RENOVACIJA NA JEZERU

Stara koliba godinama je bila izložena dugim i teškim zimama, a onda su novi vlasnici zasukali rukave i pretvorili ju u ‘A frame‘ ljepoticu

 IAN BALMOREL
Velika staklena ploha otvorila je pogled prema jezeru i istovremeno optimizirala raspoloživi prostor kućice za bolje korištenje

Smještena tik uz jezero, zapuštena i hladnim kanadskim zimama prepuštena koliba iz pedesetih godina prošlog stoljeća, dobila je novo ruho u A frame formi. novi su vlasnici, naime, čim su ugledali njezinu poziciju, znali kako žele da izgleda nakon renovacije i odmah se upustili u radove, prenosi v2com.

Za to su angažirali snalažljiv lokalni arhitektonski studio, Matière Première Architecture, i njegovu pridruženu građevinsku tvrtku, Nu Drom, koji su u zadatak dobili obnoviti trošnu drvenu nekretninu s puno potencijala na način da bude prigodna za korištenje kroz tri godišnja doba i da se maksimalno iskoristi sva postojeća kvadratura.

image

Velika staklena ploha otvorila je pogled prema jezeru i vizualno "proširila" interijer

IAN BALMOREL
image
IAN BALMOREL
image

Velika staklena stijena osigurava pogled na vodu i stvara povezanost s vanjskim dijelom kuće

IAN BALMOREL
image
IAN BALMOREL
image
IAN BALMOREL

Odlika je pala na popularni "A frame" oblik sa velikom staklenom plohom koja je otvorila pogled prema jezeru i istovremeno optimizirala raspoloživi prostor kućice za bolje korištenje. Time je dobivena i veća povezanost interijera i eksterijera te više svjetla za kvalitetnije uživanje u odmoru.

Dizajneri su odabrali svjetle tonove u nijansama bijele i kadulje kako bi njima promaknuli opušteni osjećaj koji se dodatno želi "pojačati" odabirom ležernog namještaja, ugodnih mekanih tepiha i dodataka od lana. Arhitekti su odabrali lokalne, održive i izdržljive materijale, uključujući podove od bijelog bora, izložene drvene okvire i oslikane daske smreke. Vanjski dizajn usredotočen je na izdržljivije materijale, kao što su obloge od prirodnog bijelog cedra, metalni krovovi i aluminijski prozori.

image
IAN BALMOREL
image

Položaj je novim vlasnicima odmah ‘pokazao‘ da koliba ima puno potencijala za uređenje

IAN BALMOREL
image

Natkrivena terasa koristi se i kao dodatna vanjska blagovaonica

IAN BALMOREL
image
IAN BALMOREL
image
IAN BALMOREL
image
IAN BALMOREL

Na svojoj maloj površini ova kućica na jezeru uspjela je iskombinirati više životnih prostora. Dnevni je smješten upravo kraj velike staklene površine koja je preuzela čitav trokutasti zid. Sama je površina uvučena unutra kako bi se s vanjske strane dobio natkriveni prostor, iskorišten za vanjsku blagovaonicu.

Novo stubište premješteno je na intimnije mjesto u stražnjem dijelu blagovaonice od kuda vodi do polukata iznad dnevne sobe. I ta je površina iskorištena za odmor jer nudi udobnu mrežu za čitanje okrenutu prema jezeru, a istovremeno uklanja potrebu za ogradom. Kuhinja je nadovezana na blagovaonicu, a spavaće sobe smještene su u odvojenom krilu.

image
IAN BALMOREL
image
IAN BALMOREL
image

Spavaće sobe smještene su u zasebnom krilu, također A frame oblika

IAN BALMOREL
image
IAN BALMOREL
image
IAN BALMOREL

Strm i ograničen pristup kolibi za vrijeme renovacije predstavljao je izazov za radove, budući da ima više od 150 stepenica koje vode do samog objekta. kako je zbog toga bila prilično otežana isporuka novih materijala i uklanjanje starih, prilikom izrade glavnog projekta naglasak je bio na maksimalnoj iskoristivosti postojećih elemenata.

A za ono što nije bilo moguće prenamijeniti, postavljena je privremena kabelska dizalica za prijevoz građevinskih materijala do same kolibice, uz osiguranje zaštite zrelih stabala duž tog puta, a na izričiti zahtjev novih vlasnika, koji su pod svaku cijenu željeli sačuvati sva postojeća stabla na imanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 08:53