ODSELILA IZ ZAGREBA

‘U gradu dan prođe u minuti, a ovdje traje 36 sati. Sve stignem. Radim, odem do ribarnice i na kavu... Uživam u životu punim plućima‘

 Darko Tomas/Cropix
Marijana Prgomet Mare, suvlasnica poznatog hrvatskog brenda Mustra i kreativnog studija Priša odlučila je kupiti stan od 70 kvadrata s pogledom na jezero, u puno manjem mjestu

Jedan dan u gradu brzo i prebrzo prođe. U jednom danu na selu uspijem napraviti svašta. Popijem kavu, doručkujem, radim, pogledam ili pročitam nešto, prošetam svog psa imena Mae, ručam, opet odradim svašta nešto, pustim si neku ploču, obavim spizu za sutradan, podružim se na terasi i navečer - chill. Dan traje 36 sati. Predivno - govori Marijana Prgomet zvana Mare, suvlasnica poznatog hrvatskog brenda Mustra i kreativnog studija Priša, koja se iz užurbanog Zagreba, u kojem je godinama živjela, nedavno preselila u manje mjesto, točnije u Orešje kod Svete Nedelje. Odlazak iz grada u selo, kaže, u njoj je dugo "kuhao". Željela je živjeti mirnije, raditi tipične antistresne seoske stvari poput sadnje svog voća i povrća ili pak dugih šetnji te uživati u netaknutoj prirodi bez nepotrebnih i čestih zvukova automobila i buke i galame koje su neizbježne u gradu. Ukratko, govori, živjeti zdravije i sretnije.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Pronašla je stan od 70 četvornih metara u novosagrađenoj zgradi koji joj se svidio na prvu. Pogled na jezero presudio je u odluci o kupnji baš ovog stana. Uređenje je proteklo, priča, u zabavnom i zanimljivom tonu.

- Želje su bile otvoreni prostor s terasom jer se u stanu volimo družiti i imati prostore za naše najbolje prijatelje - biljke. Stan koristimo i kao kreativni kutak za kolege freelancere s kojima surađujemo. S partnericom Bjankom Rubčić razvijamo ideje za sve naše klijente. Družimo se s prijateljima na terasi s pogledom na šumu iza koje je jezero Orešje - priča Marijana i nabraja kako se stan sastoji od sljedećih prostorija: hodnik, kupaonica, open space prostor koji obuhvaća kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu, radnu sobu i terasu.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

- Imam i garažno parkirališno mjesto, dvije ostave i vanjsko parkirališno mjesto. Zapravo, imam sve - smije se Marijana, kojoj je najdraža prostorija u stanu - blagovaonica s mini bibliotekom i grafikama hrvatskih dizajnera. Grafike koje krase stan su djela nekih mladih i nekih starijih naših dizajnera - Klasje Habjan, Nikice Jurkovića, Vedrana Klemensa, Vjekoslava Kuliša i Borisa Bućana. Dok sjedi, radi ili jede iz blagovaonice puca pogled kroz terasu na zelenilo. To je, ističe, svaki put još dodatno inspirira i puni je nekom mirnoćom.

Što se tiče stila u kojem je uređen stan, Marijana kaže da ona osobno najviše voli skandinavski i Bauhaus stil uređenja, ali u ovom stanu se nekako poklopilo da dominira skandinavski stil.

- Volim kad se skupimo da je ljudima udobno i smirujuće. Često prijatelji ili poslovni partneri znaju doći na druženje, ali ne znaju otići - šali se Marijana i dodaje kako je osnovna ideja uređenja ovog stana bila da bude ugodan, udoban i hedonistički.

U interijeru prevladavaju zemljani tonovi. Kuhinja je neka kombinacija boje avokada i prljavo bijele nijanse, što je kombinacija koja me posebno iznenadila i oduševila. Materijali koji prevladavaju su drvo, iverica i keramika. Kada je riječ o namještaju, gotovo sve je novo.

image
Darko Tomas/Cropix

- Dosta sam tražila stvari na akciji, ali za neke komade kao što su kauč, TV i madrac izdvojila sam više novca. Odabir je bio Eduro kauč, najudobniji stolac u dnevnom boravku iz Prostorije i TV Samsung Frame koji je izgleda kao slika. Htjela sam da u stanu ‘diše‘ hrvatska priča pa su tako i predivne zavjese napravljene u suradnji s Vista Designom - objašnjava Marijana i dodaje kako su je neke stvari i neugodno iznenadile u stanu, što prepisuje nestašici kvalitetnih izvođača tijekom gradnje, što je rezultiralo brojnim propustima.

- To se tiče stana prilikom useljenja, no danas su ti propusti sanirani. Ipak, svakome bih savjetovala da se pripremi jer kad dogovorite termin s radnikom, on vjerojatno u dogovoreno vrijeme neće doći - sa smiješkom govori Marijana i prisjeća se jedne situacije koja se dogodila dok je u stanu bila tek dva dana.

- Tek smo se uselili i netko kuca - voda curi iz stana. Četiri pločice poslije i ustanovilo se da cijev nije spojena. Ljudske greške se događaju i sve treba tolerirati. Nema toga što isprika i ažurnost ne može popraviti - uvjerena je Marijana i nabraja čime je sve još zadovoljna u svom stanu na selu. Kaže - zadovoljna je najviše lokacijom, susjedima na zadnjem katu s kojima su kao mala zajednica, a zadovoljna je i što je investitor napravio vrhunsku izolaciju koja je toliko dobra da na određenim mjestima nema signala za mobitel.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Budžet za stan je, iskreno priznaje, probijen. Za uređenje samog stana planirala je potrošiti do 30 tisuća eura, međutim zbog želja i prohtjeva jedne i druge strane malo je probijen budžet. - Što se tiče kupnje stana, povoljnije je kupiti dva km dalje od Zagreba nekretninu, a dobiti puno više - blizu si, a nisi u gužvi - tvrdi Marijana, koja kaže da joj je život na selu donio velike, pozitivne promjene. Prije svega - zrak, zrak i zrak. Šuma odmah do stana. - Isto tako, samo 700 metara od mog stana je mala ribarnica, tu je i teta s voćem i povrćem i mesnica. Nadalje, kad dođeš u bilo koju ustanovu, tipa poštu ili policiju, nikad, ali nikad nema gužve.

A kad se poželim grada, uđem u vlak i u Zagrebu sam praktički odmah, ili sjednem u auto i dođem u Zagreb za manje od 15 minuta. Super je prometna povezanost. Ono što me veseli jest to što su ljudi ovdje nekako opušteniji i čak iako je malo mjesto, osjećaš se manje usamljeno. Svi se svima javljaju u šetnji i ti pozdravi baš budu lijepi. Kontakt s prirodom meni kao kreativcu pomaže da se razvijam na neki miran i opušten način - kaže Marijana, koja ima i novi hobi otkad živi na selu.

image
Darko Tomas/Cropix

- Nedavno sam dobila platna na poklon i počela zapisivati svoje neke misli i dosjetke. Cijeli život sam u pisanju i obožavam igru riječi i dvosmislenost. Sad sam zaprljana bojama, s časom vina u ruci gledam prema šumi i pišem što mi padne na pamet. Oduvijek jako volim kuhati, ali sad puno više kuham jer ne gubim vrijeme na promet, strku i gužvu. Odem na ribarnicu i spremam ribu ili školjke, što god nađem u našoj maloj ribarnici. I lijepo mi je. Jako. Najbolja odluka ikad - zaključuje Marijana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. srpanj 2024 12:27