WOW!

Vlasnik je poželio "klasičnu" istarsku seosku kuću. Ono što su arhitekti osmislili izgleda gotovo nestvarno

 URBAN PETRANOVIČ
Glavno pitanje za slovenske arhitekte bilo je kako stvoriti udoban moderan dom koji poštuje duh tamošnjeg krajolika

Brežuljkasto područje Istre karakterizira surov teren, prekrasni krajolici i slikovita naselja koja su uglavnom smještena na vrhovima i grebenima. Ovi "utočišni" gradovi odražavaju povijesnu potrebu za obranom i želju za povoljnom točkom u ovoj mediteranskoj regiji. Naseljena područja se obično sastoje od malih i zbijeno raspoređenih građevina koje se rezultat valovitog terena koji je oblikovao prirodni okoliš. Sve ove spomenute stavke postale su izazov s kojim su se suočili slovenski arhitekti Počivašek Petranovič kada su dobili zadatak projektiranja suvremene ladanjske kuće u ovom kontekstu. Glavno pitanje za arhitekte bilo je: kako stvoriti veliki, udoban dom za moderan život poštujući tradicionalne oblike i duh istarskog krajolika?

image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ

- Naš klijent zamislio je ‘klasičnu‘ seosku kuću - prostranu, udobnu i pogodnu za duži boravak tijekom cijele godine. Program je zahtijevao više od 700 m² neto površine, što je znatno veće od tradicionalnih domova u regiji. S obzirom na ovu značajnu veličinu, suočili smo se s kritičnom dilemom dizajna: kako integrirati veliku kuću u krajolik definiran malim naseljima bez narušavanja vizualnog i prostornog sklada okoline. Jedna, masivna građevina bila bi nametljiva i neumjesna usred manjih kuća i naselja karakterističnih za istarske grebene. Započeli smo naš proces projektiranja proučavanjem vernakularne arhitekture Istre, obraćajući veliku pozornost na tipologije koje bi mogle oblikovati suvremeno rješenje. Središnje mjesto u ovom istraživanju bila je ideja življenja u bliskoj povezanosti s vanjskim prostorima - bitnim aspektom mediteranskog života. Cilj nije bio samo stvoriti kuću, nego i stvoriti životnu okolinu koja je prigrlila mediteransku atmosferu, pružajući prostore za opuštanje, vrtlarenje i uživanje na otvorenom - objašnjava nam arhitekt Davorin Počivašek.

image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ

Program je podijeljen u tri cjeline koje su postavljene uzastopno od juga prema sjeveru, a povezane su u prizemlju. Ulazna zgrada je u središtu (u sredini) s velikim ulaznim trgom ispred. Zbog oblika terena ulazi se na prvi kat, gdje se pored ulaza nalazi radna i glavna spavaća soba. Kroz dvostruko visoko predvorje spuštate se okruglim stepenicama u prizemlje, gdje se nalazi dnevni boravak i druga radna soba. U sjevernoj zgradi u prizemlju se nalazi gostinjska soba, na katu su garaža i servisni prostori. Na jugu je glavna zgrada - paviljon, ovom najjužnijem volumenu dana je posebna važnost jer je zamišljeno da to bude područje u kojem će se provoditi većina vremena. Paviljon se također ističe od druga dva volumena i svojim oblikom i materijalom. Prostor sadrži kuhinju, blagovaonicu i veliku lođu s koje se izlazi na sunčalište s bazenom. Prostorni doživljaj ovdje je poseban, s višim stropovima i velikim otvorima na sve tri strane koji pružaju izdašan pritok svjetlosti, zraka i pogled na okolni krajolik.

image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ

Dizajn paviljona naglašava otvorenost i povezanost s vanjskim prostorom, stvarajući prostor koji potiče uživanje u mediteranskoj klimi i okolnom vrtu. Klizne drvene ploče štite velike otvore od intenzivnog ljetnog sunca, podsjećajući na tradicionalne drvene rolete istarskih kuća. Ova značajka omogućuje regulaciju svjetla i zraka, a istovremeno se poziva na vernakularnu arhitekturu regije na moderan način. Posebnost paviljona dodatno naglašava njegov ravni krov i pročelje obloženo domaćim kamenom koji odiše duhom Istre. Ovaj izbor materijala ne samo da povezuje zgradu s lokalnim kontekstom, nego je i u kontrastu s jednostavnijim, anonimnijim izgledom druga dva volumena. Druge dvije građevine imaju kose krovove i gipsana pročelja koji služe kao mirnija pozadina naspram istaknutosti paviljona.

Činjenica da su građevine raspoređene u nepravilnu kompoziciju prateći prirodni reljef grebena i oblik terena omogućuje stvaranje stepenastog rasporeda koji kreira različite prostore i veze među volumenima, slično rasporedu tradicionalnih istarskih naselja. Rezultat je dom koji se, unatoč svojoj veličini, čini integriranim u krajolik, a ne nametnutim.

image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ

- Zadržavajući tradicionalnu siluetu naselja i korištenjem materijala koji odražavaju lokalnu graditeljsku baštinu, nastojali smo očuvati duh istarskog konteksta - naglašava arhitekt.

Dizajn krajobraza igra sastavnu ulogu u ovom pristupu, stvarajući različite ambijente oko svake zgrade. Ulazni trg je jednostavna šljunčana površina, omeđena borovima koji odaju dojam mediteranske ulice. Ispred paviljona, sunčalište i bazen stvaraju osunčan, otvoren prostor za opuštanje i boravak na otvorenom. Srednja zgrada uokvirena je malim parkom borova, dok se pansion otvara prema dubljem vrtu, kojim dominira upečatljivi libanonski cedar u središtu. Mali bosco iza pansiona upotpunjuje pejzažnu kompoziciju.

image
URBAN PETRANOVIČ
image
URBAN PETRANOVIČ

Izbor vegetacije je pretežno mediteranski, s fokusom na mirisne biljke koje doživljaju arhitekture dodaju osjetilni sloj. Prizori, mirisi i zvukovi vrta doprinose apstrakciji arhitekture, brišući granicu između izgrađenog i prirodnog okruženja. Ova istarska ladanjska kuća utjelovljuje delikatnu ravnotežu između suvremenih arhitektonskih potreba i poštivanja tradicionalnog krajolika i građevinskih oblika regije.

- Podijelivši program u tri različita dijela, uspjeli smo očuvati ljudsko mjerilo i intimni ugođaj tradicionalnog istarskog naselja, istovremeno pružajući klijentu veliki, udoban dom kakav su željeli. Paviljon, sa svojim otvorenim, prozračnim prostorijama i vezom s vanjskim prostorom, bilježi bit mediteranskog življenja, dok korištenje lokalnih materijala i promišljen krajobrazni dizajn osigurava da kuća ostaje čvrsto ukorijenjena u svom kontekstu. Ovaj projekt ilustrira kako se moderna arhitektura može povezati s povijesnim i kulturnim kontekstom, stvarajući prostore koji su i funkcionalni i duboko povezani sa svojom okolinom - zaključuje Davorin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 06:05