NA NAJJUŽNIJOJ TOČKI NORVEŠKE OBALE

Under, prvi pravi podvodni restoran u Europi

Na najjužnijoj točki norveške obale kod sela Båly, arhitekti iz studija Snøhetta osmislili su prvi pravi podvodni restoran u Europi.

Restoran koji će funkcionirati i kao istraživački centar podmorja, odaje počast norveškoj obali i divljoj te bogatoj morskoj fauni. Sam naziv restorana Under na norveškom jeziku ima dvostruko značenje. Osim "ispod", može značiti i "čudo", što restoran zaista i jest. Polupotopljen u moru, monolitni oblik objekta koji djelomično izranja na stjenovitu obalu, izgleda zapanjujuće.

Under nudi puno više od bilo kojeg akvarija. Struktura samog objekta smještena točno pet metara ispod površine vode, postat će dio morskog okoliša.

S betonskim zidovima debljine jedan metar Under može izdržati pritisak i snažne udare okrutnih morskih struja i valova, dok masivni prozori restorana, poput potopljenog periskopa, nude pogled na morsko dno koje se neprestano mijenja.

Neuobičajena arhitektura restorana i jelovnik imaju zadaću informiranja javnosti o biološkoj raznolikosti mora. Under će pružiti podvodni doživljaj koji nadahnjuje osjećaj strahopoštovanja i užitka istovremeno, aktivirajući sva osjetila - fizička i intelektualna.

Više informacija potražite na www.under.no

Foto: Under

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 07:48