COOL MJESTO

U kultnu secesijsku zgradu na riječkom Korzu ‘uselile‘ su knjige. Dizajnerica interijera otkriva što im je sve uredila

 Damir Skomrlj/Cropix

Najveća knjižara u Hrvatskoj, riječki V.B.Z. ovog je ljeta otvorio vrata za svoje kupce i posjetitelje u kultnoj secesijskoj zgradi na središtu Korza, u nekadašnjem hotelu Royal. Secesijska građevina iz 1906. godine koju je projektirao arhitekt Emilio Ambrosini do danas je ostala jedna od najljepših u središtu Rijeke i zato je bio pravi izazov urediti nove prostore za poznatu izdavačku kuću kako bi im se istovremeno dao moderni štih, ali i zadržao duh vremena iz kojeg ova zgrada datira.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Pošlo je to za rukom iskusnoj dizajnerici interijera Dunji Bubek, koja je ovom poslu prionula strateški i u, suradnji s konzervatorima, s minimalno dozvoljenih zahvata i novih formi unutar zgrade udahnula sasvim novi, prozračni i moderan izgled te prilagodila ju potrebama poslovanja knjižare, čija je djelatnost na ovoj lokaciji proširena i na kulturna događanja.

- Prostorom na donjoj etaži dominira neupadljiva bijela boja, prvenstvneno odabrana kao kontrast drvenim i metalnim elementima namještaja koji su tu da skrenu pažnju i na industrijski štih Rijeke. Zato su ostavljeni i otvoreni pogledi u sve izloge kroz koje se mogu vidjeti i otvorene središnje stepenice, ali i "živi" biofilni elementi, odnosno ukrasna drvca koja smo postavili za postizanje dodatnog dojma prozračnosti - objašnjava Dunja.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Metalni se elementi interijera nadovezuju na kovane ograde stepeništa, ali i prepoznatljivih polukružnih balkona ove poznate zgrade čime je jednostavno stvorena sinergija s eksterijerom, poznatom i po upečatljivom pročelju s reljefnim ukrasima vijenaca od kestenova lišća. Novouređenih 1200 kvadrata knjižare prostire se na dvije etaže i jednom međukatu koji je predviđen za izložbe, promocije, koncerte i slična događanja. Ovaj je prostor osmišljen modularno, odnosno može se jednostavno prilagođavati potrebama događaja.

U sklopu nove knjižare je i suvenirnica, u kojoj se mogu naći djela lokalnih umjetnika poput Mirne Sišul.

I dok je prizemlje "rezervirano" za neutralne tonove, dječji odjel na drugoj etaži odiše bojama komplementarnim spomenutom ukrasnom drveću, poput žute i zelene. Tako je stvoren istovremeno živopisan i umirujuć ambijent za najmlađe, koji na katu mogu u miru i prepoznatljivom "dječjem" ambijentu birati svoju novu literaturu.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Osim u poštivanju uputa konzervatora, projektu je, na oduševljenje mnogih, pristupljeno i velikom dozom održivosti pa se pazilo i da se prilikom preuređenja proizvede što manje otpada i iskoristi sve što se može iskoristiti iz stanja koje su zatekli.

- Svi ugradbeni ormari bivšeg zakupca ovog prostora, u kojima je bila odjeća, iskorišteni su i prilagođeni izlaganju knjiga, na što smo posebno ponosni. Uspjeli smo i prenamijeniti i dio polica, dok smo neke konzole ipak morali nabaviti nove.

Na taj smo način imali zaista minimalno otpada, ali i brže doveli prostor do željenog stanja u kojem se moglo odraditi i otvorenje za kupce - kaže Dunja te dodaje kako posao još nije gotov jer očekuje još dio grafičkih vizualizacija koji će u dijelu knjižare biti postavljeni kao dekor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2024 11:36