TIHI LUKSUZ

U Hrvatskoj nisu pronalazili smještaj visoke klase pa su odlučili sagraditi kuću kakva se rijetko viđa na našim prostorima

 Privatna arhiva
Projekt u Kašteliru specifičan po mnogim elementima predstavila nam je arhitektica Ana Miše

U posljednje vrijeme sve je traženiji koncept tihog luksuza - pristup uređenju interijera koji proizlazi iz ideje skladne kombinacije visokokvalitetnih materijala, preciznih detalja i suptilne estetike, stvarajući atmosferu mira i elegancije. Upravo s tom željom investitori su krenuli u projekt kuće za odmor u Kašteliru, malom i mirnom mjestu u zaleđu Poreča. Za projekt kuće su angažirali Deković Arhitekte, dok je za interijer bila zadužena arhitektica Ana Miše.

- Investitori su poslovni ljudi koji jako cijene trenutke opuštanja koji su istovremeno podcrtani luksuzom i pripadajućom estetikom. Nakon dosta putovanja i potrage za idealnim smještajem visoke klase na našim prostorima, a istovremeno ne nalazeći onaj koji bi odgovarao postavljenim standardima, odlučili su sami ponuditi takav smještaj. No budući da im turizam nije "core business", odlučili su kuću napraviti za prodaju - kaže arhitektica Ana Miše.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Sama parcela je birana da se ispoštuje želja za mirom i opuštanjem daleko od užurbanosti turističkih središta na obali, a opet da je dovoljno blizu mora, tako da je odluka pala na onu površine 1000 kvadrata, svega deset minuta vožnje od plaže. Kuća površine 330 kvadrata trenutačno je u izgradnji, a specifična je po nekoliko stvari.

- Konstruktivni sistem je zidana gradnja opekom koja je rijetkost u današnjem dobu brze gradnje koja proizlazi iz težnje za brzim profitom. Opeka je u odnosu na, primjerice, armirani beton kvalitetniji materijal jer pruža bolja toplinska svojstva, što rezultira stabilnijom i ugodnijom temperaturom u prostoru te dopušta da prostor diše - kaže.

Površina parcele dala je slobodu u projektiranju luksuznijih prostorija većih tlocrtnih površina. Kuća je tlocrtnog L-oblika, što znači da se s jugoistočne strane formira intimno dvorište te kuća može biti otvorena s dosta staklenih stijena a da se ne gubi osjećaj privatnosti.

- Ta strana kuće je izložena jakom mediteranskom suncu i bitno je da postoji konzola koja štiti direktni upad sunčevih zraka u prostor prizemlja i kata. Sa sjeverozapadne strane kuća je zatvorena prema susjedima i utjecajima vjetra te je fasada zamišljena kao solid s prorezima - dodaje.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Kuća je moderna i minimalistička; u njenom se oblikovanju naziru elementi internacionalnog stila iz 50-ih godina 20. stoljeća.

- Taj stil je određen longitudinalnošću, nježnošću u korelaciji s okolnim prostorom, laganim plohama koje natkriljuju vanjske prostore, smirenošću linija, bijelom bojom fasade u kombinaciji s drvenim oblogama podgleda terasa - opisuje Ana Miše.

Specifičnost kuće je i luksuzno uređenje interijera. Korišten je namještaj od prirodnih materijala s posebnim naglaskom na detalje izvedbe. U oblogama poda korišten je hrastov parket u spavaćim sobama, a u dnevnoj zoni i kupaonicama je korištena keramika velikih formata.

U prizemlju su smješteni dnevni prostori i jedna spavaća soba s pripadajućom kupaonicom te popratni prostori. Dnevni dio je zamišljen kao otvoreni prostor i sadrži kuhinju, blagovaonicu i boravak. Iz dnevnog dijela skulpturalne stepenice vode na kat gdje su smještene tri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama i terasama.

- Osnovni zahtjev kod projekta interijera je bio da se dobije osjećaj ugode, smirenosti i luksuza. Zahtjev se ispoštovao korištenjem prirodnih materijala kao što su lan, vuna, drvo..., te nježnih boja kao što su svjetlosiva, bež, bijela s antracit akcentima... Važno je napomenuti da su, osim inicijalne ideje te slaganja funkcionalnih nacrta i oblikovno-kolorističke analize interijera, detalji ono što finalno čini razliku između prosječnog projekta i onog iznadprosječnog. Oni se mogu čitati u izradi namještaja po mjeri, u korištenju tipskog namještaja koji je izvanserijski ili pak u odabiru umjetnina. Ovom projektu se upravo pristupilo na takav način - ističe.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Dodaje da se namještaj po mjeri radio s posebnim akcentom na detalje pa je tako, primjerice, ormar u spavaćoj sobi napravljen od iverala sive boje s teksturom, a oslonjen je na žičani kubus antracit boje, dok su odabrane antikne ručkice za fronte ormara. Uz navedeni ormar, u master sobi je smješten krevet s lanenim tapeciranim uzglavljem proizvođača Arketipo. Obloga poda je hrastov parket na koji je položen veliki mekani tepih Limited Editiona; zavjese su lanene. U sobi je smještena Nepal Mama - "čupava" fotelja od Baxtera, tapecirani stolac od Cassine koji je dizajnirala Patricia Urquiola, manja ogledala od Miniformsa dok je veliko okruglo ogledalo dizajn Zanata. Inače, namještaj od Zanata je provučen kroz cijeli interijer kuće jer jako dobro reflektira misao vodilju stvaranja projekta interijera: drvo s iznimno skulpturalnim oblikovanjem i posebnim osjećajem za detalje. Tako, opisuje arhitektica, fotelje Sova, smještene nasuprot trosjeda i dvosjeda od Didre u boravku, imaju intarzije u drvenoj konstrukciji rukonaslona.

- Zanimljivo je spomenuti da je tehnika dijetlom koju koriste bosanski majstori prilikom izrade namještaja za Zanat zaštićeno kulturno dobro od strane UNESCO-a - kaže.

Osim fotelja, od Zanata je odabran i stolić u boravku te stol i stolice za blagovanje. Kuhinja je od brenda Dada i podijeljena je u dvije zone. Prva, smještena uza zid, koncipirana je kao veliki hrastov ormar uglavnom s otvorenim frontama da bi se dobio osjećaj prozračnosti. Druga zona je otok od bijelog mramora u kojem su smješteni sudoper, ploča za kuhanje s pripadajućom napom koja ulazi u otok, pećnica i perilica za suđe. Kuhinjski aparati su Miele. Uz otok su pridruženi žičani barski stolci antracit boje od Catellana, a sve zaokružuje Flosova rasvjeta.

Sanitarna oprema je od Flaminije, a detalji u master kupaonici su viseće lampe pored umivaonika, izduženi "drveni" ladičar ispod umivaonika i stolčić od Zanata koji unose elemente prirode u zatvoreni prostor.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Vanjski prostor je osmišljen za mirno druženje te je podijeljen u nekoliko zona. Zona s vanjskim blagovanjem je smještena uz istočni dio kuće, natkrivena je gornjom terasom te sadrži vanjsku kuhinju. Lounge zona je zamišljena kao vanjski boravak s niskim sjedenjem. Na južnom dijelu terase se nalazi bazen tlocrtne površine od 50 kvadrata s pripadajućim sunčalištem.

Većina namještaja za vanjske prostore je ona belgijskog brenda Tribu.

- Bez obzira na to što je predviđeno nekoliko zona u vanjskim prostorima, svaka zona ima potpuno drugačiju vrstu namještaja za korištenje. Kod vanjskog blagovanja su predviđeni drveni stolci s nježnom konstrukcijom i minimalnim, ali udobnim jastucima, a drveni blagovaonički stol ima monolitnu keramičku radnu površinu. Vanjska kuhinja je proizvođača Roda. Lounge sjedenje je kompozicija trosjeda, fotelja i taburea upotpunjeno tepihom i drvenim lanternama. Sunčalište je opremljeno ojastučenim ležaljkama, a stolići su izvedeni kao puni kubusi od drveta. Terasa na katu koja je smještena uz master sobu oblikovno je riješena sivim pločicama na podu i drvenom oblogom na podgledu, dok su u pozadini stabla čempresa. Od namještaja su upotrijebljeni luksuzni otomani, drveni kubusi i prozračni stolac Lawrence. Atmosferi pridonose podne lampe koje za svoje sjenilo imaju kukičanu ovojnicu koja daje zanimljivu igru svjetla i sjene po prostoru - opisuje Ana Miše.

Velika je pažnja posvećena i odabiru zelenila koje oplemenjuje prostor i djeluje smirujuće, od autohtonih vrsta i čempresa do agruma i maslina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 06:25