Projekt za hrabre

Prijateljice sagradile drvenu kuću od lameliranih greda kod Vukomeričkih gorica i oduševile sve

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Fotografije kuće snimljene su prije potresa, u kojem je prošla s nezamjetnim oštećenjima

PROFIL

  • INFO: kuća od lameliranih greda dim. 1,2 x 16 cm
  • LOKACIJA: Barbarići Kravarski
  • PROJEKT: tvrtka Drvo konstrukt

Provjerili smo kakvu priču o nastanku krije ovo divno mjesto.

Potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a snažno se osjetio i u Zagrebačkoj županiji, iza sebe je ostavio mnoge porušene zgrade, kuće, domove i živote. Teško je reći kolika je točno šteta, a vjerojatno će se zbrajati još dugo. Ipak, kako ne bismo samo pričali o lošim stvarima, danas vam donosimo jednu lijepu priču, također s potresom pogođenih područja. Odlazimo u Barbariće Kravarske, naselje u općini Kravarsko. Tamo se nalazi jedna lijepa drvena kuća, koja je itekako vrijedna komplimenata, što se tiče interijera, ali i eksterijera. Fotografije ove kuće odlično je ovjekovječila naša fotografkinja Neja Markičević neposredno prije razornog potresa, a vlasnice, dvije prijateljice, otkrivaju kako, unatoč ružnom iskustvu i blizini epicentra, kuća nije oštećena u potresu. Priznaju da se osjećaju sigurno u njoj, a to prije svega pripisuju svojoj dobroj odluci da se upuste u avanturu potrage i samostalne gradnje. Ili - kako bi vlasnice rekle - bio je to njihov “dare to” projekt. Tako su postale suvlasnice ove divne drvene ljepotice; jedna je uložila zemlju i staru kuću, a druga dio financija i znanje o uređenju.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U lipnju prošle godine kuća je šleperom stigla iz Austrije. Prije toga srušena je stara kuća na tom zemljištu te su postavljeni novi temelji

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

No, krenimo redom. Kuća se nalazi u brežuljkastom predjelu Vukomeričkih gorica, blizu Kravarskog, i namijenjena je stanovanju dviju osoba, ali lako može biti i za više njih.

- Imale smo vinograd s vikendiom, ali je želja za drvenom kućom rasla sa svakim povratkom sa skijanja, gdje se boravilo u takvim kućama. Odluka o gradnji drvene kuće bila je početak potrage za kućom koja neće biti samo jedna u nizu drvenih montažnih kuća, nego moderna, energetski učinkovita kuća, ugodna i zdrava za život, brzo gotova, financijski isplativa.

Nakon dugotrajnog istraživanja odlučile smo se za kuću od lameliranih greda 12 x 16 cm, s unutarnjom izolacijom od kamene vune debljine 10 cm, u drvenim štaflama, te s drvenom oblogom od 2 cm, što sve zajedno čini zidove debljine 24 cm. Pošto Hrvatska oskudijeva u proizvodnji lameliranih greda, pronašli smo tvrtku Drvo konstrukt Antonija Stareka iz Lepoglave za tehnički projekt, narudžbu i dostavu građe iz Austrije te samu gradnju (kuća do krova, pregradni zidovi, ali bez keramike, podova, struje, vode…). Odlučile smo se za lamelirane grede zbog njihovih odličnih svojstava u odnosu na karakteristike drva kao građe (troslojno lijepljeno, industrijski prosušeno i tretirano) te certifikat o protupotresnosti i protupožarnim svojstvima građe. Otpočetka smo znale kako će kuća izgledati iznutra i izvana te kako će izgledati njezin okoliš, tako da je arhitekt koji je radio na građevinskoj dozvoli samo poštovao naše želje - otkrivaju vlasnice, kojima je Antonio Starek prema njihovu tlocrtnom rješenju rasporeda prostorija napravio projekt i kuća je 5. lipnja stigla na šleperu iz Austrije. Prije toga bilo je potrebno iseliti staru kuću, srušiti ju i napraviti nove temelje.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
Posebnost je unutrašnjosti kuće i visoki nadsvođen strop, viši od četiri metra, što prostoru daje voluminoznost i stvara dojam luksuza
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Stil koji se želio dobiti u dnevnom boravku mješavina je skandinavske jednostavnosti s elegantnim detaljima i osobnim predmetima koji daju topao štih

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Pošto je recikliranje i ekološki pristup važan dio našeg pogleda na svijet, sve što se moglo iskoristiti od stare kuće se iskoristilo, a ono što nam nije trebalo poklonilo se. Tako je od natkrivene nadstrešnice s terase nastala nova drvena kućica za ostavu, a sva krovna građa iskorištena je za zatvaranje njezinih zidova te za gradnju povišene gredice. Druga je još u planu. Cvijeće i drveće je iskopano pa posađeno na nove lokacije, a dio stare ograde obojen je i iskorišten za novu - pričaju vlasnice.

Inače, kuća je prizemnica, jednostavnog oblika, dimenzija 10 x 9 m. Orijentacije je sjever - jug, a ulaz je na sjevernoj strani. Na istoj su strani kuhinja i kupaonica. Ulazni prostor povezan je s ostatkom otvorenog prostora u kojem su kuhinja, blagovaonica i boravak. U ulaznom prostoru ormar je, rađen po mjeri, za kapute, torbe i cipele te veliko ogledalo s klupčicom za lakše izuvanje. Nakon ulaznog prostora, s desne strane nalazi se kuhinja G oblika, koja završava šankom okrenutim prema blagovaonici. Uz jedan zid kuhinje smješteni su svi visoki elementi: side by side hladnjak, vinski hladnjak, pećnica, mikrovalna…. Ostatak kuhinje ima samo niske elemente, s velikim prozorom na sjevernoj strani i pogledom prema Sljemenu. Kuhinjske fronte izrađene su od crnog feniksa, tako da nema otisaka prstiju, a radna ploča je od iverala Halifax.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Planirano je podno električno grijanje, no u boravku postoji kaljeva peć koja je naslijeđena, ali je presložena. stavljeni su joj novo, veće ložište te veća staklena vrata

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Stil koji se želio postići u blagovaonici i boravku mješavina je, otkrivaju vlasnice, skandinavske jednostavnosti s elegantnim detaljima i mnogo osobnih predmeta koji stvaraju topao ugođaj. Elegancija je postignuta kutnom garniturom od tirkizno-zelenog pliša, vitrinama s kristalom i detaljima u boji starog zlata na lusterima i ukrasima. U istom je stilu i veća spavaća soba, a u manjoj je zastupljena jednostavnost, začinjena “memory wallom” koji se sastoji od tapete karte svijeta, i fotografija s putovanja povezanih s kartom srebrnim nitima. Kupaonica nastavlja zadani stil velikim mramornim pločicama na podu i zidu, ali je podređena funkcionalnosti, pa su u njoj i walk in tuš-kada i samostojeća kada. Kako sve ne bi djelovalo previše hladno, na dijelu zida postavljene su drvene obloge.

- Boje su pomno odabrane. Boja na vanjskom dijelu kuće je antracit, ali da ne bi izgledala industrijski, nego suvremeno, zadržana je prirodna boja drva na futer-štokovima stolarije i donjem dijelu krovnih greda te na nadstrešnici i pergolama na terasi. Unutrašnjost kuće stoga je bajcana u bijelo, s crno bajcanom stolarijom i zadržavanjem najduže nosive grede u prirodnoj boji kako bi se sve povezalo s vanjskim izgledom kuće - govore vlasnice.

Posebnost unutrašnjeg dijela kuće je i visok nadsvođen strop, viši od četiri metra, što prostoru daje voluminoznost i dojam luksuza.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Iz centralnog dijela može se izaći na dvije terase kroz klizna vrata. Sve terase oko kuće su popločene radi lakšeg pristupa i održavanja. Manja terasa je na zapadnoj strani, a zvijezda ove kuće, velika južna terasa, proteže se cijelom širinom kuće. Dio terase je natkriven (2 m), a nad dijelom je pergola, tako da je terasa površine 45 m². Ispred nje je travnjak za koji se planiraju aktivnosti na otvorenom u većem dijelu godine. S terase se izlazi na popločeni dio na kojem su tijekom ljeta jacuzzi i solarni tuš, a tijekom zime vanjski kamin, oko kojega se sjedi umotan u dekicu, promatra zvijezde, peče se kobasice, kukuruz i slično.

- S istočne strane kuće dvije su drvene kućice, jedna je nastala recikliranjem postojećih materijala sa stare kuće i služi kao ostava, a druga je gostinjska. Na istoj strani je i natkriven parking s kojega se može ući u kuću kroz malu sobu, kako bi pristup kući bio olakšan za ružnog vremena. Nema potrebe za otvaranjem kišobrana, a ovdje na selu gotovo se stalno nešto nosi u vrećicama - ističu i dodaju kako je rasvjeta jako važna za ljepotu ove kuće, kako vanjska tako i unutarnja.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
Veća spavaća soba je ugodna i u njoj se osjeća toliko željena prirodnost
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Posebno zato što je morala biti precizno planirana unaprijed, bez onog “sad sam se sjetio da bih ovdje utičnicu ili luster, pa ću malo zaštemati.

U dućanu električne robe u kojem smo nabavljali materijal prodavač nas je pitao gradimo li trokatnicu koliko smo bužira i žica kupili. Naravno, planirani su i elementi za pametnu kuću, kako bi se sa svime moglo upravljati putem aplikacije s mobitela.

Planirano je podno električno grijanje, ali u boravku postoji kaljeva peć - kamin koji uzet iz stare kuće, presložen, stavljeni su novo veće ložište i veća staklena vrata, a postavljen je na podest, tako da se vatra u kaminu vidi gdje god se sjedi.

Budući da investitorice vole promjene, planirana je mogućnost zakretanja kutne garniture. U ljetnoj je veziji garnitura okrenuta prema zapadnom zidu, radi lakšeg prolaska prema kliznim vratima i izlaska na terasu, a u zimskoj gleda prema kaminu i vatrici u njemu te prema šumi i livadi ispred terase, što će posebno biti lijepo kad pada snijeg i u proljeće kad procvatu voćke. Posjed ima veliki voćnjak koji se održava ekološki, samo orezivanjem i prskanjem plavim uljem. U njemu ima krušaka viljamovki, jabuka, višanja, trešanja, bresaka, kestena...

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

S istočne strane dvije su drvene kućice. Jedna je nastala recikliranjem materijala sa stare kuće i služi kao ostava, a druga je po namjeni gostinska

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Za kraj pitamo vlasnice koji su bili najveći izazovi.

- U mnogočemu je ovo bio pionirski pothvat i za nas i za majstore, napose za električara i vodoinstalatera. Svi smo pomalo učili i mučili se, ali isplatilo se. Radovi su tekli usporedo, i oni na unutarnjem i vanjskom uređenju, što je često ljutilo majstore i iziskivalo puno strpljenja, pregovora, organizacije i beskrajnog premještanja dasaka, cigli i pijeska s jedne strane kuće na drugu. Jako puno toga napravili smo sami, od završnih radova - bojanja knaufa, bajcanja unutarnje drvene obloge, farbanja dijela vanjske ograde - do sadnje trave i drveća. U nepuna četiri mjeseca, jer useljenje je bilo krajem rujna, dobili smo kuću spremnu za život. Nakon života u stanovima, život na selu, ostvarenje je životnog sna, unatoč potresu. Osjećamo se sigurno u ovoj kući - poručuju vlasnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 07:40