U CENTRU PULE

Velika kuhinja, boravak, spavaća, radni kutak... Sve je stalo u 32 kvadrata, a pogledajte samo gdje je TV

 Bojan Širola
Radi se o dva identična apartmana koji zapravo i nisu toliko identični: pronađite razlike!

U centru Pule, u novosagrađenoj višestambenoj zgradi koju je kao interpolaciju unutar postojećeg starogradskog bloka projektirao arhitektonski studio Alter Lego, nalaze se dva moderna, identična apartmana - garsonijere. O.K., možda ne posve identična.

image
Bojan Širola

- Razlikuju se, naime, jer smo reorganizacijom i custom made namještajem uspjeli izdvojiti zone dnevnog boravka, spavanja, kuhinje i blagovanja na uspješan način. Stanovi imaju funkciju najma, za njih smo smislili i ime i vizualni identitet koji je u skladu s elementima u interijeru i zapravo su dva identična koji se samo razlikuju u boji tkanine na određenim elementima komadnog namještaja i dekoracija. Tako se i zovu Puntino Verde i Puntino Blu - objašnjava arhitekt Bernard Domniku iz tvrtke Kumpanija za projektiranje i dizajn koja je bila zadužena za dizajn interijera, a uključili su se još u fazi gradnje i napravili određene korekcije u smislu pregradnih zidova i instalacija.

image
Bojan Širola
image
Bojan Širola
image
Bojan Širola

- Apartmani su veliki 32 četvorna metra, s balkonom koji ima još dodatna dva četvorna metra. Investitori su zapravo vrlo dobro znali što žele po pitanju samog dojma i izgleda apartmana te su htjeli stan koji nema pomodarske detalje, nego je poprilično jednostavan u teksturama, materijalima i oblikovanju te nadilazi trendove i prije svega naglasak stavlja na funkcionalnost. Stoga smo predložili puno sadržajniji program nego što je inicijalno projektom bio zamišljen te smo obilnim korištenjem namještaja po mjeri unutar open space prostora organizirali zaklonjen dio za spavanje sa standardnim krevetom madraca 160 x 200 centimetara, koji ima ladice ispod i ormar iznad sebe i s cijele bočne stranice. Pregradom, koja zapravo nosi dva TV-a, odijelili smo taj prostor od prostora dnevnog boravka koji sadrži jednostavnu sofu Feydom, koja se reorganizacijom jastuka pretvara u dodatni ležaj po potrebi, i veliki, ali niski tabure. Tu je još i okrugli blagovaonski stol Pedrali - priča arhitekt.

image
Bojan Širola
image
Bojan Širola
image
Bojan Širola

Dodaje kako su u ovako malom prostoru uspjeli dobiti još i radni kutak koji se nastavlja na veliki potez namještaja kao nastavak kuhinje koja prelazi u dnevni boravak i radni kutak koji standardno sadrži i treću stolicu koja se prema potrebi može dodati blagovaonskom stolu te služiti za tri osobe. Kuhinja je prema željama investitora neobično velika i kompletno opremljena svim ugradbenim uređajima te obilnim prostorom za pohranu posuđa i hrane (ima i veliki ugradbeni hladnjak s ledenicom). U ulaznom hodniku osiguran je veliki ugradbeni ormar za kapute, jakne i cipele te s prostorom za usisavač, dasku za glačanje i slično. U potpuno opremljenoj kupaonici je osigurana niša koju su arhitekti naknadno dodali s ugradnjom walk in tuša, a u kojoj je sakriven plinski bojler (apartmani imaju podno grijanje cijelom površinom) i ispod 2u1 perilica sušilica. Također su dodali mutni fiksni prozor u samom tušu koji osigurava ulaz prirodnog svjetla u kupaonicu, a s unutarnje strane mogućnost police za šampone unutar tuša.

image
Bojan Širola
image
Bojan Širola
image
Bojan Širola

- S obzirom na zahtjev da stan ne bude pomodan, odlučili smo se za poprilično neutralni odabir boja, tekstura i materijala te smo se trudili da imamo za mali apartman konkretne i velike površine u istoj boji i teksturi. Tako su neutralne pločice s decentnim "monokrom terrazzo" efektom na podu u cijelom apartmanu i balkonu kao baza. Namještaj je pretežno crno-bijeli s dominantnim drvenim dekorom koji daje dozu topline svojom teksturom i tonom. Zidovi su crno-bijeli, a zanimljivost je da su jedina vrata u stanu, koja se nalaze na crnom zidu, s vanjske strane crna, a s unutarnje strane kupaonice bijela. Da bi se stan ipak mogao donekle vizualno pozicionirati na nekom globalnom području, odlučili smo dodati jedan geometrizirani element kroz pločice koje imaju točkice i samim time dobili jedan motiv "dolce vita" mediteranske atmosfere. Kao takve, one dominiraju među neutralnim plohama te daju vizualni identitet prostoru i komuniciraju sam naziv apartmana Puntino, što bi na talijanskom bilo točka, točkica - ističe arhitekt.

image
Bojan Širola
image
Bojan Širola

Dio malobrojnog komadnog namještaja (stolice i tabure Modul te jastučnice) se po apartmanima razlikuju u boji, i to decentnoj pastelnoj zelenoj ili morsko svijetlo plavoj, pa se tako apartmani prema tome i razlikuju i nazivaju Puntino Blu i Puntino Verde.

- Kako je ugradbeni namještaj na gotovo svim vidljivim zidovima stana, komadni namještaj i detalji posebno dolaze do izražaja pa su posebno birani. Već spomenute stolice Modul Meta, tabure Modul rađen po mjeri, stol Pedrali, stolić Modul, stolne lampe i vanjski stolić By On, vanjske stolice Umbrine Oh Chair koje je dizajnirao slavni Karim Rashid, zatim ogledalo Umbra sa zaobljenim gornjim rubom u stilu volte i, naravno, posebno se ističe samostojeći sat Covo Tiuku - nabraja arhitekt Bernard Domniku.

image

drugi apartman blizanav Verde

Bojan Širola
image

drugi apartman blizanac Verde

Bojan Širola

Pitamo ga što je bilo najizazovnije u cijelom projektu.

- Kao i u svakom malom prostoru, najizazovnije je bilo dobiti različite mikroprostore i funkcionalno opremiti stan, a da se održi dojam prozračnosti i prolaz prirodne svjetlosti. Isto tako, bilo je poprilično izazovno u tako malom apartmanu dopremiti i složiti sav ugradbeni namještaj koji je kompletno odradio Interrupt, naš dugogodišnji partner koji nas prati u gotovo svim projektima. Trebalo je dosta truda i sastanaka s izvođačima radova da se u tako malom prostoru sve izvede po projektu u centimetar, što posebno vrijedi za walk in tuš, fiksni prozor u kupaonici, slaganje keramike, ugradbenu metalnu policu u kupaonici i ogledalo uzidano u keramiku - ističe.

Zaključuje da su najzadovoljniji funkcionalnošću koju su uspjeli dobiti u tako maloj kvadraturi, a i samim završim izgledom apartmana koji je minimalistički, a opet prepoznatljiv s probranim karakterističnim detaljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 14:03