Purga. Ako dobro razmislite, ovo će vam ime zasigurno zvučati poznato. Riječ je o kultnom restoranu iz ranih 90-ih godina u kojem su se mogla vidjeti poznata lica, a bio je i omiljena kulisa za snimanje spotova domaćih rock bendova. No, ovaj restoran u srcu Zagorja, u Zlatar Bistrici, odavno je ispratio svoje posljednje goste. Godinama je bio zatvoren dok ga prije šest mjeseci nije kupio novi vlasnik, tvrtka ZMH Horvat iz Konjščine, koji su jedni od najvećih proizvođača smrznute hrane u Hrvatskoj.
Naravno, odlučili su mu vratiti stari sjaj, i to uz pomoć arhitektice Maje Bručić iz studija Lotus Architecti. Posljednjih šest mjeseci ona i njezin tim intenzivno su radili i ostvarili totalni makeover, koji je predstavljao poseban izazov jer je valjalo zadržati staru tradicijsku zagorsku arhitekturu u duhu suvremenog izričaja. Ipak, naporan rad rezultirao je novim, zanimljivim interijerom koji danas, prvi put nakon duljeg vremena, prima svoje goste.
– Riječ je, dakle, o starom restoranu, koji je otvoren početkom devedesetih godina. U njega su dolazili ljudi iz Zagreba, ali i cijele Hrvatske, jer je prije u Zlatar Bistrici bila tvornica kabela za Peugeot, Renault i Citroen. Logično, tu su jeli i mnogi stranci jer je Zlatar Bistrica bila jako razvijeno mjesto i taj restoran je zapravo bio glavni restoran u tom dijelu Zagorja – priča arhitektica Bručić.
Adaptacija i renoviranje
Restoran se zatvorio, a kada ga je kupio novi vlasnik, u kasno proljeće, krenuli su radovi: komplenta adaptacija i renoviranje. – Prostor nije bio u dobrom stanju. Dotrajali materijali, obloge i oprema, sustav grijanja, izolacije, propala stolarija i drvena građa od koje je restoran bio sagrađen značili su samo jedno – napraviti sve novo, ići u srž.
Zadržali smo tzv. ovojnicu – volumen kuće, odnosno gabarite, te staro pročelje koje smo obnovili. Puno pregradnih zidova na području kuhinje smo srušili i tako dizajnirali veliku prostranu kuhinju, koja ima zidove u imitaciji betona, te je kompletan sustav ventilacije vidljiv, sve pomalo industrijski. Velika staklena stijena u kuhinji osigurava vizualnu komunikaciju između gostiju i kuhinje.
Vlasnici restorana bili su zadovoljni kako smo napravili projekt i prijedlog dizajna u kojem smjeru treba ići makeover te su s punim povjerenjem prepustili nama donošenje svih odluka vezanih uz dizajn te vođenje i nadzor projekta, iako su i oni sami bili 100 posto prisutni u projektu i bili upućeni u svaki detalj. Zajednički cilj svima bio je da se osjeća duh Zagorja, stara povijest, kultura i tradicija kulinarstva koje ovo mjesto ima. Dalje je sve bilo na nama – prepričava Maja početak suradnje.
Kulinarske večeri
Osnovni materijal koji prevladava u interijeru je drvo, i to hrast. – Išli smo na varijantu da je drvo pjeskareno pa češljano kako bi se dobila ta struktura koja se osjeća i na opip. Zidovi su, pak, blago zlatni. Kompletan namještaj radila je tvrtka iz Slavonskog Broda prema našem dizajnu, a sve je napravljeno od kvalitetnog hrasta. Grede na stropu su postojeće koje smo htjeli zadržati, ali su obrađene, kompletno pobrušene – kaže Maja.
U centralnom dijelu nalazi se otvoreni kamin koji je napravljen od istarskog kamena i drva
Što se tiče rasporeda, odmah nakon ulaska s lijeve strane nalazi se ‘cigar room’, prolazi se pored šanka i dva barska stola (gdje gosti mogu popiti aperitiv dok čekaju stol) te se dolazi do kuhinje, male sobe restorana, VIP soba i velike sale. – Kuhinja je otvorena jer vlasnik ima plan raditi kulinarske večeri s masterchefovima tako da bude otvorena prema restoranu. Koristili smo tamnu boju keramike koja imitira beton, a na stropu nismo sakrivali instalacije jer smo htjeli postići industrijski stil, što je u kontradikciji s tradicijom Zagorja, ali to je, kako sam već naglasila, igra koju smo željeli postići – spoj modernog i tradicionalnog – kaže Maja te dodaje kako je kuhinja opremljena vrhunskom tehnologijom.
Iz prve, manje prostorije, ulazi se u VIP prostor koji je odvojen staklenim vratima. Naime, u njemu će gosti imati privatnost, a s druge strane neće biti izoliran. Velika prostorija u istom je stilu kao i ostale prostorije. Spoj hrasta i stare cigle na zidovima. Ovdje pak pozornost privlači kamin koji se nalazi na samoj sredini te je otvoren sa svih strana.
Poput čupavog tepiha
– Za njega smo koristili kamen i drvo iz Istre. Na podu oko kamina je gotovo neobrađeni kamen koji djeluje pomalo kao čupavi tepih tako da se stvara vizualna varka, a sve s ciljem dobivanja ugodnog prostora gdje će gosti rado doći u svako doba godine. Ono što čini važnu dimenziju ovog prostora jest rasvjeta. Naime, dosta pažnje posvećeno je sekundarnoj rasvjeti koja će, ističe arhitektica, navečer stvarati jedan novi prostor u odnosu na dnevnu verziju. – Lampe su jednostavne, sastoje se od tanjura i žarulje i imaju potpis talijanskog proizvođača – dodaje Maja Bručić.
Na zidovima cijelog restorana nalaze se fotografije raznih naroda i njihovih kultura uživanja u hrani, dok se na određenim dijelovima nalaze stari rekviziti i pomagala koji su se koristili u kuhinjama naših prabaka. – Kroz tu izložbu pokušali smo dočarati običaje ljudi pri konzumiranju hrane na globalnom nivou, a s druge strane podsjetiti se kakva je naša povijest – priča Bručić.
Što se hrane tiče, u Purgi se nepce može zaigrati okusima tradicionalne zagorske kuhinje, i to sa starim zaboravljenim receptima, ali i ribom koja će se spremati na zagorski način. – Budući da smo htjeli stvoriti dodatnu vrijednost već postojećem brandu, dizajnirali smo i logo koji je spoj ribe i limesa, znaka za beskonačnost. Riba jer je to glavni posao tvrtke vlasnika, a beskonačnost jer želimo da tradicija Purge traje zauvijek – zaključuje.
Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....