projekt tjedna

Renovacija dvoetažnog stana i svi njeni izazovi u zgradi od povijesnog značaja

 FRENCH+TYE

Renovirati oveći dvoetažni stan koji bi u svom novom ruhu trebao biti omaž vremenu i stilu u kojemu je izgrađen impozantni neboder u kojemu se nalazi nije bio nimalo lak zadatak, ali studio Archmongers, odnosno njihovi arhitekti Margareth Bursa i Johan Hybschmann objeručke ga se prihvatio i odlučio "slaviti beton i metal" koristeći ih na zidovima i detaljima koliko god su bili u mogućnosti.

Smješten na 23. i 24. katu kultnog Trellick Towera, ovaj stan pruža prekrasan panoramski pogled na London, radi čega su i dnevni boravak, spavaća soba i kuhinja ukrašeni velikim kliznim vratima i prozorima, omogućujući tako dovoljno prirodnog svjetla u unutrašnjem prostoru.

image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE

Stvoriti jasnu vizualnu poveznicu s prepoznatljivim vanjskim obilježjima tornja, što je bila želja vlasnika stana, značilo je da interijer treba odisati skromošću, ali istovremeno odavati dojam čvrstoće i kvalitete korištenog materijala. Baš zato iz Archmongersa odlučili su sav dizajn uskladiti s već postojećim materijalima u stanu među kojima su linoleum, terrazzo i čelik. Za postizanje željene poveznice dijelovi betonskih zidova ostavljeni su izloženi, bez ikakvih intervencija sdrugim materijalima ili bojom.

image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE

Ograda od orahovine, zidne obloge i rukohvati dio su detalja izrađenih po narudžbi koji doprinose željenoj jednostavnoj estetici interijera, nenametljivi su, ali je jednostavno na njih skrenuti pažnju. U kuhinji je također zadržana jednostavnost, a za stvaranje izdržljivog radnog prostora korišteni su nehrđajući čelik i bijela storlarija. Originalni okvir vrata je prenamijenjen u unutarnji prozor koji vizualno povezuje različita područja stana i tako mu pojačava koheziju.

image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE
image
FRENCH+TYE

Obje kupaonice doživjele su nešto veseliju transformaciju za koju su prvenstveno zaslužne šarene slavine, a potom i upečatljivi terrazzo. I ovdje su najmeštaj i betonski umivaonik rađeni po mjeri. Kako bi se poboljšala održivost zgrade i smanjio utjecaj na okoliš, sva su originalna vrata i okviri zadržani i opsežno obnovljeni, dok su vanjskim prozorima i kliznim vratima poboljšane zvučna i toplinska izolacija.

- Očuvanje arhitektonskog integriteta zgrade bilo je najvažnije. Projekt Trellick Tower služi i kao počast povijesnom značaju zgrade i bezvremensko ažuriranje koje podiže njezinu ostavštinu na nove visine - rekla je arhitektica i partnerica u Archmongersu, Margareth Bursa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. kolovoz 2024 04:19