IDEMO U SMOKVICU!

Poznati vinar obnovio 300 godina staru kuću na Korčuli: ‘U treću spavaću sobu uskoro stižu roza detalji‘

Obitelj Kunjašić

 VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
U prizemlju je mračna i hladna konoba, specifična po živoj stijeni, dok su gore stambene etaže. One su svojim uređenjem toplije i umirujuće

U Smokvici, jednom od pet starih naselja na otoku Korčuli, živi oko 1000 stanovnika. Među njima je i poznata vinarska obitelj Kunjašić čiju je stoljetnu tradiciju bavljenja vinovom lozom, nakon završetka Agronomskog fakulteta, nastavio i unuk Ljubo. Njegovi su preci prije 300 godina u središtu Smokvice, na brežuljku pokraj glavne ceste odakle se pruža prekrasan pogled na vinograde pošipa, sagradili kamenu kuću u kojoj se stanovalo sve do 1982. godine.

Ona je u međuvremenu doživjela sudbinu mnogih dalmatinskih kuća vapeći za obnovom, a kad su Ljubo i njegova supruga Maja, iz obližnje Vele Luke, počeli tražiti lokaciju za obiteljski dom, stalno su se vraćali toj kući. Naime, Ljubo je vidio njezin potencijal te je u njemu dugo tinjala želja za obnovom.

image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

- Djeda Ljubu zamolio sam da mi prepusti obnovu kuće, da ta kuća postane naš dom. On je bio presretan jer se na kući vidio zub vremena. Sama gradnja kuće odvijala se u fazama, što se najbolje vidi kada se zaustavite ispred pročelja: po načinima slaganja kamena, njihovoj veličini i kvaliteti mogu se vidjeti životne okolnosti obitelji tijekom stoljeća - priča Ljubo, dodajući kako je u prizemlju već bila konoba, puna drvenih bačvi tako da su odmah imali ideju njezine prenamjene u degustacijski prostor vinarije Kunjas, a gornja dva kata u stambeni prostor.

Vrijeme karantene zbog pandemije koronavirusa iskoristili su za raspremanje kuće - od nje su ostali samo drveni podovi i kameni zidovi, a otprilike istodobno stupili su u kontakt s arhitektom Marijem Furčićem koji, unatoč bečkoj adresi i velikim europskim projektima na kojima radi poput trenutačno najvišeg stambenog nebodera u Beču Danube Flats, nije prestao primati projekte u Hrvatskoj.

image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

- Naša zemlja i naši ljudi uvijek su mi inspirativni i divno mi je gledati kako standard u Hrvatskoj raste svake godine - kaže Furčić, dodajući kako se u ovom projektu stvorila jedna divna sinergija, a radovi su izvedeni do kraja u jednom dahu, iako su trajali dvije godine.

- Od početka smo s Marijem kliknuli, tako da je sve nekako prirodno teklo. On nas je uputio na prednosti i nedostatke ovakve obnove, a mi smo znali što želimo. Za to je kriva "umjetnička crta" Maje koja je povjesničarka umjetnosti po struci te je njezina suradnja s Marijem dovela do finalnog rezultata: maksimalno je zadržana autentičnost kuće, posebice izvana, s modernim štihom u interijeru - dodaje Ljubo.

image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

Budući da u kući dugo nitko nije živio, objekt je zahtijevao cjelovitu obnovu od temelja do krova, uključujući i nove električne instalacije te instalaciju vodovodne i kanalizacijske mreže, a znatna su sredstva uložena i u energetsku učinkovitost. Pritom je eksterijer zadržao izgled klasične otočne kamene kuće dok je unutrašnjost modernizirana te inspirirana Mediteranom.

Ukupna je površina kuće 165 kvadrata, od čega je 110 kvadrata stambenog dijela. On je organiziran kao open space s kuhinjom i dnevnim boravkom na jednoj etaži te spavaćim dijelom s tri sobe na drugoj do koje vodi atraktivno spiralno stubište. U podrumu je, pak, otkrivena živa stijena na kojoj je sagrađena kuća, a koja je ostavljena vidljiva u prostoru vinarije.

image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

- U projektu kao da postoje dva svijeta. Stambene etaže su vrlo tople, nježne, lagane. Prevladavaju natur hrast i topla neutralna paleta boja s puno svjetla. Sve što se može primiti rukom napravljeno je od masivnog hrasta, zaobljeno i oblikovano da pruža ugodan osjećaj dok se koristi, kao što su velike ručke na kuhinji. Stropovi vizualno ne dodiruju zidove, htio sam osjećaj kao da lebde u prostoru, lakoću. Htjeli smo stvoriti topli dom za njihovu obitelj. Donji kat, gdje je konoba, potpuno je suprotan: hladan, grub, masivan. Naglasak je na kamenu i crno bajcanom hrastu, interijer je u polumraku. Namještaj je vrlo težak, s oštrijim oblicima. A stijena samo dopunjuje temu konobe koja je već tu - opisuje Furčić.

Nastojalo se u većoj mjeri birati proizvode hrvatskih brendova: na podu stambenog dijela je parket od slavonskog hrasta proizvođača Mopar, svi stolarski radovi prepušteni su tvrtki Carek interijeri prema nacrtu arhitekta Furčića koji je posebno za ovaj projekt dizajnirao i ručke u kuhinji te blagovaonski stol, stropna rasvjeta i prekidači Living now većinom su kupljeni u Art rasvjeti, lampe su iz dizajnerskog studija Grupa, a zaobljeno ogledalo kod ulaza iz brenda je Linderior. Zidove krase tapete Studijo od kojih se ističe karta svijeta u dječjoj sobi, a usput smo doznali da najmlađi član obitelji nije mogao sakriti oduševljenje krevetom-kućicom koja je također rađena po mjeri.

image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
image
VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

- Svi ovi detalji ističu jedinstvenost i sofisticiranost projekta, stvarajući prostor koji odražava harmoniju između tradicionalnog i modernog dizajna - ističe Furčić.

Ispred kuće je uređena terasa konobe i mala sunčana terasa - Furčićeva interpretacija tradicionalnog "sulara" ili "balature". Ispod nje je ljetna kuhinja.

- U konobi još ima detalja koji nisu do kraja završeni, a jedan od važnijih je arhivski podrum najboljih berbi. On se nalazi na mjestu nekadašnje cisterne za vodu do koje vode staklena vrata u podu. No, ono za našu malu obitelj najvažnije, u treću spavaću sobu, koja je na prvu samo bazično uređena, za nekoliko mjeseci stižu roza detalji - ponosno otkriva Ljubo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2024 13:20