OBITELJSKA STRAST

Unutar bedema grada Krka kupili oronulu kuću, ovako je izgledala prije preuređenja: ‘Dvije godine trebalo nam je samo za dozvole‘

Nalazi se u mirnoj pješačkoj uličici zaštićene gradske jezgre grada Krka

 Srđan Hulak
Ljubav Vesne, Rene i Jure Vrbanec prema očuvanim gradskim jezgrama započela je prije više od 30 godina

Uvijek su nas privlačile oronule i često devastirane kuće u koje nitko nije htio ulagati, a mi smo u njima otkrivali skrivene posebnosti i vrijednosti u širem kontekstu lokacije - govore nam Vesna, Reno i Jura Vrbanec koji vode obiteljsku tvrtku DIA.

Njihova se tvrtka, sa sjedištem u međimurskom naselju Nedelišće, bavi arhitektonskim projektiranjem i stručnim nadzorom do realizacije, s naglaskom na rekonstrukcije zgrada u užim zaštićenim povijesnim gradskim jezgrama, a nedavno su pokrenuli brend Baštinica koji se odnosi na rekonstruirane kuće u užim zaštićenim povijesnim gradskim jezgrama, gdje je investitor njihova tvrtka DIA, ili oni osobno.

image

Vesna, Reno i Jura Vrbanec

DIA

- Svaka građevina unutar stare jezgre grada ima svoju skrivenu priču koju treba oživjeti promišljenim arhitektonskim rukopisom. Pritom "samo" treba pažljivo odabrati alate i materijale kojima se starini vraća stari sjaj, ali da se pritom vidi rukopis suvremene arhitekture - kaže Reno Vrbanec dodajući da je njihova ljubav prema očuvanim gradskim jezgrama započela prije više od 30 godina u povijesnoj jezgri grada Varaždina, gdje su rekonstruirali više poslovnih, stambenih i javnih zgrada.

- U tom periodu susretali smo razne investitore koji su preuređivali male "spomenike" kulture te su kroz naše ideje dodavali vrijednost starim, često devastiranim gradskim jezgrama, a sve uz uspješnu suradnju s varaždinskim konzervatorskim odjelom. Uvijek tražeći nove izazove, krenuli smo i kao privatni investitori u uređivanje starih kuća pod brendom Baštinica te smo proširili djelatnost i naše tvrtke na turizam - kaže.

image

Nalazi se u mirnoj pješačkoj uličici zaštićene gradske jezgre grada Krka

Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image

Kuća ima dva dvoetažna stana i zajedničko ulazno dvorište

Srđan Hulak
image

Dvorište je zamišljeno kao zeleni otok s intimnim zonama

Srđan Hulak

Preuređenje malog stana u zagrebačkoj Tomićevoj bilo je njihovo prvo veliko privatno ulaganje, a ovom prilikom pokazali su nam nedavno realiziran projekt unutar bedema grada Krka, s pet novouređenih apartmana unutar dvije kuće.

- Kuća Baštinica u Zrinskoj ulici kupljena je 2019. godine kao devastirana nekretnina s malim dvorištem i prekrasnim kamenim uličnim portalom u gradu Krku. Cijeli proces od kupnje nekretnine, projektiranja, rekonstrukcije, pa do stavljanja u funkciju, trajao je pet godina. Pola vremena je potrošeno na projektiranje s dobivanjem građevne dozvole, a pola na radove na rekonstrukciji s uređenjem interijera - prepričava Vrbanec.

image

Platinum Apartman 4 je u prizemlju objekta

Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image

Ima terasu s hidromasažnom kadom oko koje su smješteni prostori dnevnog boravka, kuhinje, kupaonice, saune...

Srđan Hulak
image
Srđan Hulak

Postojeća zgrada je višekratno mijenjala namjenu te je parcijalno obnavljana i stalno prilagođavana potrebama vlasnika i korisnika, pri čemu je nizom intervencija ponekad vrlo niske oblikovne i tehničke razine u pojedinim segmentima izgubila svoj izvorni izgled. No oni su prepoznali njezin potencijal.

- Čitavu kuću s dvorištem promatrali smo isključivo kao jednu cjelinu. Stoga bilo kakvi parcijalni zahvati njene obnove, naročito na vanjštini, nisu bili opravdani i nismo ih htjeli dozvoliti ako nisu u skladu s pravilnom prezentacijom u konačnici. Cjelovitom obnovom kuća dobiva na arhitektonsko-oblikovnoj vrijednosti, a širi prostor ulice na ambijentalnoj kvaliteti, što svima treba biti u interesu - napominje.

image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak

Stoga su maksimalno obnavljali u tradicionalnim materijalima: kameno ziđe, drveno krovište prekriveno kupama i kanalicama, nova stolarija od ariša po uzoru na postojeću, boje u dogovoru s konzervatorima, za vanjsko popločenje korišten je paljeni kirmenjak, završno obrađen četkanjem, koji je bojom i teksturom odabran po uzoru na lokalni kamen, dok se sav kamen na postojećoj kući (popločenja, stepenice, erte prozora i vrata) ponovo iskoristio i ugradio. Uz tradicionalne materijale korišteni su i suvremeni materijali: armirani beton, čelik, staklo i drugi materijali kojima su postigli konstruktivnu stabilnost zgrade te su njezinu toplinsku i zvučnu izolaciju digli na nivo važećih normi.

Apartmani su kategorizirani s pet zvjezdica, a svaki od njih ima svoje posebnosti. Kuća u kojoj su smješteni Platinum Apartman 4 te Delux Apartman 5 nalazi se u mirnoj pješačkoj uličici zaštićene gradske jezgre grada Krka. Kuća ima dva dvoetažna stana i zajedničko ulazno dvorište.

image

Delux Apartmana smješten je na drugom katu

Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image

Njegova posebnost je galerijski prostor potkrovlja formiran ribarskim mrežama

Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image
Srđan Hulak
image

Ima i prekrasan pogledom na more preko krovova starog grada i zvonika katedrale

Srđan Hulak

- Platinum Apartman 4 u prizemlju ima malo dvorište, centralnu terasu i hidromasažnu kadu za šest osoba izvedenu prema našem projektu, oko koje su smješteni prostori dnevnog boravka, kuhinje, kupaonice, saune i jedne atraktivne sobe. Još dvije sobe s kupaonicama nalaze se na katu, od kojih jedna ima svoju terasu. Vanjski prostori na dvije etaže međusobno komuniciraju izmicanjem stropova po horizontali i vertikali tako da dobivamo prirodnu cirkulaciju zraka te posebnu igru svjetla na površini vode i kamenog zida - opisuje i dodaje da je posebnost Delux Apartmana 5 s terasom, smještenog na drugom katu, galerijski prostor potkrovlja formiran ribarskim mrežama i prekrasnim pogledom na more preko krovova starog grada i zvonika katedrale.

- Uz kamen, kao glavni element popločenja, u interijeru su korištene suvremene LVT tople podne obloge, dok su podovi i zidovi u kupaonicama na bazi sistema mikrocementnih premaza. U kući nema keramičkih pločica, sve je izvedeno tradicionalno, završnom obradom ploha bez fuga. Također, nova unutarnja vrata su izvedena kao skrivena, sa željom da ne kontriraju tradicionalnoj drvenoj fasadnoj stolariji.

image

Ovako je kuća izgledala prije preuređenja...

DIA
image
DIA
image
DIA
image
DIA
image
DIA
image

Radovi na krovu kuće

DIA

Dvorište je, pak, zamišljeno kao zeleni otok s intimnim zonama. Na samom ulazu je maslina koja svojom dimenzijom i formom sprečava vizuru na centralnu terasu i bazen. Velika korita kao mali vrtovi na gornjim terasama, po vertikali sprečavaju međusobnu vizualnu komunikaciju različitih korisnika, a sve su biljke autohtone i primjerene primorskoj klimi: lovor, ružmarin, lavanda, penjačice jasmin i ukrasna lozica.

- Našim se gostima, do sada, najviše dopao prostor prizemlja s dvorištem, a posebno "rupa u stropu" iznad bazena, te igra svjetla i sjene koja obogaćuje boravak u hidromasažnom bazenu, a uz dobro društvo ostaje nezaboravni doživljaj - zaključuje Vrbanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 06:09