awards u 2021. godini. Osim toga, za projekt Maslina Resorta o kojem smo nedavno pisali nagrađeni su s BIG SEE Architecture Award u kategoriji turističkih zgrada, a za Kuću De Marchi, koju vam danas predstavljamo, dobili su nagradu BIG SEE Architecture Award 2024. u kategoriji stambenih građevina.

Kuća De Marchi pritom nije iznimka.

image
Luka Barković
image
Luka Barković
image
Luka Barković
image
Luka Barković

- Kuća De Marchi ima 245 kvadrata bruto površine, te se sastoji od prizemlja s konobom, roditeljskom sobom, kupaonicom, WC-om, kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, na koji se naslanjaju dva volumena. Dok je jedan povezan toplom vezom i sadrži dječje sobe s kupaonicom, drugom se pristupa hladnom vezom, koji programski odgovara gostinjskom apartmanu, namijenjen široj rodbini i prijateljima - kažu nam arhitekti.

Naglasak u procesu projektiranja bio je upravo na blagodatima lokacije, suncu, vjetrovima, terenu i vizurama s primarnom željom uklapanja u kontekst i okolicu.

- Dizajn vanjskih prostora okružuje kuću, pružajući niz pogleda i okruženja, naglašenih promjenama materijala. Atrij između volumena prirodno poziva posjetitelje unutra, vodeći ih do srca kuće, protežući se do terase i bazena. Krovovi prizemlja u funkciji terasa soba stvaraju različite ambijente - od intimnih, skrovitih prostora do prostora za druženje. Izmjena materijala zonira prostore dok se provlačenjem kamene fasade unutar kuće dodatno poništava granica između unutarnjeg i vanjskog. Dizajnirajući unutarnja i vanjska stubišta kao lagana i prozračna te fokusiranjem na odabir prirodnih materijala poput drva, mikrocement podova, kamena i šljunka postignuta je lagana i uravnotežena baza koja povećava osjećaj prostora te poput platna dopušta korisniku da unese svoj karakter, navode nam arhitekti.

image
Luka Barković
image
Luka Barković
image
Luka Barković
image
Luka Barković

- Investitor projekta je Eric De Marchi, podrijetlom iz Luxembourga, kojeg je posao s obitelji doveo u Hrvatsku. Nedugo nakon dolaska i sam je poželio ovdje boraviti češće s obitelji, potencijalno i stalno, što je rezultiralo ovim projektom. Od njega smo dobili osnovni tražen program, ali i potpuno povjerenje u našu arhitektonsku viziju, što je najbitniji za dobru suradnju i dobru arhitekturu - ističu arhitekti.

Kuća De Marchi traži odgovor na pitanje kako zadovoljiti današnje standarde luksuznog života na Mediteranu, zadržavajući identitet mjesta i vremena u ravnoteži s težnjama korisnika.

- Cilj nam je bio dizajnirati kuću koja postaje gledalište s vizurama prema života u uvali, kasnim ljetnim feštama, dolascima i odlascima jedrilica, dok pomalo poprima osobine mjesta i biva njegov neizostavan dio, skrivena, utopljena u krš, agave i stijene. Vjerujemo da posebnost upravo leži u konceptu kuće. Integracija s prirodom kao motiv rezultira tematiziranjem mediteranskog suhozida, koji meandrira kroz nisko prizemlje kuće ukopano u teren.

image

Kamena fasada izrađena je od lokalnog grubo obrađenog kamena i upotpunjena je suvremenim detaljem betonskog prevjesa

Luka Barković
image
Luka Barković
image
Luka Barković
image
Luka Barković

Materijali korišteni u gradnji odabrani s idejom da Kuća De Marchi ne samo zadovolji suvremene luksuzne standarde, već i ostaje u skladu sa svojim mediteranskim okruženjem.

- Kamena fasada izrađena je od lokalnog grubo obrađenog kamena i upotpunjena je suvremenim detaljem betonskog prevjesa. Gornji volumeni završeni su teksturiranim žbukom koja komplementira nijansu kamena. Otvori i ograde dizajnirani su sa svijetlom završnom obradom kako bi u naravi bili što nenametljiviji. Zaštita od sunca postignuta je drvenim brisolejima, tradicionalnim lokalnim elementom reinterpretiranim s modernom izvedbom, dodajući privatnost spavaćim sobama.

Podne obloge pažljivo su odabrane kako bi se različiti prostori dodatno zonirali.

- Parkiralište, terase oko soba i atrij obrađene su šljunkom, dok je šetnica izvedena u glatkom poliranom betonu. Glavna terasa ističe se lokalnim brušenim kamenom, a terasa za sunčanje diferencirana je drvenom oblogom. Unutarnji prostori obrađeni su mikrocementom za elegantan, ujednačen izgled, dok kupaonice imaju pločice radi praktičnosti i trajnosti.

- Planovi su nam nastaviti s radom, čeka nas puno projekta, različitih tipologija, mjerila i faza, nadamo se da ćemo i njih realizirati s jednakom brigom i trudom - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 07:25