Njihova ljetna oaza

Ugledali staru ribarsku kuću na osami blizu Senja pa je odlučili kupiti i urediti: ‘Bez nepotrebnih stvari, molim, samo kupaći kostim, roštilj, karte i vino‘

 LUVA Villas
Fasada je od bračkog kamena, a 70 posto toga u interijeru su napravili sami vlasnici i tako uštedjeli brdo novca

Do ove kuće vodi makadamska cesta, nalazi se prvi red do mora, a nekada je to bila stara ribarska kuća koja danas izgleda drukčije, ali ništa manje zanimljivo. Sada je, naime, to moderna vila za odmor naziva ‘Villa Sea‘, smještena na osami u mjestu Stinica podno Nacionalnog parka Velebit, a koja se može iznajmiti putem agencije Luva Villas.

image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas

- Suprug i ja obožavamo more. On je ribar, cijeli život živimo uz more pa ne čudi da smo se u ovu kući zaljubili na prvi pogled i odmah je odlučili kupiti. Sjećam se još kako smo bili na moru i ugledali je. Sasvim slučajno i neplanirano. Odmah smo znali da je moramo imati, potražili smo vlasnika, kupili je i počeli uređivati. Budući da volimo more i živimo od njega, nije nam palo napamet dirati rivu koja je tu 100 godina i danas je takva kakva je napravljena u davno vrijeme. Čisti original. Plaža nije privatna, nije pješčana, ali je prirodna, onakva kakvu su je valovi napravili - priča vlasnica i dodaje kako su prije svega htjeli imati kuću koja će suprugu ribaru biti funkcionalna, što drugim riječima znači da može na more u bilo koje doba dana kad zbonaca jer bi se inače morao voziti do svoje barke.

image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas

Kad su počeli s radovima i kad su radili projekt, govore, željeli su da njih četvero (oni i djeca) mogu tamo normalno boraviti i uživati.

- Imali smo ograničen budžet pa smo se dogovorili da sve ono što će tamo biti dugi niz godina radimo kako treba (izolacije, fasada, stolarija, podovi), a namještaj kupujemo na akcijama. Fasada je od bračkog kamena i cijela je kuća napravljena od njega jer smo se bojali posolice pa smo se odlučili za taj prirodni materijal. I zid oko kuće napravljen je od sivog kamena koji smo skupljali oko kuće i izgleda kao suhozid - otkrivaju vlasnici i dodaju da nisu koristili usluge dizajnera jer si nisu mogli to priuštiti, ali su zato puno čitali i surfali i sami učili, pa su oko 70 posto toga u kući, na njoj i oko nje napravili sami.

- Svi su podovi u kući također od kamena. Kad smo se odlučivali za materijale i dizajn interijera, željeli smo da sve bude jednostavno i funkcionalno, da se tamo osjećamo opušteno i neopterećeno zbog viška namještaja, ukrasa ili bilo čega nepotrebnog - ističu ponosni vlasnici.

image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas

Površina kuće je 80 četvornih metara, od čega je 40 u prizemlju, a 40 na katu. U prizemlju su kuhinja, dnevni boravak, kupaonica i ostava, a na katu tri sobe i kupaonica.

- Namještaj nije dizajnerski i nije skup, nego smo jednostavno imali vremena jer su se građevinski radovi otegnuli pa smo kupovali ono što se nama sviđa. Nismo željeli višak namještaja i velike ormare jer su sobe male i nismo željeli zagušiti prostor. Uglavnom, zaključili smo da se i s manje novca i bez dizajnera može napraviti nešto lijepo i ugodno. Mi smo većinu namještaja kupili na akcijama preko interneta. Treba napomenuti da je to bilo u vrijeme korone - tvrde vlasnici.

Nastavljaju da su 2019. godine pokrenuli ovaj projekt i da još traje.

image
LUVA Villas
image
LUVA Villas
image
LUVA Villas

- Najviše smo zadovoljni što svi obožavamo biti tamo i budući da smo mi i djeca mnogo toga napravili sami, ponosni smo sami na sebe. Moramo spomenuti i bračni par Nikolinu Zrinski Matijević i Krešimira Matijevića, naše prijatelje, koji su nam napravili projekt za kuću i koji su uspjeli u tako malo kvadrata staviti sve što je potrebno za obitelj. Ovo je zapravo prava ljetna kuća u kojoj se prije svega gušta i ne zamaramo se stvarima koje nam ovako i onako ne trebaju. Samo kupaći kostim, roštilj, dobro vino i karte. I more, naravno - uz smiješak zaključuju vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. srpanj 2024 09:53